Félúton a visszatérés felé

Petrovics Gerda műtött térde már egyre több terhelést bír, de azért a játékról még korai lenne beszélni.


 

Február 22. Alighanem ez a dátum örökre bevésődik az eszünkbe, ami nem csoda, hiszen az Eszterházy SC felnőtt csapatának előző szezonjában elég balszerencsés események sora bontakozott ki az említett dátum alkalmával. Csak a rend kedvéért, A K&H Liga tizenhatodik fordulójában jártunk, a helyszínt pedig Mosonmagyaróvár jelentette, ahol már eleve nem túl jó előjelekkel léphettek pályára az egyetemisták.

Az újoncok csatája nevet is viselő összecsapás első találata ugyan még egri játékos (egészen pontosan Buzsáki Nikolett) nevéhez fűződött, de a gyors egyenlítés és fordítás után már csak hazai előnyt mutatott a tábla. Aztán a harmincötödik percben sokáig ugyanazt az időt, mivel a játék egyszer csak megállt. Aki nem volt a csarnokban, nem figyelte a mosonmagyaróváriak élő közvetítését, vagy éppen nem informálódott a találkozóról, az nem tudhatja, hogy mi is történt abban a pillanatban.

„Az egyetemisták egyik legfontosabb láncszeme fájdalmas arccal terült el a földön, és az a fajta sírógörcs, ami elkapta, semmi jó dolgot nem jelenthetett. Fábián Gábor egri masszőr, illetve a mosonmagyaróvári orvosi stáb együttesen hozta le az irányítót a közönség sportszerű vastapsa mellett, egyelőre azonban pontos diagnózist nem tudunk megosztani”, állt február végi tudósításunkban, sokan pedig ezen sorokat olvasva bizonyára kitalálhatták, Petrovics Gerdáról volt szó.

Nem véletlenül vezettük fel írásunk lényegi részét ilyen részletesen, és hosszasan, hiszen maga az eset is elég hosszú kihagyásra kényszerítette az Eszterházy SC egyik legrutinosabb tagját. A történetet azóta sokan ismerhetjük, a térdszalag-szakadás orvosi beavatkozást igényelt, a műtét pedig legalább féléves kihagyást eredményezett.

Most, hogy az ilyen jellegű sérülések után javasolt pihenőidőből már több hónap elszaladt, kihasználva egyben a nyári eseménytelenebb időszakot, megkérdeztük az irányítót, pontosan hogyan áll a regenerálódása. – Egészen jól, az egri és hatvani gyógytornászom is azt mondja legalábbis, hogy előrébb tartok a felépülésben, mint kellene – adott megnyugtató választ érdeklődésünkre az Eszterházy SC kiválósága, Petrovics Gerda.

– Nem ma lesz ugyanakkor, amikor újra kézilabdázom, majd csak valamikor az őszi időszakra saccolom a visszatérést. Mióta megműtöttek, és ameddig Egerben voltam, addig ott végeztem a különféle gyógytorna, illetve konditermi gyakorlatokat, de egy ideje már hatvani otthonomban folytatom a munkát. Szerencsére sikerült itt találnom egy olyan gyógytornászt, aki el tudott vállalni egyedül, és minden reggel nála kezdek egy negyvenöt perces foglalkozással. Az is pozitív az állapotomban, hogy végzek már kimondottan olyan sportágspecifikus mozdulatokat, amelyek kézilabdás természetűek, de biciklizek is, szóval tényleg úgy érzem, hogy haladok. Legközelebb egyébként július 2-án kell megjelennem a műtétet elvégző Dr. Erdélyi Gábornál, akkor és ott fogok többet megtudni arról, mi a további teendő, és mikorra datálható a visszatérésem. A futást elméletileg az orvosi beavatkozástól számított három hónap után lehet elkezdeni, lassan ennek jön az ideje, és majd szép sorjában el lehet kezdeni terhelni a műtött lábat. Elsietni persze semmit sem szabad, hiszen korábban is azt mondta a doktor úr, hogy hat-nyolc hónapot vesz igénybe a teljes felépülés, vagyis egyelőre tényleg óvatosnak kell lennem, annak ellenére is, hogy jól haladok a visszatérés felé.

 

 

Fenyves Balázs, 2019.06.28.
(FOTO: Kakuk Dániel + Petrovics Gerda, archív)