Elsőnek megfelelt

„Egygólos” felkészülési meccsen szenvedett vereséget Hajdúnánáson az első félidő után komoly mélységből felálló Eszterházy SC.


 

Másfél hetet kellett várni a nyári felkészülés elindulása óta, hogy máris edzőmérkőzés keretein belül léphessenek pályára az Eszterházy SC felnőtt együttesének tagjai, csütörtök délután ugyanis a mieinkhez hasonlóan, szintén az NB I/B keleti csoportjára készülő Hajdúnánás SK látta vendégül a társaságot.

Két rendkívül átalakult keret találkozott egymással a pusztító nyári meleg árnyékában, amit a még mindig újnak nevezhető, könnyű szerkezetű sportcsarnokban is érezni lehetett. A nagy hőség, és az alapozó időszak megterhelő napjai nem könnyítették meg a csapatok dolgát, de a szezon ezen periódusa egyébként sem a pihenésről szól.

A házigazdánál több ismerős embert is felfedezhettünk, például az Egerben hat évet lehúzó Petrovics Gerdát, valamint az elmúlt esztendőkben folyamatosan egészségügyi problémákkal bajlódó Bíró Esztert. Utóbbi játékos ezúttal is a lelátón foglalt helyet, jelenlegi állapotát firtató kérdésünkre pedig azt a választ kaptuk, hogy, ha nem is mindig, de már be-be tud szállni az edzésekre. A két említett személlyel együtt mellesleg nyolc új szerzeménnyel számolhattak a hazaiak, szemben a vendégek kilenc érkezőjével.

Az egyetemistáknál a tizenkilenc fős keretből ketten nem öltöztek át, Csomós Anna térdműtétje után ugyanis még egy ideig bizonyosan harcképtelen lesz, míg a múlt hét óta kisebb sérüléssel bajlódó Kobela Tamara ezt a hetet edzés nélkül, kizárólag gyógytornával tölti. Rögtön kérdéssé vált, hogyan vezeti első csatájára a hátsó alakzatot a nyártól irányító vezetőedző, Zsadányi Sándor, arról nem is beszélve, hogy a kilenc új igazolás beépítését is pontosan időszerű volt elkezdeni a mai tesztfellépéssel.

Ami aztán magát a találkozót illeti, meglehetősen jól kapta el a rajtot az ESC, viszonylag hamar legalábbis 4-1-es előnyre tett szert. És, ha még a büntetők is bementek volna? Kezdetben úgy nézett ki, jól áll a lábán a hátsó alakzat, a hajdúnánásiak csak nehézségek árán tudtak eredményesek lenni. A kapuban Leiner Bernadett is jól kapta el a fonalat (akit a szünetben a szintén jól teljesítő Vajk Eszter váltott), és ez egészen addig működött is, amíg nem ajándékoztak könnyű gólokat ellenfelüknek a lányok.

Valamikor a játékrész közepétől változott meg a játék. Elől egyre több technikai hibát láthattunk, ami nyilvánvalóan az összeszokottság hiányától eredt. Ugyancsak itt kell megjegyezni, hogy elég sok változtatás volt már az első félidőben is egri részről, a tizenöt mezőnyjátékosból tizenkettő már pályára is léphetett. A sok bizonytalanságból a hazaiak többször is gyors indításokkal operáltak, ennek köszönhetően, a szünet előtt már 16-9 is állt az eredményjelzőn, a pihenőig azonban a hátrány mértékén egyet még sikerült faragni.

Nehéz volt megállapítani, hogy ebben a helyzetben mi a reális, hiszen mindkét oldalon még nagyon a felkészülés elején járunk, és ugyanúgy mindkét oldalon nagyon sokat forgatta a lapokat a szakvezetés. Mindenesetre fordulás után, ha nem is az első percektől, de kezdett masszívabbá válni a vendég fal.

Ennek eredményeként, elől is egyre stabilabbá vált a gépezet, és több jó egyéni teljesítményt is észrevehettünk. Bató Lili irányítóba állásával jó kezekbe kerültek a támadások, és a helyzetekből egyre több gól született. A beállók közül harmadikként beszálló Alaxai Zoé kezdetleges bizonytalansága is hamar feledésbe merült, amint ugyanis megtalálta a megfelelő pozíciót, rendre megjátszható volt, nem mellékesen pedig gólveszélyes és eredményes.

Kevesebb, mint három és fél perccel a vége előtt aztán az idő közben jobbátlövőként is debütáló Kuti Bettina nagy lövésével 25-25-nél jártunk, és, ha egy üzlet beindul! Más kérdés, hogy ezt követően, a vezetést eredményező találat már a bal kettes pozícióból érkezett, de hát kit is érdekelt ez. Sajnos azonban nem sikerült megtartani a legvégére visszaszerzett vezetést, két hajdúnánási gól pedig azt jelentette, hogy elveszítette első felkészülési mérkőzését az újjáalakuló Eszterházy SC. Ennek ellenére a komoly mélységből való feltámadásért, és több pozitív jel miatt alapvetően bizakodóak lehetünk.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Azt kaptam ettől a mérkőzéstől, amit vártam, nyilván a rengeteg kihagyás után és egy teljesen újjáalakult csapatnál természetes, amit láttunk a pályán. Fel is hívtam a figyelmet a meccs előtt, hogy nem szabad még a támadási és védekezési hibákkal foglalkozni, mivel még a felkészülés elején járunk, és eddig még csak a lerohanásokon volt a hangsúly. Ebben viszont azt láttam, amit gyakoroltunk, sok minden visszaköszönt. Illetve azért megdicsértem a lányokat, hogy a második félidőre nagyot küzdve jöttünk ki, és vissza is másztunk a meccsbe. Az meg, hogy mínusz egy lett a vége, mindenki sajnálja, mert mindenki azért játszik, hogy nyerjünk, de egyelőre még nem ez a lényeg.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

Felkészülési mérkőzés
Hajdúnánás SK – Eszterházy SC 28-27 (16-10)
Hajdúnánás, 50 néző.
ESC: Leiner – Kuti 2, Brettner 4 (1), Pankotai 4, Juhász R., Szecsődi, Buzsáki 4. Cs.: Vajk – Bernát D. 3, Bató 5 (3), Gindeli, Dohány V., Kiser 1, Jurmann, Alaxai 3, Solt 1. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 3/2. ill. 6/4.
Kiállítások (kétperces): 8 perc, ill. 8 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 1-3, 12. p.: 4-4, 18. p.: 8-5, 24. p.: 11-8, 36. p.: 18-12, 42. p.: 20-15, 48. p.: 21-19, 54. p.: 25-23.

 

 

Fenyves Balázs, 2020.07.30.