Együttműködést kötöttünk a Váccal

A mai napon sajtótájékoztatón jelentették be a két kézilabda klub közti megállapodást.


 

A Váci Női Kézilabda Sportegyesület 2016-ban, az újonnan induló Dunakanyar Kézilabda Akadémiával (DKA) karöltve elhatározta, hogy a Dunakanyar Régió, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén utánpótlás képző kézilabda akadémiát indít, a tehetséges fiatalok bevonásával és edzőik, tanáraik továbbképzésével.

A DKA 2016. szeptember 1-jén kezdte el munkáját, azzal a nem titkolt céllal, hogy a régióban egy elit képzést honosítson meg, végső soron a korosztályos és a felnőtt válogatottak és az NB I felé irányítva a fiatal tehetségeket. Azóta közel 400 igazolt sportoló végzi a munkáját a DKA szakmai irányítása, támogatása mentén, az U8-tól egészen az U15-ös korosztályig. Az Akadémia bentlakásos intézményében aktuálisan közel 60 lány éli a csúcssportolók életét.

Az együttműködés keretében az Eszterházy Károly Egyetem vállalja, hogy felkutat olyan tehetséges kézilabdázókat, akik eséllyel felvételizhetnek a DKA-ra, valamint népszerűsítik az Akadémia által nyújtott lehetőségeket a fiatalok és szüleik számára egyaránt. Az Akadémián végzett sportolók számára a felsőoktatási intézmény kiváló továbbtanulási lehetőséget biztosít, hiszen itt tanulmányaik mellett tovább építhetik sportolói karrierjüket is.

– Azért jött létre ez az együttműködés, hogy a klubunkban kézilabdázó legtehetségesebb gyerekeknek egyfajta kiugrási lehetőséget tudjunk biztosítani egy magasabban jegyzet egyesület utánpótlás akadémiáján – avatott be minket a részletekbe Rutka Péter, az Eszterházy SC felnőtt együttesének csapatvezetője, másodedzője.

– Azt gondolom, ebben Németh András munkássága garanciát vállal, hiszen innentől kezdve mindkét fél részéről közös cél, hogy profitáljunk a megállapodásból. Ahogyan a sajtótájékoztatón váci részről elhangzott, nagyon kevés gyermekből lesz élsportoló, aki majd az első osztályban tud kézilabdázni, és pontosan ebből a szempontból jön kapóra új partnerünknek, hogy mi itt az NB I/B-ben egy komoly bázist jelentünk. Nálunk a játék mellett kötelező az is, hogy tanuljanak a játékosok, és ez a váciaknak is egy érdekes modell lehet. Ennek a kapcsolatnak az eredménye egyébként egy nyári átigazolás, egyik legnagyobb tehetségünk, Kurucz Aida, aki már a korosztályos válogatottban is bemutatkozhatott, pontosan a Vácnál folytatja pályafutását, és Németh András máris kiemelte, mekkora értékről van szó, mivel új csapatának egyik legjobbjáról beszélhetünk. Iván Emese példája pedig azt is megmutatja, mindkét irányban működhet a játékosmozgás, hiszen balkezes játékosunk tőlünk igazolt Vácra, és onnan jött vissza. Mindemellett szeretném kihangsúlyozni, nem csak az a célunk, hogy fiatal tehetségeinknek magasabb szintet biztosítsunk, hanem az is, hogy a Vác is segítsen minket, amennyiben a lehetőségek úgy hozzák.

 

 

Fenyves Balázs, 2019.11.05.
(FOTO: Kakuk Dániel)