Döntetlen a rangadón

Visszajött a sírból, és az utolsó percben vezetett felnőtt csapatunk, mégis a NEKA mentett pontot az utolsó pillanatokban.


 

Alaposan megkuszálódtak a szálak az NB I/B-s felsőházi rájátszásában, szombaton ugyanis olyan eredmények születtek, amelyek ismét nem feltétlen a papírformát hozták. Ebből kiindulva is komoly lehetőség előtt állt az Eszterházy SC felnőtt alakulata, hiszen egy estleges, NEKA otthonában szerzett két ponttal nagyon jó helyzetből várhatta volna a folytatást. Az érem másik oldala, hogy vereségnél ismét nagyon magára húzta volna a tabellán hátrébb helyezkedő ellenfeleket a társaság, szóval mindenképp a győzelem lett volna üdvözítő.

Fogadkoztak a lányok már egy nappal a találkozót megelőzően is, amikor megérkeztek a Balaton partjára, kicsit mégis megilletődötten indult a meccs. Kellett is négy és fél perc, mire Kuti Bettina révén sikerült megszerezni a mérkőzés első vendég gólját, ezelőtt ugyanis még emberelőnyből sem ment az eredményes támadásbefejezés.

Az említett találat ellenére sem akart sok változás látszani az előrejátékban, így hét perc elteltével máris hét a hatot vett elő a vendég szakvezetés. Szerencsére 3-1-ről hamar jött az egyenlítés, majd mire kezdtünk volna kiegyenesedni, hirtelen kettős emberhátrányba került az ESC. Ez sem törte meg azonban az egyetemistákat, a korábbi csapata ellen pályára lépő Pankotai Luca passzív játéknál lőtt nagy gólt, először megszerezve ezzel együttesének a vezetést (4-5).

Nem sokáig örülhettünk az előnynek, a hazaiak gyorsan fordítottak, és a folytatásban sem nagyon láttunk sok gólt. Hátul jól kezdtek az egriek, viszont a félidő felétől kevesebb megállító faultot láthattunk tőlük, amiből így könnyebb hazai gólok születtek. Kulcsfontosságú pillanatot jelentett, amikor 11-9-es állásnál Leiner Bernadett másodjára is kivédett egy hétméterest (elsőre hiába hárított, a kipattanóból gól született), ahelyett ugyanis, hogy először alakult volna ki közte hármas differencia, a másik oldalon rezdült a háló, és, mint kicsivel később kiderült, mínusz egynél következhetett a pihenő.

Nem indult jól a második felvonás sem. Az első félidőben még megúszták a vendégek a hét a hat elleni játékból fakadó üres kapus bekapott gólokat, fordulás után viszont kettőből kettővel kezdtek a balatonbogláriak. Ezzel be is állt az eddigi legnagyobb különbség (14-11), és kezdhettünk megint idegeskedni. Különösképp, hogy megint sorra maradtak ki a ziccerek…

Valami aztán mégis megváltozott, és nagyon érdekes, de két egri kiállítás is kellett hozzá, hogy ismét keményebbé váljon a hátsó alakzat. Előbb-utóbb a támadásoknál is kezdett valami megmozdulni, Pankotai Luca például az első rossz lövései után, rendre utat talált a kapuba, de az első játékrész vége óta a bokáját fájlaló Alaxai Zoé is hatalmasat harcolt a falban. Negyedórával a vége előtt így már ismét vendég fórnál jártunk, de még mindig nagyon sok volt hátra.

Mérföldköveket tekintve, kicsivel több, mint tíz minutummal a vége előtt jött az a pont, amikor először vezetett egynél többel az ESC (19-21). Mégsem örülhettünk sokáig, két hazai hetes, és máris megint iksz. Egyszerűen nem lehetett megjósolni a meccs végét, igazi rangadót láthatott a NEKA Csarnok publikuma.

A hajrá következett, és abban kezdetben nem sok jó jutott nekünk. Egyszerűen elől ismét el voltak átkozva a lányok, sorra jöttek a lövések, és vagy a kapus védett bravúrral (még büntetőnél is), vagy a hazai kapufa babrált ki a mieinkkel, egy támadáson belül akár két alkalommal is. Kritikussá kezdett válni a helyzet, kicsivel több, mint két és fel perccel a zárás előtt ugyanis úgy vezetett kettővel a házigazda, hogy időkérés után támadhatott gyakorlatilag a meccs eldöntéséért.

Mégis kimaradt a lehetőség, sőt, gyorsan sikerült mínusz egyre zárkózni, majd jött egy hétméteres, amit Szeberényi Flóra higgadtan használt ki (22-22). A maradék időbe papíron két hazai, és egy vendég támadás fért még bele, de megint a NEKA jött. Ekkor jött Bató Lili nagy pillanata. Történt ugyanis, hogy az egriek hármasa, akinek ezen a napon egyszerűen semmi sem akart összejönni, labdát szerzett saját hatosánál, majd végigrobogva a pályán, 23-24-re alakította az eredményt!

Egyszerűen nem akartuk elhinni, amit látunk, pláne, hogy milyen mélységből sikerült már megint felállni. A hazaiak ugyanakkor még támadhattak a pontmentésért, de úgy tűnt, nem lesz már ellenszer a mieink ellen. Amikor már azt hittük, meg lesz a győzelem, Vártok Tamara a jobb szélről belőtte a meccs utolsó gólját, és bár maradt még egy időkérés utáni középkezdésből eleresztett lövésre idő, döntetlen maradt a vége. A pontosztozkodás papíron a NEKA-nak jobb, mivel megtartotta hárompontos előnyét vendégével szemben, ugyanakkor pontosan tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi második helyezett sorsolása sokkal nehezebb, mint az Eszterházy SC-é. Amennyiben pedig azt nézzük, hogy szinte a sírból sikerült átvenni a vezetést az utolsó percben, nyilván közel volt a győzelem, de nem lehetünk elégedetlenek ezzel a végeredménnyel.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Nem játszottunk jól, de a küzdeni akarásunk ismételten megvolt. A meccs alakulása alapján igazságos döntetlen született.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, rájátszás, felsőház, 4. forduló
NEKA – Eszterházy SC 24-24 (12-11)
Balatonboglár, NEKA Csarnok, 200 néző.
V.: Rontó Á., Szanyi P.
ESC: Nagy É. – Kuti 2, Szeberényi 1 (1), Bató 1, Alaxai 5, Györfi 7 (1), Lengyel E. 2. Cs.: Leiner – Pankotai 4, Kiser 1, Bernát D. 1. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 6/4. ill. 4/2.
Kiállítások (kétperces): 8 perc, ill. 12 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 2-1, 12. p.: 5-5, 18. p.: 7-6, 24. p.: 9-8, 36. p.: 15-12, 42. p.: 17-15, 48. p.: 19-19, 54. p.: 22-21.

 

A 4. forduló további eredményei:

Szent István SE – Oxxo Energy Orosházi NKC 23-32
Pénzügyőr SE – Levendula Hotel Algyő 32-27
Komárom VSE – Békéscsabai ENKSE 27-25
Kozármisleny SE – FTC U19 34-26

 

 

Fenyves Balázs, 2022.04.03.