Együttműködés a SUSI-val

Az utánpótlás-nevelés szempontjából stratégiai megállapodást kötött egymással az Eszterházy Károly Egyetem, valamint a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola.


 

Habár legközelebb két hét múlva szurkolhatunk az NB I/B keleti csoportjában listavezető felnőtt csapatunknak, a bajnokság úgynevezett holtidejében sem áll meg az élet. Olyannyira nem, hogy a jövő építése szempontjából nagyon fontos naphoz értünk pénteken, amikoris fontos, és egyben örömteli megállapodás köttetett.

Mint azt bizonyára sokan tudják, az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) több campusú egyetem. Az egyik ilyen campus székhelye Sárospatak, ahol immáron több mint tíz esztendeje zajlik a kézilabda utánpótlás-nevelés.

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola (SUSI) kézilabda sportágban 2007 óta indít csapatokat különböző bajnokságokban, mára pedig már olyannyira nagy létszám mellett dolgozik a kizárólag utánpótlás alakulatokkal rendelkező egylet, hogy nyolc korosztályban – köztük országos serdülő és ifjúsági bajnokságban – hetvenkilenc gyermek sportolhat napról napra, négy edző szakmai iránymutatása mellett.

Hogy miért érdekes számunkra a sárospataki kézilabda? A válasz péntek óta nagyon egyszerű, az Eszterházy Károly Egyetem, és ezzel együtt az Eszterházy KESC (EKESC) fontos együttműködési megállapodást írt alá a SUSI-val. Hogy részünkről miért is lényeges ez az újonnan elinduló kapcsolat, erről az esemény egyik főszereplője fejtette ki véleményét portálunknak.

– A mi álmaink nem csak odáig tartanak, hogy az Eszterházy Károly Egyetemen kizárólag Egerben működjön jól a kézilabdás ifjúság felnevelése, ennél sokkal nagyobbat gondoltunk, azt szeretnénk, hogyha Észak-kelet Magyarországon egy nagy közösséget tudnánk létrehozni az utánpótlás nevelés tekintetében – fogalmazott az EKE rektora, az EKESC elnöke, dr. Liptai Kálmán.

– Azokon a campusokon legalábbis, amelyek hozzánk tartoznak, mindenképp ez a cél. Most is sikerült ezen az úton egy nagyot lépnünk előre, hiszen a sárospataki SUSI-val sikeresen megállapodtunk. Biztosítottuk új partnerünket arról, hogy minden segédanyagban, minden szakmai segítségben számíthatnak ránk, és mindent meg is osztunk majd egymással. Szeretnénk, hogy az első csapatunkban minél többen legyenek azok, akik itt nőttek fel. Hosszútávon is olyan NB I-es együttes kialakítása a cél, amelynek az első, ámde fontos állomása lehet ez a mostani megállapodás. Abból sem szeretnénk engedni, amit az út elején lefektettünk, továbbra is úgy gondoljuk, hogy a sport és a tanulás nem csak megfér, de jól is működik egymás mellett. Ez a filozófiánk, ezek után is segítünk majd azoknak a fiataloknak, akik nálunk képzelik el a jövőjüket, mind a sport, mind a tanulás területén. A jövőt illetően pedig nagyon szeretnénk, hogyha a többi campusunkon is ilyen jó dolgokról tudnánk idővel beszámolni, nagyon bízom benne, hogy az az egyedülálló lehetőség, amit kínálunk, több helyen is tetszésnek örvend majd.

A pénteki eseményen dr. Liptai Kálmán mellett Rutka Péter, az Eszterházy KESC csapatvezetője a felnőtt együttes másodedzője képviselte a „vendégeket”, aki maga is nagyon sokat dolgozott a stratégiailag is fontos megállapodás létrejöttében, a jövőben pedig a kapcsolattartás mellett számos közös szegmensben játszik majd főszerepet.

A sárospatakiak természetesen hasonló mód örültek az adódó lehetőségnek, amelyben szép jövőképet vizionálnak, egy remélhetőleg tartós, hosszú távon sikeresen működő modell tükrében. – Elnöki szemmel azt tudom elmondani, hogy nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az Eszterházy Károly Egyetem kézilabda egyesülete ránk gondolt, ez mindenképpen nagy megtiszteltetés számunkra – fejtette ki örömét Belicza János, a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola első embere.

– Komoly előrelépést jelenthet a megállapodás számunkra, hiszen mérkőzéseket fogunk megtekinteni, nem csak a szakemberek, hanem a játékosok is, de lesznek bemutatóedzések, és sok szakmai párbeszéd. Időközönként Sárospatakra fognak látogatni majd az EKESC csapatai is, ezen kívül pedig a szakmai tanácsadás, ami ugyancsak megtisztelő a számunkra. Azt is szeretném bejelenteni, hogy a következő bajnokságban nagy valószínűség szerint SUSI-Eszterházy néven fognak elindulni csapataink, emellett pedig olyan dolgok is előtérbe kerülhetnek, amelyek hosszabb távon lehetőséget biztosíthatnak fiatal játékosainknak a magasabb szinten való kézilabdázásra. Az együttműködés sok szempontból lehet gyümölcsöző mindkét fél számára, ebből kifolyólag még az is elképzelhető, hogy felnőtt csapatunk is legyen valamikor a jövőben. Igazából tényleg csak köszönetünket fogalmazhatom meg újra, a legkisebbektől, vagyis az U7-es korosztálytól kezdődően az ifjúsági együttesünkig bezáróan, mert mind a gyerekek, mind az edzők, mind a szülök csak profitálni fognak ebből az egészből. Abban is biztos vagyok, hogy rektor úr hozzáállása erőt fog adni a továbbiakban, hogy még jobb színvonalon dolgozzunk Sárospatakon és környékén.

 

 

Fenyves Balázs, 2018.03.24.