Az utolsó hatvan perc

Készen állunk a végső csatára, Zsadányi Sándor pedig azt kéri, a csapat, és szurkolótábora is élvezze ki minden percét a NEKA-meccsnek.


 

NB I/B, rájátszás, felsőház, 9. forduló
Eszterházy SC (2.) – NEKA (3.)
Eger, Eszterházy-csarnok, május 14., szombat, 18.00.
V.: Rózsahegyi Brigitta, Südi Péter.

 

Az ember szíve szerint már most rögtön lefeküdne aludni, és úgy valahogy holnap délután négy óra után ébredne. Bizonyára sokan vannak ezzel így, legalábbis egy nappal a szezon legfontosabb mérkőzése előtt, tényleg idegőrlő lassúságban telnek a másodpercek. Merthogy meccsláz van Egerben!

Rég volt már ilyen, NB I/B-s női kézilabda mérkőzés iránt talán még soha nem tapasztaltunk ennyire intenzív érdeklődést, mint a szombati Eszterházy SC – NEKA csúcsrangadó esetében, ami nem is csoda, hiszen a győztesnek jut az a kegy, hogy szeptembertől ismételten a világ legerősebbnek tartott női kézilabda bajnokságában szerepelhet. Az egrieknek ezidáig kétszer adatott meg a K&H Ligás részvétel, a balatonbogláriaknak egy alkalommal.

Visszatérve a várakozásra, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel már a hét elejétől elindult az elővételes jegyvásárlás, és igazából már szerdán elfogyott minden belépő, gyakorlatilag pár darab maradt. Ilyenre sem emlékszünk, vagy legalábbis nagyon régóta nem történt meg, hogy az Eszterházy-csarnokban nem nyit ki a jegypénztár, mert minden tikett gazdára talált. Sokan jelezték részvételi szándékukat, és sokan adtak hangot csalódásuknak, amiért nem sikerült jegyet szerezniük. A nagy tét és a párharc szempontjából az sem meglepő, hogy a mai napon az M4 Sport stábja is bejelentkezett a Leányka útra, merthogy erről az országos tévécsatorna sem szeretne lemaradni.

Az elmúlt napokban rengeteg üzenet jutott el a csapathoz, melyben sokan jókívánságaikat fejezik ki, és reményüket fogalmazzák meg a tekintetben, hogy bár a mi sajnálatunkra is az előző hétvégén sok esztendő múltán búcsúzott az élvonaltól az SBS Eger férfi együttese, Eger város első osztályú kézilabda története ettől a hétvégétől tovább folytatódhat. Ehhez egyetlen „apró” lépés hiányzik, mégpedig, hogy szombaton 18 órától valahogyan, csak egyetlen picike góllal le kell győzni a NEKA-t!

Előzetesünk megfogalmazásánál sok gondolat jutott eszünkbe, és a szezon során már számtalanszor felvonultattunk szakmai érveket, statisztikai mutatókat, különböző forma alapján megjelenő esélylatolgatásokat, ezúttal azonban eltekintettünk ettől. A két csapat nyilvánvalóan maximálisan felkészült az ellenből, és ez lesz az a hatvan perc, amikor a mennybe, vagy a pokolba lehet jutni. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kézilabdacsapataként nem is kérdés, hogy melyik variációra szavazunk, a lényeg viszont úgyis a pályán dől el.

Az évad utolsó bajnoki beharangozója alkalmával, attól a szokásunktól mindenesetre nem tértünk el, hogy megkérdeztük érzéseiről, gondolatairól az Eszterházy SC mesterét, felvezetésként így lássuk, hogyan várja eddigi edzői pályafutása vitathatatlanul legfontosabb összecsapását Zsadányi Sándor. – Napok óta az a gondolat jár a fejemben, hogy egész évben, amilyen teljesítményt nyújtottunk, igenis kiérdemeltük, hogy egy ilyen fontos rangadót játszhassunk saját közönségünk előtt, ami a teljes szezonunk megítélése alapján sorsdöntő ütközetnek nevezhető – nyitotta szavait az egyetemistáknál második bajnokságát záró szakember.

– Már napok óta tudjuk, hogy telt ház lesz, a jó hangulat előre borítékolható, és megmondom őszintén, én sem tudom még, hogy milyen is lesz ez majd abban a pillanatban. Azt gondolom, nekünk semmi más dolgunk nem lesz, mint kiélvezni ennek a napnak minden percét, és keményen megdolgozni a pályán a sikerért, hogy aztán learathassuk azokat a babérokat, amelyekre vágyunk. Nem minden nap alakítja így a sorsot az élet, hogy az utolsó meccsen, saját környezetünkben érhetjük el álmainkat, szóval már csak azért is végig kell csinálnunk. Érdekes, hogy, amikor ezekről a dolgokról beszélek, bár már nagyon várom a találkozót, mégis teljesen nyugodt vagyok. Jó megérzéseim vannak, és kicsit meg is nyugtat, hogy az eddigi két egri évemben, amikor élet-halál meccset kellett játszanunk, mindig összekaptuk magunkat, és egy emberként húztunk a jó irányba. Most is valami hasonlót érzek, a lányokat legalábbis egyáltalán nem kell motiválni. Mindenki tisztában van a mérkőzés tétjével, és jelenleg úgy látom, inkább pozitívan hat a társaságra ez az egész felhajtás, mintsem terhet tenne a vállakra. A héten azért én is igyekeztem minden tőlem telhetőt elkövetni, hogy ne is érezzenek extra nyomást, emiatt mindent ugyanúgy csináltunk, mint máskor. A szakmába most én sem mennék bele, egyedül azt mondom el, hogy, mint Balatonbogláron, most is mi számítunk majd a rutinosabb csapatnak, és ez az az előny, amit ki kell használnunk. Végig higgadtnak kell maradnunk, elengedhetetlen a százszázalékos koncentráció, és persze hatvan percen keresztül égnünk kell a pályán és a kispadon egyaránt. Szurkolóinktól is ugyanezt szeretném kérni, mert érezzük, hogy sokan szeretnek minket, ezért abban bízom, hogy közösen, együtt egy olyan felejthetetlen estét élünk át, amire még nagyon sokáig emlékezni fognak az egri kézilabda sport történetében.


 

A 9. forduló további párosításai:

2022. Május 14., szombat
17.00.: FTC U19 – Kozármisleny SE
18.00.: Oxxo Energy Orosházi NKC – Szent István SE

Május 15., vasárnap
18.00.: Békéscsabai ENKSE – Komárom VSE
18.00.: Levendula Hotel Algyő – Pénzügyőr SE

 

 

Fenyves Balázs, 2022.05.13.
(FOTO: Szepesi Áron)