Egyszer kell vezetni…

Mínusz hétről jött vissza felnőtt csapatunk, és hozta végül a kötelezőt, viszont ezt a meccset sürgősen el kell felejteni.


 

A kötelező győzelem mindig a legnehezebb. Péntek este pontosan ilyen feladat várt az Eszterházy SC felnőtt együttesére, az NB I/B felsőházi rájátszásának sereghajtó helyén érkező Szent István SE elleni ugyanis előzetesen semmilyen más eredmény nem számított elfogadhatónak, csakis a hazai siker. Bevezető mondatunk nagyjából mindent el is árult a meccs előtti várakozásokról, így nem volt más tennivalójuk az egyetemistáknak, mint érvényesíteni a papírformát, és begyűjteni a két pontot.

Nem véletlenül írtuk azt, hogy mindig a kötelező a legnehezebb, és ez rögtön az első percekben be is bizonyosodott. Fogalmazzunk úgy, hogy nem a szezon legélesebb rajtját hozta a találkozó egri részről, elképesztő tompán fogtak hozzá a meccshez a hazaiak. Támadásban jöttek a pontatlan befejezések, hátul a kevés megállító fault, így nem csoda, hogy a hatodik percben már 4-1-re vezetett a vendég együttes. És ez még nem volt a legrosszabb…

Egyszerűen nem akart sehogyan sem lendületbe jönni a házigazda, és ennek az eredményre nézve is egyre súlyosabb következményei lettek. Kereken tizenöt perc telt el, amikor Zsadányi Sándor mérgesen tette le a T-betűt a zsűriasztalra. Nem csoda, a játékrész felénél 3-9 állt a táblán. Elképesztő tompa csapat benyomását keltette az ESC, és ezt a gárda trénere sem viselte el, túlzás nélkül mondható, hogy zengett-zúgott a csarnok a számonkéréstől.

Érdekes módon innentől kezdve más fajta kézilabdát és hozzáállást láthattunk a lányoktól, akik nagyjából három perc alatt négy gólt rámoltak be az ellenfél hálójába. Elképesztő fordulat szemtanúi lehetett a jelenlévők, a huszonharmadik minutumban ugyanis már 9-9-nél jártunk. A SZISE plusz hatos előnyét adta le így nyolc perc alatt, ami viszont a mieinket dicséri, hogy egy remek, 6-0-ás etappal sikerült visszajönni a meccsbe.

Abba a meccsbe, amelynek sajnálatos esete is volt az első felvonásban. Még az egri időkérést megelőzően, a vendégek tizenegyese, Dancsó Dorottya csúnyán beverte az állát a földbe, ami egyrészt vérző sérüléssel járt, másfelől vélhetően agyrázkódással. A pórul járt játékost kórházba szállították kivizsgálásra, mi pedig ezúttal is jobbulást kívánunk! Visszatérve az összecsapáshoz, hiába is sikerült felállni a padlóról, a szünet előtti időszak megint rosszra sikeredett, és ezzel féltávnál közte háromnál jártunk.

Fordulás után sem sok mindennek örülhettünk, hiába is fogadkoztak a lányok az öltözőben, hiába hangzottak el azok a vezetőedzői szavak a pihenő alatt, amelyeknek el kellett hangozniuk, szinte semmilyen változást nem tapasztalhattunk. Ennek következményeként a fővárosiak megint elléptek, a harminckilencedik minutumban nemhogy hattal, már héttel vezettek (15-22).

Az újabb hazai időkéréssel csak félig oldódott meg a probléma. Hátul nagyjából kezdett stabilizálódni a helyzet, amit az idő közben beszálló Leiner Bernadett védéseinek is köszönhettünk, elől viszont továbbra is katasztrofális helyzetek uralkodtak. Az idő közben csak telt, és nagyon nem akart csökkenni a távolság.

Ritkán fordul elő az, amikor az újságíróból kifogynak a betűk, és a gondolatok, de egyszerűen ezen a mérkőzésen tényleg nehéz volt megtalálni a megfelelő, és szalonképes szavakat. Egészen elképzelhetetlennek tűnt, ahogyan kinézett a játék, hogy ebből még bármi is lehet, a legvégére mégis nagyot fordult a világ. Mínusz hétről nagy nehezen összejött az egyenlítés, és az örök közhely, amely szerint, egyszer kell vezetni, a legvégén, ismét bejött.

Három perccel a vége előtt először Györfi Dóra egalizált, ami után még egyszer tudott vezetni a Szent István SE, azonban itt már nagyon-nagyon meg akarta nyerni a meccset a házigazda. Bató Lili, ahogyan egy hete a NEKA otthonában, ismét rendkívül jókor talált az rivális hálójába, mégsem övé volt az utolsó szó. Ez a szerepkör Szeberényi Flórának jutott, akinek értékesített hétméteresével először állt nyerésre az Eszterházy SC. A hátralévő időről legyen elég annyit írni, hogy kihúzta kapott gól nélkül a társaság, így vért és verejtéket izzadva, nyögvenyelősen (és még sorolhatnánk a jelzőket) hozta a kötelezőt, és jelen állás szerint, egy pontra megközelítette a második helyet.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Nagyon nehéz egy ilyen mérkőzés után bármit is mondani, mert mínusz hétnél, a második félidő közepén egy fillért nem mertem volna arra rakni, hogy akár csak szoros végjáték is lehet ebből. Messze tudásunk alatt teljesítettünk, viszont a hajrára visszakapaszkodtunk a meccsbe, és a legvégén fordítani tudtunk. Rendkívül sokat hibáztunk, és sokszor eszembe jutott mérkőzés közben, hogy ezen a napon akár az egész éves befektetett munkánk tönkre mehet. Valami csoda folytán mégis nyertünk, és így továbbra is versenyben vagyunk, viszont hétfőtől mindenkinek össze kell szednie magát, mert sürgősen változtatnunk kell!


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, rájátszás, felsőház, 5. forduló
Eszterházy SC – Szent István SE 29-28 (12-15)
Eger, Eszterházy-csarnok, 100 néző.
V.: Ignéczi I., Pánczél-Héjjas T.
ESC: Nagy É. – Bernát D., 2, Szeberényi 4 (2), Bató 1, Alaxai 4, Györfi 7 (2), Kiser 2. Cs.: Leiner – Pankotai 2, Tóth Abigél 2, Kuti 2, Lengyel E. 3. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 5/4. ill. 4/3.
Kiállítások (kétperces): 6 perc, ill. 12 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 1-3, 12. p.: 3-6, 18. p.: 6-9, 24. p.: 9-10, 36. p.: 13-18, 42. p.: 16-22, 48. p.: 20-23, 54. p.: 24-26.

 

Az 5. forduló további eredményei:

Levendula Hotel Algyő – Komárom VSE 29-27
Békéscsabai ENKSE – NEKA 25-23
FTC U19 – Pénzügyőr SE 33-28
Oxxo Energy Orosházi NKC – Kozármisleny SE 20-23

 

 

Fenyves Balázs, 2022.04.08.
(FOTO: Szántó György)