Egy meccsre az NB I-től!

A Pénzügyőr legyőzésével biztossá vált, két hét múlva, a NEKA elleni hazai rangadón dől el a feljutás.


 

Második helyen kezdhette a felsőházi rájátszás hetedik fordulóját az Eszterházy SC felnőtt együttese, ahhoz pedig, hogy szombat este is ebben a pozícióban maradhasson, mindenképpen nyernie kellett a vendég Pénzügyőr SE-vel szemben. Egy órával a mieink előtt rendezték legalábbis a nagy rivális NEKA meccsét, amiért pedig idegenben tudtak nyerni az FTC U19 otthonában az akadémisták, így, amikor az egriek még csak a saját találkozójuk első perceiben jártak, pontszámban máris beérték őket.

A lányok persze bent a pályán nem tudták a másik mérkőzés eredményét, ennek ellenére alaposan beragadtak a rajtnál. Pedig nem csak az összecsapás előtt, hanem egész héten jó hangulat uralkodott az öltözőben, kezdetben mégsem sikerült átmenekíteni ezt a jelenséget a mutatott produkcióban. A fővárosiak folyamatosan vezetni tudtak, míg az egyetemisták, legújabb szokásuk szerint, loholtak az eredmény után.

Megint előkerültek az elpuskázott ziccerek, kimaradt az első hetes, akadtak olyan helyzetek, amikor senkitől sem zavartatva magát, még a kaput sem találta el a hazai játékos, szóval volt zavar a pályán rendesen. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a mai játékvezetői felfogás elég hosszú lefolyású támadásokat engedett. Zsadányi Sándor ki is magyarázott magának egy sárga lapot, jóllehet, nem ok nélkül emelte fel a hangját több alkalommal is a passzív jelzés elmaradása kapcsán.

Már, amikor azt hittük, 8-11-es állásnál egri időkérés következik, az addigiak tükrében, teljesen váratlan fordulat jött. A hazai publikum egy nyolcperces periódust láthatott, hova tovább, ünnepelhetett, hiszen ezidő alatt a kedvencek egy 7-0-ás etapot produkáltak, amivel egy szemvillanás alatt el is léptek négy góllal. A szünetig már nem is tudták rendezni soraikat a zöldmezesek, így féltvánál egészen jó érzést jelentett az eredményjelzőre tekinteni.

Az elmúlt időszakban arra is több példát láthattunk, hogy alaposan sikerült bentmaradni az öltözőben. De nem ma! Ahogyan tudósításunk elején említettük, tényleg jó hangulatban készültek a lányok a héten, és sokak elmondása szerint is, végre sikerült túllendülni az elmúlt hetek holtpontján. Nos, ez fordulás után tökéletesen meglátszott az ESC-n, hiszen támadásban végre ismét erőtől duzzadó, ellentmondást nem tűrő rohamokat láthattunk.

Mindezek nyomán, egyáltalán nem meglepő, hogy még csak a játékrész közepéhez sem közeledtünk, már közte hétre nőtt a távolság. Jól állt a meccs, szó se róla, de azért még így is hátra volt körülbelül húsz perc, szóval nem ártott résen lenni a folytatásban sem. A Pénzügyőr azonban szemmel láthatóan nem boldogult vendéglátójával, különösen a Kiser Panna, Györfi Dóra kettőssel, amely a második fővárosi időkérésig már majdnem annyi gólnál tartott (tizenötnél), mint Csenki Judit csapata összesen (tizenhét).

Kiser Panna közben nagy taps közepette hagyhatta el a pályát, lévén kilenc találattal zárta a találkozót. Ez a kilencedik találat plusz kilences fórt ért, ebben a pillanatban pedig teljesen magabiztosan jelenthettük ki, ez a meccs már megvan! Az utolsó tíz percben már tényleg nem kellett izgulni (igazából a szünet után már egyáltalán nem), így a kisebb húzódással bajlódó Lengyel Eszteren kívül minden korábban be nem állt játékos megkapta a lehetőséget a bizonyításra.

A mérkőzés befejező periódusa ezzel együtt már tényleg nem tartogatott semmiféle izgalmat, és, bár a korábban meg nem szokott felállás okán, csökkent a különbség, összességében már ez sem zavart senkit hazai oldalon. Merthogy újabb győzelmével már csak két siker választja el az Eszterházy SC-t az NB I-től, sőt, hátralévő két találkozójából, amennyiben „csak” a NEKA ellenit húzza be, már biztosan meglesz a második hely!

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Az első húsz perc görcsös játékát leszámítva, végre tényleg kijelenthetjük, hogy kilábaltunk a holtpontból, és olyan kézilabdát produkáltunk, amire legalább négy, vagy inkább öt hete várunk. Ettől vagyok a legboldogabb, mert ismét örültünk egymásnak, jó volt játszani, és a meccs után is felhőtlenül tudtunk ünnepelni. Ezek után végképp nem állunk meg, két mérkőzésünk maradt hátra, és mind a kettőt szeretnénk megnyerni.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, rájátszás, felsőház, 7. forduló
Eszterházy SC – Pénzügyőr SE 32-26 (16-13)
Eger, Eszterházy-csarnok, 100 néző.
V.: Budai-Bock K., Wenzel T.
ESC: Nagy É. – Bernát D. 1, Bató 2, Alaxai 1, Szeberényi 4 (1), Györfi 9 (2), Kiser 9. Cs.: Leiner – Pankotai 2, Tóth Abigél 1, Zákányi 1 (1), Kuti 1, Jurmann 1, Csomós A., Romány. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 5/4. ill. 6/5.
Kiállítások (kétperces): 8 perc, ill. 2 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-3, 12. p.: 6-7, 18. p.: 7-9, 24. p.: 10-11, 36. p.: 20-15, 42. p.: 24-17, 48. p.: 27-18, 54. p.: 29-21.

 

A 7. forduló további eredményei:

Levendula Hotel Algyő – Szent István SE 29-23
Békéscsabai ENKSE – Kozármisleny SE 25-23
FTC U19 – NEKA 31-35
Oxxo Energy Orosházi NKC – Komárom VSE 23-26

 

 

Fenyves Balázs, 2022.04.30.
(FOTO: Szántó György)