Erőtől duzzadó második félidő

Szünet után a tizenhárom perces hajdúnánási gólcsend nem csak a meccs sorsát döntötte el, hanem azt is, hogy nagyarányú egri győzelem születik.


 

Hosszú hónapok teltek el azóta, hogy legutoljára tétmérkőzésre gyűltünk össze az Eszterházy-csarnokban, szombat kora este viszont újból bajnoki mérkőzés helyszínéül szolgált a létesítmény. Az NB I/B keleti csoportjában a Hajdúnánás SK jelentette az Eszterházy SC vendégét, ahogyan pedig a héten több alkalommal is felvezettük a találkozót, előzetesen kiélezett összecsapásra lehetett számítani.

Még mielőtt azonban a játéké lehetett volna a főszerep, szomorú pillanatok szemtanúi lehettünk. A házigazda nyár folyamán tragikus hirtelenséggel elhunyt mentősének, Fónagy Miklós tiszteletére egyperces néma gyászszünettel kezdődött a mérkőzés, ami után viszont már tényleg minden a labdáról szólt.

Jobban kezdte a meccset ellenfelénél a házigazda, ugyanakkor nem annyira jól, mint egy hete Csepelen. A vezetést is a mieink szerezték meg elsőként, de markáns előnyt viszonylag sokára sikerült csak kialakítani. Egészen pontosan a tizennyolcadik percig várni kellett arra, hogy kettőnél nagyobb legyen a különbség, akkor viszont Szecsődi Laura eredményes támadásbefejezésénél már nem volt pardon.

Nem sokkal később a közte négy is összejött, ennél nagyobb differencia mégsem alakult ki a szünetig. Ha már szóba került az első forduló ütközete, ezúttal is viszonylag sok lehetőség maradt ki támadásban, pontosabban bántó technikai hibák borzolták a kedélyeket a pihenőig.

Még szerencse, hogy hátul viszonylag magabiztosan tartotta riválisát az ESC, ráadásul Nagy Éva ezen a meccsen is több alkalommal komoly védést mutatott be. Ennek ellenére nagyjából szoros első játékrészt könyvelhettünk el, amelyen bár végig az egriek vezettek, de észnél kellett lenni a folytatásban.

Fordulás után ugyan rögtön sikerült mínusz háromról kettőre faragni hátrányát a hajdúnánási gárdának, ám ezt követően zsinórban három hazai találat érkezett, ami egy szemvillanás alatt meghozta az extázist. Nem is csoda, hogy Dajka István kikérte második idejét, pedig még csak a harminchatodik minutumban jártunk.

Igen ám, csakhogy a kékmezesek egy pillanatra sem gondolták, úgy, hogy mínusz ötnél vége van a mérkőzésnek. Jött is az újabb fordulat a játékban, így, amikor 19-17-re zárkózott a Nánás, kezdhettünk megint jobban izgulni. Az ellenfél szemmel láthatóan remekül felkészült vendéglátójából, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a második felvonás közepéig mindössze egyetlen lerohanásgólra futotta Györfi Dóráéktól

Mindennek tudatában egyértelmű volt, hogy nem a játék ezen területén fogja megnyerni a meccset az ESC, viszont szerencsére a folytatásban egyre inkább kezdtek elemükbe jönni a lányok. Különösen a beálló Alaxai Zoé, aki mind elől, mind hátul óriásit játszott. Támadásban sok esetben már három védő lógott az egriek huszonkettesének nyakában, és még így is jöttek a gólok, vagy a szabaddobások. Nem is csoda, hogy ez a fajta küzdőszellem átragadt a többiekre, a negyvennyolcadik percre fordulva, 25-18-nál ezért már nagyon megnyugtató eredményt jegyezhettünk fel.

Innen gyakorlatilag nem volt kérdés, melyik együttes szerzi meg a találkozó két pontját, a hátralévő játékidőben ráadásul igazi egri örömjáték következett. A meccs krónikájában Szeberényi Flóra remek egyéni megmozdulását érdemes megemlíteni, amivel 28-18-ra módosult az állás, ami így már-már kiütéses különbséget jelentett. Ennél a pontnál kell megemlíteni, hogy a vendégek tizenhárom perces gólcsendet törtek meg a hajrában, amikor már minden eldőlt, ez is jól bizonyítja, hogy a második játékrész teljes egészében az egyetemisták elképzelése szerint zajlott. Újabb meggyőző sikerével kettőből két győzelemmel áll az Eszterházy SC, ami után nem is lehet mást mondani, minthogy soha rosszabb startot!

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Megmondom őszintén, előzetesen arra számítottam, hogy végig olyan meccs lesz, mint az első játékrész, hogy három-négy gólnál nem alakul ki nagyobb különbség. Ezt csak azért mondom, mert a második félidei védekezésünk, és küzdőszellemünk miatt, nagyon büszke lehetek a csapatomra. Tényleg nem gondoltam volna, hogy kétszámjegyű különbség kerül a végeredménybe, pláne, hogy csalóka ez az adat, mert nincs ennyi a két csapat között. Ettől függetlenül nagyon boldog vagyok, hogy ilyen magabiztos sikerrel jöttünk ki a rangadóból, és gratulálok a csapatomnak a mai teljesítményhez.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 2. forduló
Eszterházy SC – Hajdúnánás SK 32-22 (15-12)
Eger, Eszterházy-csarnok, 150 néző.
V.: Hajdu T., Halász A.
ESC: NAGY É. – Bernát D. 2, Szeberényi 5, Bató 4 (1), ALAXAI 6, Szecsődi 3, Kiser 1. Cs.: Leiner – Pankotai 2, Györfi 4, Zákányi, Jurmann, Tóth Abigél 1, Lengyel E. 3, Csomós A., Romány 1. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 3/2. ill. 3/2.
Kiállítások (kétperces): 10 perc, ill. 4 perc.
Az eredmény alakulása: 6 perc: 2-1, 12. p.: 5-4, 18. p.: 9-8, 24. p.: 11-8, 36. p.: 18-13, 42. p.: 20-17, 48. p.: 24-18, 54. p.: 28-18.

 

A 2. forduló további eredményei:

Levendula Hotel Algyő – Oxxo Energy Orosházi NKC 31-35
PC Trade Szegedi NKE – Csepel DSE 29-26
Kispest NKK – Békéscsabai ENKSE 26-33
FTC U19 – Tempo KSE 39-29

 

 

Fenyves Balázs, 2021.09.18.
(FOTO: Szepesi Áron)