Egy gól döntött, a legvégén

Pokoli mélységből, mínusz hétről állt fel az Eszterházy SC felnőtt csapata, és az utolsó másodpercekben nyerte meg FTC U19 elleni rangadóját.


 

Két hét után, az FTC U19 elleni hazai találkozóval folytatódott a másodosztályú bajnokság az Eszterházy SC felnőtt együttese életében, ahogyan pedig azt előzetesen többször is megjegyeztük, rangadó várt a lányokra. Rangadó, mivel a ferencvárosi fiatalok ugyanúgy három nyertes, és egy vesztes meccsel rendelkeztek a játéknapot megelőzően, vagyis amennyiben szeretett volna a tabellán ellenfele előtt maradni a házigazda, nem kaphatott ki.

Persze, ennél magasztosabb céljai is vannak a társaságnak a szezonban, úgyhogy ezúttal nem fért bele hasonló pontvesztés, mint a két csapat legutóbbi találkozása során. Még a meccs előtt történtekhez tartozik, hogy köszöntés zárta le a csapatok bevonulását, az egriek masszőre, Fábián Gábor ugyanis kétszázadik bajnoki mérkőzésén ült az Eszterházy kispadján. A nagy tapsot kiváltó jelenet során a klub ügyvezetője, Jordán Dániel adott át emlékplakettet az ünnepeltnek.

Ezen kívül az első félidőben nem nagyon tudtunk minek örülni. A Fradi pedig nem igen csinált mást, csak, amire számítani lehetett tőle, futott, sokat mozgott, és lendületesen játszott. Ennek ellenére az egyetemisták mintha teljesen más mérkőzésre készültek volna, gyakorlatilag nyomozták ellenfelük játékát.

Zsadányi Sándor nem is nagyon tehetett mást, már a hatodik percben időt kért, mert már ekkor 5-4-re vezettek a vendégek. Sajnos azonban a gyors fejmosás sem hozott áttörést, a zöld-fehérek így a tizenegyedik minutumig már 10-6-ra húztak el. Akik azt hitték, ez a mélypont, azok nagyot tévedtek. A folytatásban még tovább mélyült az árok, amikor ugyanis 10-17-nél már közte hétnél jártunk, nem csak a fejünket foghattuk, ez annál kínosabb volt. Elképesztő dolgok történtek a pályán, alig láttunk megállító faultot védekezés közben, és sajnos hiába történt meg a Nagy Éva, Leiner Bernadett, majd vissza Nagy Éva csere a kapuban, a védések is nagyon hiányoztak.

Aztán valami mégis elkezdett megmozdulni, köszönhetően elsősorban az előrejátékban hirtelen a társait a vállára vevő Pankotai Lucának. A sérüléséből a nyár végén visszatérő irányító komolyan megrázta magát, a szünetig öt gólig jutott, csapatát pedig egészen mínusz háromig zárkóztatta fel. Az utolsó percek mégis ismét a vendég gárdáé volt, így féltávnál megint komolyabbnak nevezhető, közte ötös differenciánál jártunk.

A második játékrész első perceiben nem tűnt úgy, hogy változik a játék, és ez elsősorban egy másik Lucának, az FTC ötvenesének, a hórihorgas Kármán Lucának volt betudható. Az ekkoriban már kilencedig találatánál járó átlövőt egészen egyszerűen lehetetlen volt tartani, ugyanakkor a többi ferencvárosi játékos ellen már kezdte megtalálni az ellenszert a házigazda.

Összességében egyébként sokkal jobban indult ez a félidő, mint az előző, pláne, hogy szépen lassan megérkezett ellenfele nyakára az ESC. A harmincnyolcadik perc végére Szecsődi Laura nagy lövésénél robbant is a csarnok, hiszen ezzel jártunk 26-26-nál. Elképesztő gólpárbajt láthatott a publikum, és még hol volt a vége…

Lassan azért közeledett, és az eredmény nem igen akart még mindig elmozdulni az általunk elvártaknak megfelelően. Akárhányszor is egyenlített ugyanis az egri csapat, majd támadhatott a vezetésért, egyszerűen nem akart összejönni a dolog. Aztán a hajrá előtt megint jött Pankotai Luca, és nyolcadik találatával 31-30-ra módosította az állást. A következő játékmegszakítás 33-30-nál következett, amikor Simics Judit kért időt. Semmi sem dőlt el, és ezt mi sem bizonyította jobban, minthogy újra a Fradi percei következtek. A nyáron pályafutását befejező, korábbi egri csapatkapitány húga, Buzsáki Bodza az első félidőben produkált cunder gólját követően, lerohanásból is eredményes tudott lenni, majd a már tizenegyedik találatát jegyző Bánfai Virág jóvoltából megint döntetlennél jártunk (33-33).

A végjáték hihetetlen izgalmak közepette startolt el, itt már nem lehetett hibázni. Szecsődi Laura két és fél perccel a vége előtt meg is cselekedte, amit megkövetelt a haza, 35-34-nél így ismét lépéselőnybe került együttese. Sőt! Az ellentámadásból láb miatt elvették a labdát a zöld-fehérektől, ám hiába játszotta utána ki ziccerig a labdát az ESC, a kapufán csattant lövés miatt, maradt még kérdőjel. Pláne, hogy az utolsó percben megint jött az egyenlítés. Egy labda döntött, Zsadányi Sándor időt kért, és húsz másodperc maradt, hogy valahogyan kicsikarja a győzelmet a házigazda. Végül ez össze is jött, mivel a figurát, ami a bal szélre lett kijátszva, Kiser Panna lőtte be a hosszúba, válaszra így már nem lehetett idő. Egy gól döntött ezúttal is, a szívbetegek ugyanakkor valószínűleg sokat forgolódnak majd ezen az estén…

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Nehéz szavakat találni egy ilyen mérkőzés végén, mert elképesztő izgalmakat élhettünk át. Az első félidőben egyszerűen romokban volt a védekezésünk, elképesztő mélységben voltunk. A szünet után sem mondom, hogy jól játszottunk, viszont ott már elkezdett valami változni. Nagyot küzdöttünk, amiért jár a gratuláció a csapatomnak, és természetesen a Fradinak is, mert ellenfelünk is rászolgált volna legalább egy pontra.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 5. forduló
Eszterházy SC – FTC U19 36-35 (18-23)
Eger, Eszterházy-csarnok, 150 néző.
V.: Dulai Á., Pisák B.
ESC: Nagy É. – Bernát D. 2, Bató 1, Alaxai 4, Szeberényi 5, Szecsődi 9 (3), Lengyel E. 4. Cs.: Leiner – Tóth Abigél 1, Pankotai 9 (3), Kiser 1, Romány. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 7/6. ill. 5/5.
Kiállítások (kétperces): 10 perc, ill. 8 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-4, 12. p.: 6-10, 18. p.: 8-13, 24. p.: 14-18, 36. p.: 22-24, 42. p.: 27-28, 48. p.: 29-30, 54. p.: 33-31.

 

Az 5. forduló további eredményei:

Oxxo Energy Orosházi NKC – PC Trade Szegedi NKE 36-23
Csepel DSE – Levendula Hotel Algyő 21-27
Tempo KSE – Békéscsabai ENKSE 17-31
Hajdúnánás SK – Kispest NKK 29-26

 

 

Fenyves Balázs, 2021.10.16.
(FOTO: Szepesi Áron)