Hivatalos: jöhetnek a nézők!

Minden engedély megvan, szombaton szurkolók előtt fogadhatjuk a Kecskemétet a Leányka úton.


 

A hét első felében már pedzegettük a témát, hogy a múlt pénteken beharangozottaknak megfelelően, amint eléri hazánkban a négymilliót a beoltottak száma, úgy nagy mértékű nyitások valósulhatnak meg, köztük a sportrendezvények látogathatósága.

Nos, a mai napon hivatalossá vált, elérte a beoltottak száma a négymillió főt, a legfrissebb jogszabály szerint, így holnaptól, vagyis május elsejétől ismét nyitva az ajtó a sportesemények nézői előtt. A 194/2021. (IV. 26.) Kormányrendelet és az azt kiegészítő 202/2021 Kormányrendelet értelmében, kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy látogathatja nézőként mérkőzéseinket. A koronavírus ellen védett személynek minősül, aki a koronavírus elleni védettséget igazoló hatósági igazolvánnyal (védettségi igazolvány) rendelkezik.

Fontos megjegyezni, hogy a kormányrendeletben foglaltak szerint, kizárólag azon személyek vehetnek részt az egyes rendezvényeken, akik rendelkeznek a védettséget igazoló plasztikkártyával. Rajtuk kívül azok a tizennyolcadik életévüket be nem töltő fiatalok is részt vehetnek a sporteseményeken, akik nyilvánvalóan még nincsenek beoltva, ám védettségi kártyával rendelkező kíséretében kívánnak megjelenni az érintett rendezvényen.

Az Eszterházy SC esetében a jogszabályi lehetőségek mellett meg kellett várni a Magyar Kézilabda Szövetség álláspontját is, hiszen versenyszinten a szövetség rendelte el a zárt kapus mérkőzéseket. Ezen felül, lévén, oktatási intézményről beszélünk, az Eszterházy Károly Egyetem Járványügyi Bizottságának is zöld lámpát kellett adnia a Leányka úti csarnok ilyen jellegű használatára.

A jó hír az, hogy a három említett kritérium teljesült, így hivatalosan kijelenthetjük, szombaton 18 órától nézők jelenlétében kezdődhet az egriek Kecskemét elleni bajnokija!

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy innentől mindent szabad, és felelőtlenül viselkedhetnénk, éppen ezért – bár a kormányrendelet a védettek sportrendezvényen való részvételénél nem írja elő a maszk kötelező viselését – mi egyfajta ajánlásként szeretnénk megkérni a holnapi meccsre érkezőket, továbbra is figyeljünk egymásra! Hordjuk a maszkot, fertőtlenítsük a kezünket, és a lelátókon található jelzéseket szem előtt tartva, igyekezzünk tartani a másfél méteres távolságot is! Jóllehet, hogy ezzel szemben olyan létszámú közönség teszi tiszteletét az Eszterházy-csarnokban, amely tükrében nem kivitelezhető a másfél méter betartása, mindenesetre ezeket az ajánlásokat továbbra is szeretnénk, ha mindenki figyelembe venné.

Végezetül a beléptetés menetéről néhány gondolat. A csarnok kapui egy órával a találkozó kezdése előtt, vagyis 17.00-kor nyitnak (és lesz büfé is!), a jegypénztárnál pedig a belépők megváltása során kell bemutatni a védettségi igazolványt. Aki ezzel nem rendelkezik, azt egyelőre nem tudjuk beengedni a létesítménybe. Kérünk mindenkit, ezeket a szabályokat vegyék komolyan, mert nincs kiskapu, a különböző ellenőrző szervek súlyos büntetésekkel sújthatják klubunkat minden szabálytalanságot észlelve.

 

 

Fenyves Balázs, 2021.04.30.
(FOTO: Kakuk Dániel)