Elkezdődik!

Az Érd elleni, találkozón nem az Eszterházy SC számít esélyesnek, ennek ellenére megnehezítené nevesebb ellenfele dolgát NB I-es bemutatkozása apropóján a házigazda.


 

K&H Női Kézilabda Liga, 1. forduló
Eszterházy SC – Érd
Eger, Eszterházy-csarnok, szeptember 1., szombat, 18.00.
V.: Bán Tamás, Haskó Tamás.
Jegyárak: felnőtt 1.200 forint, diák/nyugdíjas 800 forint.

 

Hát ez a nap is elérkezett. Vagyis egyet még mindig aludni kell addig, hogy végre ismételten NB I-es mérkőzésen láthassuk az Eszterházy SC felnőtt együttesét, de most már olyan közel állunk az Érd elleni találkozóhoz, hogy ezt már akár fél lábon is ki lehet bírni.

Korábban már több alkalommal is leírtuk, hogy négy esztendő múltán tér vissza a világ legerősebb női kézilabda bajnokságának mezőnyébe az egri csapat, amit ráadásul nem is akármilyen ellenféllel szemben tehet meg. A tavalyi élvonalbeli pontvadászat bronzérmese legalábbis kiváló nevekből áll, még annak ellenére is, hogy a tavalyi szezonhoz képest elég komoly játékosmozgás történt Szabó Edina gárdájánál.

Válogatott távozók mellett természetesen remek új játékosok költöztek Érdre, így például Markéta Jerábková, Jelena Lavko, Jovana Kovacsevics, Schatzl Natalie valamint Simon Armilla.

A két szombati ellenfél két hete ugyebár egyszer már megmérkőzött egymással, és akkor bizony nagy meglepetésre a mieink nyertek három góllal. Persze, abból az eredményből már csak azért sem lehet kiindulni, mert a Pest megyeiek tartalékos felállásban léptek pályára, más kérdés, hogy azért egyáltalán nem mindegy, hogy sikerélménnyel emlékezhetnek az egyetemisták soros riválisukra.

És, ha már korábbi eredményekről beszélünk, érdekesség, hogy a 2013/2014-es idény első fordulójában is ugyanilyen párosítást rendeztek, akkor azonban Érden nézett egymással farkasszemet a két alakulat. A majdhogynem napra pontosan öt esztendővel ezelőtt rendezett összecsapást simán nyerték a hazaiak (35-22), ami egyúttal az EKESC fennállásának első élvonalbeli mérkőzését is jelentette. Az is egy érdekes adat, hogy azon a találkozón a jelenlegi egri keretből egyedül Pados Mónika lehetett ott a pályán, nem mellékesen pedig kilenc lőtt góljával a meccs legeredményesebb játékosa is ő volt.

Az öt évvel ezelőtti csörte után így egy teljesen más helyzet áll elő, két abszolút kicserélődött alakulat feszülhet egymásnak, amelyen azért nem igen lehet kérdés, melyik fél számít az esélyesnek. Ettől függetlenül azt kérdeztük elsőként Debre Viktortól, mit tudunk a riválisról. – Feltérképezni a bajnokság elején bárkit nagyon nehéz feladat, mert nem nagyon lehet anyagot szerezni – adott kérdésünkre választ az Eszterházy SC vezetőedzője.

– Azért sikerült, meg ott van a két héttel ezelőtti, egymás elleni találkozónk, de hát természetesen ott egy olyan védekezési felállás szerint játszott ellenfelünk, amit ellenünk aligha fognak majd most a bajnokin elővenni. Ami információt tudtunk szerezni, abból próbáltunk meg építkezni. Még egyszer mondom, ez nem olyan sok, de a körülményekhez képest, felkészültünk becsülettel. Az biztos, hogy nagy falat lesz nekünk az Érd, nem lesz egyszerű, ezért nekünk a maximumot kell kiadnunk magunkból, aztán, ha ez sikerül, akkor meglátjuk, mi sül ki belőle. Biztos, hogy idegesek a lányok egy bizonyos szinten, hiszen ezzel a meccsel mutatkozunk be az első osztályban, és ezért ez ilyenkor természetes dolognak is tekinthető. Meglátjuk, hogyan fog ez kinézni élesben, elsülhet akár jól és rosszul is. Én egyébként azt gondolom, hogy jól kell elsülnie, mert eleve óriási dolog, hogy mi az NB I-ben játszhatunk, és ráadásul még hazai környezetben is kezdhetjük el a szezont. Elsülhet persze rosszul is, amennyiben begörcsölünk, és hogyha néhányan nagy teherként élik meg a dolgot. Arról nem is hiszem, hogy érdemes lenne beszélni, hogy mivel lehetne esetlegesen meglepni az Érdet, mert egy ilyen csapatot már ezen a szinten nagyon nehéz bármivel meglepni, főleg egy olyan együttesnek, mint a miénk. Nekünk azt kell erőltetni, amit tavaly. Védekeznünk kell, nagy akarással kell megoldanunk hátul a dolgot, és el kell kerülni a könnyű gólokat. Ebből kiindulva a visszafutás, ami meghatározza majd a sorsunkat, mert, ha egy ilyen csapatnak sok hasonló játékszituációból keletkező gólt engedünk, akkor azzal megkönnyíthetjük a feladatát. Az tehát a célunk, hogy a felállt fal elleni támadójátékra kényszerítsük az érdieket, hogyha pedig ezt sikerül megoldanunk, akkor játszhatunk egy jó mérkőzést.

Mi természetesen ebben bízunk, hogy remek mérkőzést látunk majd, egy olyat, amelyen alaposan kitesz magáért a házigazda, és lehetőség szerint, keményen megnehezíti jóval nevesebb ellenfele dolgát. És, ha már itt tartunk, sokat segíthet ebben a hazai közönség is.

Azt gyakorlatilag lehetetlen elképzelni, hogy nem lesz telt ház az összecsapáson, hiszen sok bérlet és elővételben megvásárolt belépőjegy is gazdára talált már. Jegyeket természetesen a találkozót megelőzően is lehet még venni a Leányka úton, de érdemes időben érkezniük azoknak, akik élőben szeretnék megnézni a lányok NB I-es bemutatkozását.


 

Az 1. forduló további párosításai:

2018. Szeptember 1., szombat
18.00.: MTK Budapest – FTC-Rail Cargo Hungaria
18.00.: Győri Audi ETO KC – Alba FKC
18.00.: Békéscsabai ENKSE – Moyra-Budaörs Handball
18.00.: Siófok KTC – DVSC Schaeffler
18.00.: GVM Europe-Vác – Dunaújvárosi KKA

Szeptember 2., vasárnap
17.00.: Kisvárda Master Good SE – Mosonmagyaróvári KC SE

 

Fenyves Balázs, 2018.08.31.
(FOTO: Szántó György)