„Egy felé kell húznunk idén is”

Nyári kemény munkáról, edzőmeccsek nehézségéről, rajt előtti érzésekről, ellenfélről, avagy így várja a bajnoki startot Győrffy Alexandra.


 

– Napról napra egyre közelebb kerülünk az első bajnoki mérkőzésig, vagyis nagyon kevés választ már el minket a szezonnyitóig. Bennetek van már az a drukk, ami ilyenkor mindig megjelenik a játékosokban?

– Ahogyan te is fogalmaztál, az első meccs előtti izgalom már ott motoszkál a fejekben, de ez egyértelműen jó érzéssel tölt el minket, nem pedig feszültséggel – reagált portálunknak az Eszterházy SC csapatkapitánya, Győrffy Alexandra. – Azt érzem a lányokon is, hogy várják már a kezdést, és szerencsére a múlt heti, Vasas elleni edzőmeccs óta a hangulat is fokozatosan egyre jobb. Jól sikerült találkozóról beszélünk, ami bajnoki főpróbaként is szolgált, ezért a megállapítás még inkább igaz. Az utolsó próba mindig nagyon fontos, azóta ráadásul a sérültjeink közül is többen visszatértek, így például Iván Emese, és Brettner Zsófia is velünk edzhetett a héten, ami megint csak adott egy pozitív löketet.

– Nem az első egri felkészülésedet csináltad végig az Eszterházy SC-vel, hogyan értékeled a nyári munkát? Ott tartotok, ahol ilyenkor tartani kell?

– Nem az első volt, az biztos, éppen ezért tudtam jól, mi vár ránk. Az biztos, hogy idén is nagyon kemény volt, azt ugyanis tudni kell, hogy Debre Viktor nyári felkészülései az NB I-es mezőnyben is kiemelkednek, mert olyan megterhelő erőnléti edzéseken veszünk részt, ami nem sok helyen van. Nekem személy szerint, az okozott nehézséget, hogy kicsit hosszú volt a nyári szünet. Tavaly, amikor az első osztályra készültünk, nagyjából egy hónapot tudtunk pihenéssel, feltöltődéssel tölteni, idén viszont majdnem kétszer ennyit. A több leállás miatt, érthetően, nehezebb volt visszarázódni a dolgos hétköznapokba, de szépen lassan azért ez is megtörtént. A felkészülési mérkőzéseinken is látszott a fáradság, hiszen különösen az augusztus eleji meccsek idejében még nagyon kemény fizikai munkát végeztünk. Nagyobb terhelést kaptunk, mint az akkori ellenfeleink, és ez a pályán is visszaköszönt, nem tudtunk elég frissek lenni. Előbb-utóbb aztán kezdett összeállni a játékunk is, úgyhogy én azt mondom, jó irányban haladunk.

– Neked személy szerint, mit jelent az, hogy a tavalyi, érthetően komoly érdeklődéssel várt NB I-es pontvadászatot követően, idén a második vonalra kell készülni?

– Én inkább azzal foglalkoznék, hogy egyáltalán nem vár ránk könnyű bajnokság. Amikor tavalyelőtt megnyertük az NB I/B-t, akkor sem utcahosszal végeztünk a második helyezett előtt, úgyhogy biztosan nehéz lesz idén is szép eredményt elérni. Abból a szempontból is más történet lesz ez a tavalyihoz képest, mert most a legtöbb esetben az esélyesség terhe mellett kell majd pályára lépnünk, ami változás az elmúlt szezon után. Az NB I-ben leginkább azért játszhattunk teher nélkül, mert nem mi számítottunk esélyesnek, idén viszont megint el kell tudnunk viselni ezt a fajta nyomást.

– Hogyan teltek a napon a bajnoki főpróbát jelentő, múlt szerdai Vasas-meccs óta?

– A hangulat mindenképp jó volt, már csak azért is, amit a fentiekben elmondtam a bajnoki főpróbánkkal kapcsolatosan. Utána még kaptunk egy utolsó szabad hétvégét, ezért mindenki sokkal kipihentebb állapotban érkezett vissza a hétfő délutáni tréningre. A terhelésből is sokkal jobban visszavett már a szakmai stáb, és ez érződik is rajtunk. A meccs hetében történő felkészülésünkben nincs változás az elmúlt években megszokottakhoz képest, a hét elején inkább fizikális jellegű edzések szerepeltek a programban, majd a taktikai célt szolgálók. Csütörtökön és pénteken videó segítségével történik a felkészülés, hogy megfelelő szinten vághassunk bele az első bajnoki ütközetbe.

– Mikortól foglalkoztok az Orosházával, és mit lehet tudni a szezon első riválisáról?

– A hét eleje óta már az Orosházán van a hangsúly abban a tekintetben, hogy a lehető legfelkészültebb állapotban kezdhessük el a mérkőzést. Egyébként is van egyfajta pikantériája ennek a párharcnak, mert nem első alkalommal fordul elő, hogy ezen ellenféllel szemben kezdjük a szezont. Emlékeim szerint, ezek a bajnoki rajtok mindig jól sikerültek, ami kellő lendületet és önbizalmat adott a sikeres folytatáshoz, így hát érthetően, ebben bízom most is. Ami ellenfelünket illeti, történtek változások a keretben, például kapus érkezett Budaörsről, ami egyértelmű erősítést jelent, nekünk pedig még nagyobb odafigyelést a helyzeteinknél. Az eddigi felkészülés alapján azt tudom kiemelni, hogy jól működnek a beálló-kapcsolatok, ezért a védelmünknek erre a pontra is nagyon oda kell figyelnie.

– Mit vársz az első bajnokitól, ami tudjuk jól, mindig különleges eseményt jelent egy csapat szezonjának életében?

– Én valamiért úgy érzem, hogy egy nagyon hajtós mérkőzés vár ránk, egy igazán küzdelmes találkozó. Abban bízok, hogy helyén lesz a szívünk. Ilyen szempontból nem féltem magunkat, ugyanis az már nagyon sok alkalommal bebizonyosodott, hogy jól össze tudunk dolgozni, amikor igazán nagy szükség van rá. Mindenképpen ez lehet a siker kulcsa, egyébként úgy általában a szezon többi összecsapásán is. Nem vagyunk sokan, csak akkor tudjuk megnyerni a rangadóinkat, amennyiben azonos a célunk, és egy felé húzunk mindannyian. Mivel első bajnokiról beszélünk, azt gondolom, sokan lesznek a lelátókon, telt ház körül, ha pedig így lesz, biztosan kiváló hangulat uralkodik majd a csarnokban. A tavalyi év után sok embernek a szívéhez nőttünk, akik most is ott lesznek mellettünk, mi pedig ezt jó játékkal, és legfőképpen győzelemmel szeretnénk meghálálni.

 

 

Fenyves Balázs, 2019.09.12.
(FOTO: Kakuk Dániel, Szántó György, archív)