Hátul még nem volt ennyire jó

Negyvenöt percig nagyjából szorosan alakult az Algyő elleni bajnoki, az utolsó negyedóra aztán kiütéses győzelmet hozott.


 

Átvenni a vezetést, vagy akár a negyedik helyig is visszacsúszni. Az Eszterházy SC felnőtt csapatának szempontjából ez jelentette a legfőbb kérdést a bajnokság hetedik fordulójában. A szombat esti rivális Levendula Hotel Algyő ugyanis győzelem esetén pontszámban beértve volna vendéglátóját, tekintve pedig, hogy a mieink mögött szintén két-két egységgel lemaradó FTC U19, Orosháza kettős vasárnap egymás ellen játszik, kedvezőtlen eredmény esetén az is benne lehet a pakliban, hogy átmenetileg a képzeletbeli dobogóról is lecsúsznak az egriek.

Ez a forgatókönyv jelentette a hétvége létező legrosszabb képletét, az érem másik oldala viszont a tabella első helyére történő repüléssel járt. Tudniillik a Hajdúnánás – Békéscsaba találkozó elmaradt, így, bár egy meccsel kevesebbet játszva, győzelem esetén a listavezető viharsarkiakat mégis megelőzhette volna az egyetemista alakulat. Egy hét múlva így elutazni az ősz rangadójára pedig egyáltalán nem lett volna rossz dolog.

No, ennyit az algyőiek elleni csörte felvezetéséről, valamint annak tétjéről, amivel ugyanakkor tökéletesen tisztában voltak Zsadányi Sándor tanítványai. A kezdésre nem is maradt más hátra, mint mindezt szem előtt tartva, a héten gyakoroltakra figyelve, betartani a taktikai utasításokat. Az első percekben úgy tűnt, minden tökéletesen is megy, hiszen az ötödik minutumban máris vendég időkérést jegyezhettünk fel, lévén az egriek 3-0-ás repülőrajtot vettek.

Az alföldiek már a játékmegszakítás előtt is játszottak hét a hatban, vagyis kapus nélkül, majd ezt követően is, ami ugyanakkor nem lepte meg a házigazdát. Olyannyira nem, hogy próbálkozhatott bármivel is az ellenfél, tizennyolc percig nem tudott négynél több találatot szerezni.

A védekezés tehát Nagy Éva védéseivel az élen rendben volt, ám minden azért nem klappolt. A támadójáték meglehetősen nehézkesen szerveződött, vagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy elég lassan szövögette akcióit az ESC. Ennek köszönhetően, Zsadányi Sándornak is magához kellett hívnia az övéit, és bár jelentősen nem javult a helyzet, mégis sikerült plusz négyre növelni az előnyt (8-4).

Innentől aztán a szünetig nem sok mindennek örülhettünk. Az Algyő különösen az ukrán Olha Nyikolajenko átlövésgóljaival egyre inkább megközelítette vendéglátóját, sőt, a huszonhetedik percben Aracsi Vivien bal szélről érkező lövésével egyenlített (10-10). A szünetben még így is sikerült hazai vezetésnek örülni, viszont a minimális fór sok mindent jelentett, csak éppen életbiztosítékot nem.

Amennyire aggasztó jeleket vélhettünk felfedezni az első játékrész végén, annyira pozitívan folytatódott szünet után az összecsapás. Gyors három gól, és máris ott jártunk ismét a meccs korábban kialakult legnagyobb differenciájánál. A jól elkapott folytatás ismét visszahozta az egyetemisták lelkesedését, amikor pedig a csapatát ezúttal is pazarul irányító Bató Lili már hetedjére találta meg az utat a rivális kapujába (ezúttal félpályán túlról, üres kapura), nem tehetett mást Farkas József, újra időt kért (19-15).

Az igazi áttörés azonban mégsem akart összejönni. Gondolunk itt arra, hogy, ami egy hete a Kispest otthonában a háromgólos előnyről való elmozdulást jelentette legfőbb kihívásként, az most a közte négyes állapotra volt igaz. Hiába kerültek legalábbis többször közel ahhoz az egriek, hogy a mérkőzésen korábban még nem látott különbséget kialakítsák, egyszerűen nem akart átszakadni a gát.

Idő közben közeledtünk a félidő második feléhez, de a megoldás még mindig nem akart megszületni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jobb szélen ekkorra már a harmadik emberét próbálta ki a hazai szakvezetés, ugyanis Bernát Dorinának egy rossz mozdulat végén kiment a bokája. Az őt pótló Tóth Abigél jól szállt be a meccsbe, viszont nem sokkal később második kétperces kiállítását is megkapta, ezért jöhetett Zákányi Blanka.

Egyáltalán nem volt benne, hogy ilyen hirtelen, mindenesetre öt perc alatt ezt követően végleg eldőlt a meccs. Történt ugyanis, hogy 20-17 után nemhogy végre el tudott lépni öttel az egri csapat, de meg sem állt plusz kilencig. Ebben óriási szerep jutott Nagy Évának, aki ekkoriban olyan stabilan védett, hogy azt talán még az algyőiek sem hitték el. Rajta kívül Kiser Panna bizonyult ismét nyerőembernek, hiszen pályáralépését követően, gyors három gólt rámolt be.

Tekintve, hogy ebben a pillanatban már bőven az utolsó tíz minutumon belül jártunk, valóban nem kellett izgulni a végjátékban. Összességében elmondhatjuk, negyvenöt percig egyáltalán nem volt benne a pakliban, hogy itt ilyen sima végeredmény alakul ki, mindenesetre Tóth Abigél jóvoltából 28-18-nál már kétszámjegyű különbséget ünnepelhettünk, egy támadással később pedig egy kapusgólt Leiner Bernadettnek köszönhetően. A vége már-már igazi örömjátékot hozott hazai részről, és a játék képe alapján abszolút irreális különbséget, ezzel azonban nem kell foglalkozni, sokkal inkább örülni az újabb magabiztos diadalnak.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – A minimális különbségű félidei vezetésünk ellenére teljesen nyugodt voltam az öltözőben, mert ilyen masszívan még nem védekeztünk ebben a szezonban, és a kapusteljesítmény is rendben volt. Egyedül a támadásainkkal akadtak problémák, mert talán egy gyors gólt tudtunk lőni az első játékrészben, azt is üres kapura. Fordulás után szerencsére sikerült felgyorsítanunk a játékunkat, viszont ekkora különbség nem volt a két csapat között. Természetesen örülök neki, hogy ilyen nagyarányú győzelmet arattunk, a legboldogabb pedig a hátsó alakzatunk stabilitása miatt lehetek.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 7. forduló
Eszterházy SC – Levendula Hotel Algyő 32-19 (12-11)
Eger, Eszterházy-csarnok, 100 néző.
V.: Őri E., Pozdena E.
ESC: Nagy É. – Bernát D. 2, Bató 8 (2), Alaxai 4, Szeberényi 1, Szecsődi 5 (2), Lengyel E. 1. Cs.: Leiner 1 – Pankotai 1, Zákányi, Tóth Abigél 5, Csomós A., Kiser 4, Romány. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 5/4. ill. 1/1.
Kiállítások (kétperces): 6 perc, ill. 10 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-1, 12. p.: 5-2, 18. p.: 8-4, 24. p.: 9-8, 36. p.: 16-12, 42. p.: 19-15, 48. p.: 22-17, 54. p.: 26-18.

 

A 7. forduló további eredményei:

Csepel DSE – Tempo KSE 23-23
Oxxo Energy Orosházi NKC – FTC U19 34-31
PC Trade Szegedi NKE – Kispest NKK 30-37
Hajdúnánás SK – Békéscsabai ENKSE elmaradt

 

 

Fenyves Balázs, 2021.10.30.
(FOTO: Szepesi Áron)