A Fradi is tizenöttel nyert

A szerda esti telt házas bajnokin azonban egy percig nem volt esély a sokkal rutinosabb riválissal szemben.


 

Ez a Fradi nem a Győr. Kezdésre talán sokaknak ez a gondolat járhatott a fejükben, amikor Háfra Noémi elkezdte a gólok sorát. A K&H Liga tizenharmadik fordulójának hétközi mérkőzésén legalábbis nem kezdődött olyan meseszerűen az FTC-Rail Cargo Hungaria elleni összecsapás, mint néhány napja a címvédő Győrrel szemben.

Persze, nem is nagyon várta el senki az Eszterházy SC tagjaitól, hogy ugyanúgy, legalább egy félidőn keresztül megnehezítsék sokkal erősebb riválisuk dolgát, elvégre is, a győriekhez hasonlóan, ezúttal is egy rendszeres BL-résztvevő volt a vendég. Ami mégis azonosságot jelentett a két találkozóban, az a körítés.

Tegnapi beharangozónkban már leírtuk, hogy még a mai napra is maradtak gazdátlan jegyek az összecsapásra, így aztán még a Kemény Ferenc Sportcsarnokban is lehetett belépőt vásárolni. A kezdésre azért ismételten megtelt a létesítmény, a hangulat pedig megint pazarra sikeredett, de igazából ezen nem is csodálkozunk.

Visszakanyarodva a kezdésre, a Fradival szemben már valóban nem sikerült vezetést szerezni, mondhatni, a fővárosi zöld-fehérek rajt-cél győzelmet arattak. De ne ilyen sietősen, hiszen azért ezt a hatvan percet is át kellett élni. Ha már a sietős kifejezést használtuk, a vendég csapatra is leginkább ez volt jellemző.

A hazaiaknak gyakorlatilag lehetetlen feladatot jelentett lelassítani a ferencvárosiakat, akik biztos védekezésből folyamatosan lerohanásokkal operáltak. Nyugodtan kijelenthetjük, az első játékrészben szétfutotta ellenfelét az FTC, amivel nem igazán tudott mit kezdeni Debre Viktor és Rutka Péter együttese.

A szünetre tizenegy gólos különbség alakult ki, ami igazából még kicsit hízelgő is volt a mieinkre nézve, tekintve, hogy nem egy ziccert hárított Győrffy Alexandra, aki még büntetőt is védett. Egyértelműen az egyetemisták kapusát tudjuk kiemelni ebből a félidőből, elől legalábbis nem igen sikerült megoldást találni a Fradi védő fala ellen.

Fordulás után már más volt a helyzet, lévén Elek Gábor elkezdte pihentetni kulcsembereit. A második játékrészben már elég kevés szóhoz jutottak a zöld-fehérek kezdő játékosai, mindez pedig a játékon is meglátszódott. A Ferencváros ennek köszönhetően nem tudta ugyanazt a gyors tempót diktálni, mint az első harminc perc során.

Mindezt megérezve, az egriek is egyre több lehetőséget tudtak kialakítani, és az ellenfél kapujára is veszélyesebbek lettek. Persze, a találkozó már réges rég eldőlt, de mindenképp dicséret illeti a házigazdát azért, amiért nem adta fel azt egy pillanatra sem.

A kispadok folyamatosan forogtak, és mindkét oldalon egy-egy játékos nem kapott lehetőséget (a hazaiaknál Bernát Dorina, a vendégeknél Szikora Melinda). A tudósítás végén mindenképp megjegyeznénk, hogy az egri nevelésű Sepsi Réka ellentétesen a szombatival, ezúttal élni tudott lehetőségeivel, és három gólt is vágott a Fradi hálójába, ami igazán örömteli eseményt jelentett.

A végére összességében ugyanúgy tizenöt találat alakult ki különbségként a felek között, mint négy napja az ETO ellen, ami hasonlóan remek helytállást jelent az Eszterházy SC számára. Az már megint más kérdés, hogy a Győr elleni meccshez képest itt a budapesti rivális már a mérkőzés elejétől tudatosítani tudta, hogy jobb csapat, de ezeket a napokat így sem fogja elfelejteni egyetlen egri kézilabda barát sem.

 

Mestermérleg:

Debre Viktor: – Ugyanúgy, mint a Győrt, nagy megtiszteltetést jelentett számunkra, hogy vendégül láthattuk a Ferencvárost. Ellenfelünk hasonlóan hozzánk, nagyon sok fiatal magyar játékost alkalmaz, ami örömteli, pláne, hogy ilyen szintet tud képviselni. Ez a mai mérkőzés is pontosan arról szólt, mint a hétvégi, hogy próbáljuk meg a lehető legjobb módon megnehezíteni a rivális dolgát. Úgy gondolom, hogy ez ma is sikerült, bár a csapatunknak néhány nap leforgása alatt két ilyen mérkőzés egy kicsit sok, és még hátra van hétvégén egy kisvárdai fellépés. Nem vagyunk ehhez hozzászokva, nem is játszottunk így soha. Az első félidőben nagyon bátortalanak voltunk és hitehagyottak, de fordulás után már fel tudtunk pörögni és mutattunk szép dolgokat is. A végén nincs más dolgunk, mint, hogy gratuláljunk a Ferencvárosnak, és további sok sikert kívánjunk a folytatáshoz.

Elek Gábor: – Az volt a fő feladatunk, hogy próbáljuk meg húsz gól alatt tartani az ellenfelünket, és ezt meg tudtuk oldani, aminek nagyon örülök. Összességében a támadójátékunk sebességével elégedett lehetek, a pontosságával kevésbé. Az összkép teljesen pozitív mind a fogadtatás, mind a közönség, mind az eredmény szempontjából. Tényleg öröm volt ma itt lenni, és szeretnék nagyon sok sikert kívánni az egrieknek, hogy elérjék céljaikat.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

K&H Liga, 13. forduló
Eszterházy SC – FTC-Rail Cargo Hungaria 16-31 (6-17)
Eger, Kemény Ferenc Sportcsarnok, 950 néző.
V.: Őri E., Pozdena E.
EKESC: Győrffy – Sári 2, Buzsáki, Hanczvikkel, Kobela 3, Petrovics 5, Sallai. Cs.: Leiner – Juhász R. 1, Bocsi 1, Pados, Brettner 1, Sepsi 3, Borbély. Edzők: Debre Viktor, Rutka Péter.
FTC: Bíró B. – Lukács V. 4, Klujber 4, Kovacsics 2, Mészáros R. 1, Háfra 3, Schatzl 3. Cs.: Szemerey – Klivinyi 2, Horváth D., Farkas K. 1, Márton G., Pena 6, Faluvégi 4, Zsiborás 1. Edző: Elek Gábor.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 1-4, 12 p.: 2-7, 18. p.: 4-10, 24. p.: 5-14, 36. p.: 8-20, 42. p.: 10-21, 48. p.: 12-26, 54. p.: 14-29.
Kiállítások (kétperces): 4 perc, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 2/1. ill. 4/2.

 

A 13. forduló további eredményei:

EUbility Group Békéscsaba – Győri Audi ETO KC 22-47
Siófok KTC – Alba Fehérvár KC 41-27

 

 

Fenyves Balázs, 2019.01.09.
(FOTO: Kakuk Dániel)