Hiába a jó rajt

Habár jól kezdte Mosonmagyaróvár elleni rangadóját az Eszterházy SC felnőtt csapata, az ellenfél fordítani tudott, majd viszonylag magabiztosan tartotta előnyét.


 

Fontos alsóházi rangadó helyszínéül szolgált szombat kora este a Leányka út, ahol a K&H Liga harmadik fordulójában két újonc, a házigazda Eszterházy SC, valamint a Mosonmagyaróvári KC nézett egymással farkasszemet. A tét ezúttal nem volt más, mint az első pont, vagy pontok megszerzése, az idei szezonban legalábbis ez a tett még egyik gárdának sem sikerült.

Fontos volt a jó rajt, és úgy nézett ki, ez az egyetemistáknak jön össze. Alig telt el hat perc az összecsapásból és már 4-1-et mutatott az eredményjelző, vagyis nyugodtan mondhatjuk, repülőrajtot vettek a hazaiak. Ekkoriban leginkább Sallai Nikolett volt elemében, aki szélről és gyors középkezdésből egyaránt pontos tudott lenni, de még hétméterest is harcolt ki.

Kár, hogy a meccs első büntetője rögtön kimaradt, Sári Barbara első góljával legalábbis még nagyobb különbséget is feljegyezhettünk volna. Ennél a pontnál pedig újabb szakaszához érkezett a találkozó, szemmel láthatóan más sebességi fokozatra kapcsoltak a vendégek.

Bognár Róbert időkérését követően, sorra érkeztek az MKC-találatok, de az előny még mindig az egriek birtokában volt. A tizenötödik minutumba lépve már harmadik kétpercesét szedte össze a dunántúli együttes, és bizony ez kellett is ahhoz, hogy tartani tudja előnyét a házigazda.

A huszonegyedik percre viszont már számszerűleg is utolérte ellenfelét a vizitáló fél. A korábbi NB I-es gólkirály Tilinger Tamara negyedik góljával 10-10 került a táblára, majd pedig szépen meg is fordult az állás. Kovacsicz Mónika a félidő hajrájában négyszer is eredményes tudott lenni, a gyors lerohanásgólokra pedig egyáltalán nem tudott mit lépni az Eszterházy.

Az is komoly szerepet játszott a félidei ötgólos hátrányban, hogy a védelem nem igazán működött a szokott szinten. Védést is összesen hármat láthattunk a teljes játékrész során a hazaiaktól, így pedig nem lehetett túl sok jóra számítani, fordulás után mindenképpen váltani kellett.

Nos, a várva várt fordulat nem igazán akart eljönni, ami elsősorban abban mutatkozott meg, hogy nyolc perc alatt mindössze egyszer tudtak betalálni a mieink. Továbbra is komoly problémát jelentett mindemellett, hogy a büntetők ezúttal büntetést jelentettek, a meccsen összesen ugyanis négy hazai hétméteres maradt ki, ami bizony egyáltalán nem fért bele. Az sem segítette a helyzetet ráadásul, hogy Kobela Tamara a negyvenkettedik minutumban már harmadik kétperces figyelmeztetését szedte össze, szóval tőle idő előtt kellett elbúcsúzni.

Valamikor a félidő közepén aztán felcsillant a remény, de csak egy kis időre. Debre Viktor az állandósulni látszódó mínusz ötös különbség közepette időt kért, majd gyors két hazai góllal ismét látótávolságon belül értek Brettner Zsófiáék. Csakhogy azt követően, viszonylag gyorsan visszaállt a „rend”, és a későbbiekben már nem tudott közelebb férkőzni riválisához az Eger.

Mindez izgalommentes végjátékot eredményezett, a Mosonmagyaróvárról érkező szépszámú szurkolósereg pedig joggal ünnepelhette kedvenceit. A két nullapontos együttes közül a vendégek örülhettek annak, hogy elmozdultak ebből a státuszból, az Eszterházy SC-nek viszont még továbbra is várnia kell erre…

 

Mestermérleg:

Debre Viktor: – Gratulálok a Mosonmagyaróvárnak, mert jó mérkőzést játszott, különösen az első félidő közepétől sikerült olyan tempót diktálnia, amire nem igazán tudtunk válaszolni. Ebből nagyon nehezen álltunk talpra, de aztán valahogy mégis kilábaltunk a hullámvölgyből és voltak jobb időszakjaink is. Ettől függetlenül nagyon nehéz egy ilyen csapat ellen mínusz öt-hatról visszakapaszkodni, mert valóban komoly játékerőt képvisel. Nagyon keményen védekeztek, és kiváló egyéni teljesítmények is születtek a másik oldalon. Mi küzdöttünk-hajtottunk, hiszen ez a dolgunk, de még mindig csak tanuljuk ezt az egészet, és egyelőre elég nehezen lendülünk bele. Ennek ellenére bízunk benne, hogy előbb-utóbb jó eredményeket fogunk elérni.

Bognár Róbert: – Nem kezdtünk jól, ez most már védjegyünk, de szerencsére az első félidő közepe felé magunkra találtunk, és onnantól olyan tempót diktáltunk, amit végig meg is tudtunk tartani. Nagyon készültünk erre a találkozóra, nagyon tiszteljük az Eszterházy egyetemi modelljét, hogy milyen csapatot épít, nagyon szimpatikus ez nekünk, és a maximumot kellett nyújtanunk, hogy megszerezhessük a két pontot. Az egriek Érd-meccséből is láthattuk, hogy nagyon nehéz itt nyerni, az MTK-hoz is közel voltak, nehezen adták meg magukat most is, ezért is mondom, hogy száztíz százalékon kellett ma dolgoznunk ahhoz, hogy ez a végeredmény legyen.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

K&H Liga, nők, 3. forduló
Eszterházy SC – Mosonmagyaróvári KC SE 22-28 (12-17)
Eger, Eszterházy-csarnok, 250 néző.
V.: Horváth P., Marton B.
EKESC: Győrffy – Sári 7 (2), Bocsi, Hanczvikkel 1, Kobela 1, Pados 2, SALLAI 5. Cs.: Tóth A., LEINER – Juhász R., Bernát D. 2, Petrovics 2 (1), BRETTNER 1, Vörös Sz. 1, Borbély. Edzők: Debre Viktor, Rutka Péter.
MKC: Scholtz – KOVACSICZ 7, Marics 1, Vukcevics, TILINGER 10 (6), KOPECZ 4, Tóth M. 2. Cs.: GUBIKOVA – Hajtai 1, Farkas V. 1, Horváth B. 2, Domokos D., Gyimesi, Bízik. Cs.: Edző: Bognár Róbert.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-1, 12. p.: 5-3, 18. p.: 9-7, 24. p.: 12-13, 36. p.: 13-18, 42. p.: 15-19, 48. p.: 18-23, 54. p.: 20-26.
Kiállítások (kétperces): 12 perc, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 7/3. ill. 6/6.

 

A 3. forduló eredményei:

Siófok KTC – GVM Europe-Vác 28-29
Kisvárda Master Good SE – Moyra-Budaörs Handball 31-22
FTC – Rail Cargo Hungaria – Alba Fehérvár KC 36-21
EUbility Group-Békéscsaba – Dunaújvárosi KKA 23-30
Érd – MTK Budapest 32-30
Győri Audi ETO KC – DVSC Schaeffler 34-23

 

 

Fenyves Balázs, 2018.09.15.
(FOTO: Kakuk Dániel)