Hivatalos: jövőre is NB I/B

A Magyar Kézilabda Szövetség június 2-án zárta az első osztályú nevezéseket, amely során „minden hely elkelt”.


 

A koronavírus miatt teljesen átalakult az életünk, ami kihatott a kézilabdára, vagyis az Eszterházy SC-re is. Csak a történetiség kedvéért, az egri felnőtt együttes ötpontos előnynél fejezte be az NB I/B keleti csoportját, amikor először megállt a bajnokság, majd azt végül törölték.

Amikor hivatalossá vált mindez, a Magyar Kézilabda Szövetségnek (MKSZ) elnöksége által hozott döntés szerint, úgy kellett tekinteni a 2019/2020-as szezonra, mintha az meg sem történt volna. Ezek szerint, hiába is állt nagyon közel a másodosztályú bajnoki címhez, ezzel együtt a feljutáshoz Debre Viktor és Rutka Péter alakulata, sem aranyérmeket nem kaptak a csapat tagjai, sem pedig zöld lámpát a jövő évi K&H Ligás szerepléshez.

A szabályozást követő rövid időszakban pro és kontra olvashattunk véleményeket a döntésről, különböző helyekről pedig olyan információkat is hallani lehetett, hogy lesznek még változások a 2020/2021-es évad startjánál. Voltak olyan hangok, akik szerint, több klub nem tudja majd vállalni az élvonalbeli indulást, de olyan vélemények is szárnyra kaptak, miszerint (kárpótolva a feljutásra álló NB I/B-s együtteseket) emelik az első osztály létszámát.

Ezekeben az esetekben értelem szerint, a másodosztályú pontvadászatok éllovasaival töltötték volna fel a mezőnyt, néhány napja azonban mindenféle spekuláció okafogyottá vált. A férfi és női K&H Liga június 2-i nevezésének lejárta után ugyanis kialakultak a mezőnyök, és a lényeg, ami minket érint, ennél a szakágnál nem lesz változás. Pontosabban egy igen, mert a tavalyi idényben újoncként szereplő Szent István SE fuzionált a mieinkhez hasonlóan (csak éppen nyugaton) feljutásra álló NEKÁ-val, így aztán a két egyesület a jövőben közös úton folytatja tevékenységét.

Mindez azt is jelenti, hogy ezzel az utolsó szalmaszálnak is oda, hogyha esetleg még valaki reménykedett az NB I-es részvételben. Persze, ezt a klubon belül valószínűsíteni lehetett a szövetségből és más kluboktól érkező információkból. Végső konklúzió, hogy erre a kérdésre is pont került, most már egészen bizonyos, hogy ősztől újrázhatnak a lányok, most már csak azt lenne jó tudni, hogy milyen keretek között, a másodosztályú bajnokságok ugyanis még mindig nem kaptak versenykiírást.

 

 

Fenyves Balázs, 2020.06.09.
(FOTO: Balogh Tibor, archív)