Egy újabb felejthetetlen szezon

Felnőtt csapatunk világ legjobb bajnokságában való helytállása, és utánpótlás együtteseink szerteágazó szereplése miatt sem fogjuk elfelejteni a 2018/2019-es évadot.


 

Egy klub, tizenhét csapat, és rengeteg-rengeteg mérkőzés. Egészen tömören fogalmazva, ez jelentette a 2018/2019-es szezont az Eszterházy SC-nek, amit azonban nem lehet csupán ennyivel elintézni.

Most, hogy véget ért az idény, és elkezdődött a nyári „uborkaszezon”, előkerülnek az értékelések, a visszaemlékezések, no meg persze a jövő tervezésének időszaka, hiszen tudjuk jól, az idő egy olyan dolog, ami sosem áll meg, és mire feleszmélünk, már nyakunkon is az új szezon. Addig azonban még valóban van időnk, elkezdjük így a mögöttünk hagyott időszak értékelését.

Még mielőtt egyesével elemeznénk ki az országos viszonylatban érdekelt csapataink szereplését, addig elsőként globálisan próbáljuk meg lezárni az évadot, elvégre is, tényleg nagyon sok minden történt klubszinten. Fentről lefelé haladva, természetesen felnőtt együttesünkkel kell kezdeni a sort, hiszen minden szempontból Debre Viktor és Rutka Péter alakulata volt a kirakatban.

A tavalyi NB I/B-s bajnoki cím velejárója volt az élvonalbeli indulás joga, ám ehhez klubvezetői döntés is szükségeltetett. Szerencsére az Eszterházy Károly Egyetem rektora, az Eszterházy SC elnöke, dr. Liptai Kálmán stratégiai kérdést csinált a dologból, és a sportéletpályamodell, mint Egerben valósan működő ideológiát támogatandó, minden akadály elhárult az első osztályban való szereplés elől. Persze, azt már az indulásnál tudni lehetett, hogy lehetőségek terén nem lehet felvenni a versenyt a K&H Ligában szereplő együttesekkel, hiszen nem véletlenül mondják mindenhol, hogy a világ legerősebb bajnoksága a magyar NB I.

Ennek ellenére nagy odaadással, alázattal, és lelkesedéssel vágtak bele a közös munkába a lányok, akik számára sok esély valóban nem mutatkozott a bennmaradás kiharcolására, de azzal, hogy a Békéscsabát oda-vissza sikerült legyőzni, plusz az utolsó hazai bajnokin még egy Kisvárda elleni döntetlen is összejött, mégis lehet pozitív szájíz. Öt történelmi pont, ami a négy évvel ezelőtti, a klub története első élvonalbeli szereplése után egy újabb lépcsőfokot jelentett. Legközelebb talán még ennél is több lesz, és akkor esetlegesen még merészebbet lehet majd álmodni. Ami ugyanakkor tény, a következő szezont ismét a másodosztályban kezdhetik el Sári Barbaráék, ezt az évet pedig egyértelműen olyan céllal kezdik majd el, hogy rögtön sikerüljön visszakerülni a legjobbak közé.

Az utánpótlásra térve, a két legidősebb korosztálynál komoly változások történtek. Az ifjúsági csapatnál Lakatos László egykoron „Csibéknek” nevezett csapata állhatott elő, mint legidősebb egri együttes, más kérdés, hogy a mezőny többi tagjánál általánosan három évnél voltak fiatalabbak az eszterházys játékosok. Ennek ellenére a szisztematikusan felépített munka, az évek során rengeteg edzés továbbra is jó hatással van a lányokra, amit idén egy nyolcadik hely fémjelzett a másodosztály keleti csoportjában.

A serdülőknél ennél jóval nehezebb volt a helyzet, de erről a garnitúráról is el kell mondani, hogy a tavaly még fiatalabb bajnokságban szereplő gárda lépett elő az idősebbeknek szóló pontvadászatban. Ódor Viktória együttese a tizenegyedik, azaz utolsó előtti pozícióban zárt, mindössze hét pontot szerezve, avagy még sokat kell fejlődnie a csapatnak, de ugyebár ebben a korban még nem feltétlenül az eredményesség jelenti a prioritást.

A Gyermek Bajnokságok különböző korcsoportjaiban összesen öt társaságért szoríthattunk. Az U13-asoknál Molnár Nikolett és Koszorús Levente, az U12-eseknél szintén Koszorús Levente, illetve Harsányi Kálmán, míg az U11-eseknél Gaylhoffer Ildikó felelt a szakmai munkáért. Az ősztől kezdődő bajnoki fordulók során születtek aztán remek, és olykor rosszabb eredmények is, de, ami a legfontosabb, minden csapatnál kezdtek megmutatkozni a tehetségek, akikre hosszabb távon büszkék lehetünk majd.

Az utánpótlás piramis alján helyezkedik el az a Kisiskolás Bajnokságokban szereplő sok-sok gyermek, akiknél még egyértelműen a játék szeretete a cél. Ezeken a mérkőzéseken nem is írták az eredményeket, honlapunkon ennek ellenére a kis csapatok edzői rendre értékelték a fordulókat. A U10-es mezőnyben Gaylhoffer Ildikó, Bóta Marianna, Scheili Zsolt, valamint Fábián Gábor, az U9-esben Scheili Zsolt, az U8-asban pedig Benedek Réka, Gaylhoffer Ildikó, és Fábián Gábor irányított a partvonal mellől, nem kisebb felelőséggel, mint a játék és a kézilabdasport megszerettetésének küldetésével.

A szezon végére ebben a formában valóban pontot tehetünk, és klubunk minden egyes sportolójának, munkatársának, de a támogatóknak, szurkolóknak, szülőknek is köszönünk mindent, amit az Eszterházy SC nagy családjáért tettek az idén. Most következik a jól megérdemelt nyári pihenő időszaka, a feltöltődés periódusa, hogy aztán megújult erővel újra kezdődhessen a munka az egri női kézilabdázásért…

 

 

Fenyves Balázs, 2019.06.05.
(FOTO: Kakuk Dániel + Szántó György, archív)