Fájó pontvesztés

Nem játszott jól az Eszterházy SC az FTC U20 elleni rangadóján, és bár a végén meglehetett volna a győzelem, nem sikerült kivédekezni az utolsó támadást.


 

A forduló rangadóját Egerben rendezték, ahol az NB I/B keleti csoportjának tizenhetedik játéknapja előtt listavezető Eszterházy SC vendégként a képzeletbeli dobogó harmadik fokán álló FTC U20 gárdájával nézett farkasszemet. A két csapat között hétpontos különbséget jegyezhettünk fel, szóval az előzés veszélye nem fenyegette a mieinket, ám ettől még rendkívül fontos volt, hogy győztesen fejezzék be az összecsapást.

Az összeállítást illetően, nem sok változás történt a két héttel ezelőtti, orosházi vendégszerepléshez képest, legfeljebb annyi, hogy az utánpótlásból Zákányi Blanka mellett, ezúttal nem Fodor Laura neve szerepelt a jegyzőkönyvben, hanem egy másik ifjúsági korú hálóőré, az élete első másodosztályú felnőtt bajnokijára készülő Tóth Barbaráé.

Hogy a mérkőzésről is beszéljünk, egri gólokkal indult a találkozó, komoly előnyt azonban nem sikerült kiharcolni, mivel a zöld-fehér fiatalok rögtön elkezdtek zárkózni. Nem született sok találat a játékrész első felében, ráadásul tizenkét perc elteltével először jegyezhettünk fel vendég előnyt (5-6). Egy támadással rá már kettővel lépett el a vendég együttes, jött is az első hazai időkérés.

A játékmegszakítást követően sem lehetett rögtön jó kedvünk, lévén a ferencvárosiak kapusa, Hadfi Gréta egész pályáról talált az üresen tátongó egri kapuba. Ezzel már hárommal vezettek a zöld-fehérek, vagyis előbb-utóbb már nagyon össze kellett kapniuk magukat a lányoknak.

A mínusz hármas állás után állandósulni látszott a vendég vezetés, sokáig csupán minimális különbségre tudtak faragni hátrányukat az egyetemisták. A játék is egyre inkább felgyorsult, amit igazából várni is lehetett az FTC-től. Ez egyértelműen nem tetszett a házigazdának, és a félidő hajráját már mínusz négyről kezdhette el. Gond volt a pályán, egyértelműen látszott, a szünetig nem is sikerült rendezni a fejeket.

Zsadányi Sándor érezte a fontosságát, hogy a lehető legkisebb hátrány tudatában jöhessen a térfélcsere, ezért fél perccel a félidő vége előtt második idejét is kikérte, ám gyakorlatilag lövésig nem jutottak belőle a tanítványok. Ezt követően az öltözőbe menet kaptak is a játékosok hideget, meleget, egészen egyszerűen ugyanis a héten gyakorolt dolgokból nagyon kevés dolgot láthattunk viszont a pályán.

Egri részről hozzáállásban mindenképp komoly változást mutatott a második felvonás eleje, legalábbis sokkal harciasabb tekinteteket láthattunk a feketemezes játékosok között. Mindennek a támadójátékban már szemmel látható jelei voltak, hiszen sorra jöttek a hazai találatok. Ekkoriban Szecsődi Laura vállalta magára a vezérszerepet, aki futószalagon szállította a gólokat.

Nagyon izgalmassá vált a mérkőzés, ám a várva várt fordítás csaknem akart összejönni. Amikor egri egyenlítést láttunk, rögtön jött a vendég válasz, így igazából még csak a vezetés megszerzéséért sem rohamozhatott az ESC. Egészen a negyvenharmadik percig. Ekkor Alaxai Zoé kapott forintos labdát hét a hat elleni játékan, és szerencsére nem is hibázott (22-21).

A fór visszaszerzése mellett a lélektani előny is visszakerült az egyetemistákhoz, viszont a Fradi sem akarta elengedni ezt a meccset. Drámai végjáték elé néztünk, amikor beléptünk az utolsó tíz minutumba, továbbra sem lehetett tudni, ki örülhet majd a végén.

Hasonlóan alakult a hajrá, mint néhány hete a Pénzügyőr ellen, amikor ugyanis az utolsó öt perc kezdődött el, ismét átvette a vezetést a vendég csapat. Ezzel egyre inkább kezdtek szűkülni a lehetőségek, de még pont jókor sikerült egyenlíteni. Elképesztő feszültség közepette jött a finálé, és az utolsó percbe lépéve, Buzsáki Nikolett révén megint vezetett az Eszterházy SC.

Közel került a győzelem, de még mindig támadhatott egyet a Fradi, amit ki kellett volna védekezni. Volna, ám Simon Petra nem hibázott, ami gyakorlatilag a meccs utolsó momentumát jelentette. A szezon első egri döntetlenje a lehető legrosszabbkor jött, legközelebb ugyanis a nagy rivális Vasashoz látogat az Eszterházy SC, amely együttes ma nyerni tudott Szegeden, és így nagy lépést tett a bajnoki cím megszerzése felé.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Nem érdemeltünk győzelmet, hiába álltunk hozzá közel a meccs végén. A Fradinak gratulálok, mert nagyon ügyes fiatal játékosai vannak, és nem érdemtelenül szerezzek pontot. Sajnos ezen a napon mélyen tudásunk alatt játszottunk.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 17. forduló
Eszterházy SC – FTC U20 30-30 (14-16)
Eger, Eszterházy-csarnok, zárt kapuk mögött.
V.: Kovács G., Papp B.
ESC: Leiner – Bernát D. 6, Brettner 1, Bató 8 (4), Juhász R. 1, Szecsődi 9, Kiser 2. Cs.: Buzsáki 1, Alaxai 2. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 5/4. ill. 4/4.
Kiállítások (kétperces): 6 perc, ill. 10 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-3, 12. p.: 5-5, 18. p.: 8-9, 24. p.: 10-13, 36. p.: 16-17, 42. p.: 21-21, 48. p.: 24-24, 54. p.: 27-26.

 

A 17. forduló további eredményei:

Kispest NKK-Vajk – VS Dunakeszi 39-26
Pénzügyőr SE – Oxxo Energy Orosházi NKC 21-20
PC Trade Szegedi NKE – Vasas SC 21-30
Tempo KSE – Gödi SE 45-29
Hajdúnánás SK – GBB Zrt. Kecskeméti NKSE 33-20

 

 

Fenyves Balázs, 2021.04.10.
(FOTO: Balogh Tibor)