Az a fránya hat perc…

Kezében volt a győzelem esélye az Eszterházy SC felnőtt csapatának, a végén mégis az MTK örülhetett.


 

Nem véletlenül vártuk nagyon ezt a hétvégét, és az MTK Budapest elleni hazai rangadót, hiszen előzetesen is úgy számoltunk, ez lehet az a találkozó, amelyen meglehet végre az első NB I-es pont az Eszterházy SC saját otthonában. És mennyire közel is álltunk hozzá, a vége azonban mégis keserűséget hozott.

No, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a 22-20-as vendég siker kialakulásáig elég sok mindent le kell jegyeznünk. Kezdjük ott, hogy már a bemelegítésnél harcos tekinteteket lehetett látni egri oldalon, a lányok tényleg komolyan gondolták, hogy legyőzik fővárosi riválisukat.

A találkozó elején még minden szép és jó volt, pláne, hogy ünnepi pillanatok szemtanúi lehettünk. A bemutatás végeztével, Bocsi Szonja vehetett át emlékplakettet, amiért századik mérkőzéséhez ért eszterházys színekben, az elismerést pedig nem más adta neki, mint az Eszterházy Károly Egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán, valamint a magyar női válogatott szövetségi-kapitánya, Kim Rasmussen.

Igen, a nemzeti együttes mestere is elutazott a hevesi megyeszékhelyre, ami hűen tükrözi, milyen jelentősége is volt ennek a kiesési rangadónak. Még mielőtt a meccs elkezdődhetett volna, egy kezdődobást is láthatott a publikum, az egyetemista hölgyek nagy szurkolója, Tóth József ugyanis hetvenedik születésnapjára ezzel a felejthetetlen élménnyel gazdagodott.

Ezt követően aztán elég hamar sikerült elvenni Józsi bácsi és a többi „kolléga” kedvét, hiszen egészen a kilencedik percig kellett várni az első hazai találatra. Ekkor már 1-4 állt az eredményjelzőn, avagy sokkal jobban kezdtek a kék-fehérek. Idővel mégis mérséklődött a helyzet, amihez kellett Debre Viktor elég korai időkérése (0-3-nál a hetedik minutumban).

Nem mondhatni, hogy gólgazdag első félidőt produkáltak volna a felek, ami egyrészt dicsérte a hátsó alakzatokat, másfelől viszont komoly kritikát jelentett a támadó szekcióknak. Ekkoriban egyértelműen Győrffy Alexandra tartotta a lelket a házigazdában, aki bravúrt bravúrra halmozva őrjítette meg az ellenfél lövőit.

Mindennek köszönhetően, a huszonkettedik percre végre az egri vezetés is összejött (7-6). Ehhez Sári Barbara is szükséges volt, pedig ez még csak a negyedik találatát jelentette. Ha már itt tartunk, akkor ennél a pontnál kell megjegyezni, hogy az egyetemisták elsőszámú gólfelelőse összesen tíz góllal zárt, nyolc hétmétereséből hetet is értékesített, amivel a meccs legeredményesebb játékosa lett.

Az első félidő döntetlen állásnál ért véget, majd a második legalább ilyen szoros játékot hozott. Továbbra sem lehetett azt mondani, hogy ez lesz a két gárda idei leggólzáporosabb összecsapása, ugyanakkor a játékrész elején elég gyakran zörrentek a hálók mindkét oldalon.

Olybá tűnt, a kemény hazai védekezés, és Győrffy Alexandra együttesen, egyre jobban elbizonytalanítja a fővárosiakat, a negyvenkilencedik percre pedig komoly lehetőséghez érkeztek Brettner Zsófiáék. Ekkor 18-15-öt mutatott a tábla, és Golovin Vlagyimir feszülten kért időt. Bár ne tette volna…

Merthogy innentől kezdve hat perc alatt egy 6-0-ás sorozatot produkált az MTK, amivel nemcsak átvette a vezetést, és az irányítást, de olyan hullámvölgybe taszította vendéglátóját, amelyből az újonc már nem tudott kimászni. Mondhatni, akkor jött a válság, amikor a legkevésbé kellett volna. Ennél a pontnál érezni lehetett, nem lesz igazán szoros végjáték, és már nem engedik ki kezükből a győzelmet Fekete Bozsanáék.

Végül így is lett, amit nagyon, de most tényleg nagyon sajnálhatunk. Legnagyobb bánatunkra nem első alkalommal tapasztalhattuk meg, hogy, amikor igazán közel kerülnek a pontszerzéshez az egriek, akkor rendre megremeg a kéz, ami ebben a mezőnyben nem fér bele. Ezúttal sem fért, és ugyan a várakozásoknak megfelelően, tényleg sikerült szoros meccset játszani az MTK-val, összességében ez nem sokat ér, fontos mérkőzésen nem sikerült pontot szerezni…

 

Mestermérleg:

Debre Viktor: – Úgy gondolom, hogy 18-15-nél a kezünkben volt a győzelem lehetősége, és, amikor odakerültünk, hogy esetlegesen pontot szerezhetünk, akkor megremegett a kezünk. Az MTK ezt pillanatokon belül kihasználta, csinált egy 6-0-ás sorozatot, ami bennünket teljesen elbizonytalanított. Csak magunknak köszönhetjük ezt a vereséget, mert ott volt a lehetőség a kezünkben. Számomra meglepő, hogy azok a játékosok bizonytalanodtak el, akik úgymond NB I-es múlttal rendelkeznek. Nagyon nem tudok ehhez most mit hozzáfűzni. Felkészültünk ellenfelünkből, tényleg odatettük magunkat, de végülis vereség lett belőle. Gratulálok az MTK-nak, hiszen megdolgozott a győzelemért, és azt hiszem, azt is mondhatjuk, hogy megérdemelte a két pontot.

Golovin Vlagyimir: – Sokszor játszottunk már itt, és valami olyasmit vártam, amit eddig, hogy küzdelmes mérkőzést játszunk majd. Meg is kaptam, amit vártam, de szerencsére most is mi tudtunk nyerni, ami nagyon fontos dolog. Túlizgultuk a találkozót, bármennyire is azt beszéltük, hogy csak játszani kell, és nem foglalkozni semmi mással. Nagyon örülök a kapusteljesítményünknek, mert Győri Barbara tartott minket a meccsben a ziccerek és átlövések hárításaival, de természetesen Fekete Bozsana játéka is nagyon fontos volt abban, hogy a kritikus szituációkból mi jöjjünk ki jobban. Az öltözőben azt mondtam a lányoknak, hogy óriási akaratunk és szívünk van, és ezt ma is bebizonyítottuk.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

K&H Liga, 15. forduló
Eszterházy SC – MTK Budapest 20-22 (10-10)
Eger, Eszterházy-csarnok, 200 néző.
V.: Horváth P., Marton B.
EKESC: GYŐRFFY – SÁRI 10 (7), Bocsi 1, Kobela, Haczvikkel 1, Pados, Sallai 1. Cs.: Petrovics 1, Iván E. 2, Brettner 2, Buzsáki 2, Borbély. Edzők: Debre Viktor, Rutka Péter.
MTK: GYŐRI – Slakta 2, KARNIK 5, Tóth E. 1 (1), Dakos 2, Termány 2, FEKETE B. 7. Cs.: Lajtos – Mihálffy 2, Stranigg, Kovács G., Bánfai 1, Zsiborás. Edző: Golovin Vlagyimir.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 0-3, 12. p.: 3-5, 18. p.: 5-6, 24. p.: 7-8, 36. p.: 13-13, 42. p.: 15-14, 48. p.: 17-15, 54. p.: 18-28.
Kiállítások (kétperces): 2 perc, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 8/7. ill. 2/1.

 

A 15. forduló további párosításai:

Siófok KTC – Dunaújvárosi KKA 31-17
EUbility Group-Békéscsaba – DVSC Schaeffler 31-28
FTC-Rail Cargo Hungaria – Eu-Fire Mosonmagyaróvár 30-16
GVM Europe-Vác – Érd 26-24
Győri Audi ETO KC – Moyra-Budaörs Handball 40-20
Kisvárda Master Good SE – Alba Fehérvár KC 22-22

 

 

Fenyves Balázs, 2019.02.16.
(FOTO: Kakuk Dániel)