Hibátlanok “presztízscsatája”

Az eddigi tizenöt egymás elleni mérkőzés tizenkét egri győzelme jó előjel, de a múltból nem lehet megélni, ismét bizonyítani kell a Hajdúnánással szemben.


 

NB I/B, kelet, 3. forduló
Eszterházy SC (3.) – Hajdúnánás SK (2.)
Eger, Eszterházy-csarnok, október 5., szombat, 18.00.
V.: Őri Erika, Pozdena Erika

 

Az elmúlt hetekben már több alkalommal is szóba került az NB I/B keleti csoportjának soron következő fordulója, amikoris a Hajdúnánás SK lesz az Eszterházy SC vendége. A harmadik játéknapon két százszázalékos együttes nézhet egymással farkasszemet, ami alapján egyáltalán nem mindegy, milyen végeredmény születik a kétszer harminc perc végén.

Kezdjük beharangozónkat egy kis múltidézéssel, elvégre is, nem az idei az első szezon, amikor a két csapat elkezdi rivalizálását. A rivalizálás igazság szerint egy bizonyos szempontból találó kifejezés lehet, noha mindjárt kifejtjük az ezzel kapcsolatos ellenérvet is. Amiért valóban rivalizálásról beszélhetünk, az az egymás elleni hangulat, a két klub legalábbis a közös találkozások során mindig komoly presztízskérdést csinált a győzelemből. Ebből a győzelemből pedig az örökmérleg elég markáns egri fölényt mutat.

És itt jön a rivalizálással kapcsolatos ellenérv. A fellelhető korábbi eredmények összesen tizenöt tétmérkőzésről árulkodnak, meglehetősen komoly egri hegemóniával. Ebből a tizenöt meccsből tizenkét alkalommal a mieink ünnepelhettek győzelmet, emellett mindössze háromszor szomorkodhattak kapituláció okán. A legutolsó ilyen alkalomig egészen 2015. Április 11-ig kell visszamennünk az időben, amikor a hajdúnánásiak hazai pályán nyertek 32-26-ra. Azóta egyszer sem tudtak jobbak lenni. A tizenöt találkozóból tizennégyszer bajnoki meccset jegyezhettünk fel (mindet a másodosztályban), egy alkalommal, a 2015/2016-os idényben pedig a Magyar Kupában sikerült idegenbeli továbbjutást ünnepelni (30-29).

A korábbi Eger-Nánás összecsapásokon sokféle eredmény született, és az is érdekes adat, hogy a három vereségből kettőt abban a szezonban sikerült elkönyvelni, amelyik a klub történetének első NB I/B-s megmérettetését jelentette még a 2010/2011-es idényben. Ezek után tizenháromból tizenkettő győzelem, köztük a legnagyobb differenciájúval, a legutóbbi, 37-21-es kiütéses diadallal. Mindezekből is kiderül, hiába is nagy olykor a feszültség a párosítás esetében, eddig alapvetően elég egyértelműen alakultak az egymás elleni mérkőzések.

No, de ennyit a múltról, pontosabb a régmúltról. Az idei pontvadászatot ugyanis remekül kezdték Molnár András tanítványai, erről árulkodik a Tempo KSE otthonában aratott 35-24-es siker, valamint a Dunakeszivel szemben hazai környezetben elért 38-27 is. Itt jegyeznénk meg, ez a két magabiztos győzelem jelenleg kettővel jobb gólkülönbséget jelent a mieinknél, emiatt várhatják előkelőbb helyről a szombati randevút a vendégcsapat tagjai.

A holnapi házigazdáról értelem szerint, sokkal több dolgot tudunk, és ahogyan szoktuk, egy nappal az éppen aktuális bajnokit megelőzően, ezúttal is megkérdeztük a társaság vezetőedzőjét, hogyan is várja a következő feladatot. – Az elmúlt két hét minden eseménye a Hajdúnánás elleni mérkőzés felkészülését szolgálta, hiszen megint egy rangadó következik – vezette fel a bajnokság harmadik fordulójának slágermeccsét Debre Viktor, az Eszterházy SC mestere.

– A bajnokság elején úgy néz ki, szépen kijutott nekünk ezekből a mérkőzésekből, úgyhogy nagyon nehéz sorozatot zárunk ezen a hétvégén. Utána valamivel könnyebb lesz egy darabig, habár a könnyebb majdnem mindig nehezebb. Visszatérve az aktuális feladatunkra, felkészülésünk alapján kiderült, hogy alaposan kicserélődött a csapat, nyáron ugyanis hét új játékos érkezett. Azok, akik tavaly meghatározó szerepet töltöttek be, azok közül sokan távoztak, éppen ezért bizonyára a csapatépítés fázisában van riválisunk. Bajnokesélyesként emlegetik a hajdúnánási együttest, ezért is tekinthető rangadónak az előttünk álló hatvan perc. Amit tudnunk kell, azt már tudjuk, alaposan feltérképeztük ellenfelünket, felkészültünk becsülettel, ezért úgy gondolom, nekünk hazai pályán egyetlen elfogadható eredmény létezhet, az pedig a győzelem.


 

A 3. forduló további párosításai:

2019. Október 5., szombat
12.00.: Pénzügyőr SE – Oxxo Energy Orosházi NKC
16.00.: VS Dunakeszi – Tempo KSE

Október 6., vasárnap
17.00.: Kecskeméti NKSE – Gödi SE
18.00.: FTC U19 – PC Trade Szeged
18.30.: NKK Balmazújváros – Kispest NKK

 

 

Fenyves Balázs, 2019.10.04.
(FOTO: Kakuk Dániel, archív)