A kapusedző szemével

Bíró Imre véleménye szerint, az ezen a poszton szereplő játékosoknak minden egyes nap ugyanúgy fel kell tudniuk építeni magukat.


 

– Két éve immáron, hogy kapusedzőként az Eszterházy SC kötelékében áll, most pedig, hogy a nyári felkészülés kellős közepén járunk, felmerül a kérdés, mi szerepel az ezen a poszton szereplő játékosok programjában egyfajta tematikaként?

– A jelenlegi időszakban inkább az állóképességfejlesztés kerül előtérbe, azonban a múltkor annyira belemerültem, hogy az hagyott némi nyomot a kollégákban – utalt arra az Eszterházy SC kapusedzője, Bíró Imre, hogy az előző héten Győrffy Alexandra, és Leiner Bernadett is húzódással bajlódott. – Alapvetően olyan közegben szeretek dolgozni, akikor a kapusok veszik a lapot. Mivel már régóta ismernek engem a lányok, tudják, hogy nem nagyon van „kukoricázás”. Meg is lepett, hogy kezdésre kicsit olyan „öreganyámos” volt a ritmus, de más jellegű feladatokkal már rendben volt minden. Ezt csak azért mondom el, mert bármennyire is fiatalok, és értelmes teremtések, de olyakor az edző találkozik olyan helyzetekkel, amivel nem kellene. Vagy maga miatt, vagy a kapus, vagy a helyzet miatt, de a lényeg az, hogy újra nekivágtunk, és most már rendben megy minden.

– Hogyan néznek ki ezek a közös napok?

– Az a helyzet, hogy nem úgy, ahogyan ideális lenne, mert heti két alkalommal nem igazán lehet azokat a dolgokat elvégezni, amelyeket mondjak akkor lehetne, ha minden nap itt lennék a lányokkal. Így egy felszínes tematikának nevezném, amit csinálunk, ami kétségtelenül felépül a speciális kondicionális képzéstől a speciális technikáig.

– A felkészülésből rendelkezésre álló nyolc hét hogyan néz ki a hálóőröknél, itt is le van bontva részletesen, hogy mondjuk ezen a héten ez a feladat, azon meg az?

– Meg lehet ezt ilyen formában is csinálni, és ismétlem magam, amennyiben napi szintűek lennének ezek a foglalkozások, akkor még inkább fel lehetne építeni a dolgot, viszont így, hogy kevesebbet vagyok Egerben, ezért a kapusok is több mezőnyjátékos munkát végeznek. Ez azt jelenti, hogyha van egy futóedzés, akkor megcsinálják a futóedzést, aztán, hogy azt olyan szinten-e, ahogyan kellene, azt nyilvánvalóan Debre Viktor tudná megmondani, de az az egy nap, amikor itt vagyok, az csak egy részbeni belenyúlás a teljes egészbe. Az elvégzett munkával ugyanakkor a kondicionális, és állóképesség rendben lesz szerintem.

– Az, hogy tavaly az NB I-ben szerepeltek ezek a kapusok, ez mennyire jelenthet könnyebbséget a most közelgő másodosztályú szezon előtt?

– Úgy gondolom, aki a legmagasabb szinten játszik Magyarországon, az mindig olyan információkhoz, élményekhez jut, amelyet csak ott lehet megszerezni. Igaz, hogy nem volt egy olyan nagyon eredményes a szereplés, de szerzett pontot a csapat, és lehetőségeihez képest tisztességgel helytállt. Hozzáteszem, hogyha a játékosoknak nagyobb önbecsülésük, és hitük lett volna, akkor megkockáztatom, még a bennmaradás is meglehetett volna. Ehhez azonban a kritikus mérkőzéseken jó egyéni teljesítmény hiányzott, és bizony pont ezeken a találkozókon maradtak adósak a jó játékkal a kapusok is, ami így sorsdöntő volt. Márpedig ez a dolog elég nagy lélektani, és fizikai teherként jelent meg, ezt viszont meg kell szokni. Tehát nem lehet azt csinálni, hogy fogok egy játékost, bevetek a sűrűjébe, és aztán oldja, meg. Nem, ugyanúgy meg kell szerezni a tapasztalatot, ismerje meg az ellenfelet, hogy milyen alaphelyzeteket válasszon, eldöntse, hogy honnan jön a lövés. Mindezek ismeretében szépen fel kell építenie magát a játékosnak, hogy a sorsdöntő alkalmakkal jól teljesítsen. Ez egy-két esetben sikerült, de többségében nem. Összegezve, egy NB I-es háttér mindig komoly dolog, de a mai napon ugyanúgy meg kell harcolni mindenért, mint holnap. Az, hogy tegnap mi volt, maximum abból a szempontból számít, hogy miként jutottunk el oda, és, hogy a megszerzett dolgokat hogyan tudjuk értékesíteni a jövőben. Végül, hogy a konkrét kérdésre is választ adjak, úgy gondolom, a tavalyi év sokat jelentett a két kapus pályafutásában, és fejlődésében, ezért pozitív, jó teljesítményt várok mindkettőjüktől a szeptemberben kezdődő pontvadászatban.

 

 

Fenyves Balázs, 2019.08.11.