Hoztuk a kötelezőt

A félidei kétgólos előny a végére kilencgólos győzelemmé vált, így a Szent István SE otthonában aratott sikerrel már második a Zsadányi-csapat.


 

Négy mérkőzés maradt hátra a szezonból, péntek kora este ráadásul abban a tudatban léphetett pályára az Eszterházy SC felnőtt alakulata, hogy pontszerzés (reményeink szerint győzelem) esetén megelőzi a második NEKA-t, és per pillanat feljutást érő helyen áll. Ehhez kellett az is, hogy a tízedik fordulóból előrehozott összecsapás miatt, más gárda nem lépett pályára ezen a hétvégén, ettől még azonban tény, komoly lehetőség előtt álltak a lányok.

A feladatot akárcsak két hete, a Szent István SE elleni hatvan perc jelentette, mi pedig nagyon bíztunk benne, ezúttal elmaradnak az azon a találkozón tapasztalt izgalmak. Az összeállítást illetően, mindkét oldalon voltak változások, a mieinknél leginkább az, hogy Zsadányi Sándor a csapat fáradságát is figyelembevéve, két sort küldött pályára. A tervek szerint, tízpercenként jött a csere, az első ilyen szituációig pedig kétgólos előnyt sikerült összeszorgoskodnia a kezdő hetesnek.

Amennyiben az eredményből indulunk ki, jól startoltak az egyetemisták, 2-5-nél már hárommal is vezettek. Ekkoriban Kiser Panna találatai jelentették a különbséget, az első tíz minutumban négy lövés is érkezett a bal szélről, amiből három célt ért, egyedül a negyedik kísérlet csattant a korábbi egri hálóőr, Rutka-Győrffy Alexandra arcán.

Eddig egyébként nagyjából rendben is ment a meccs, a csere után viszont egyenlíteni tudott a SZISE. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az elmúlt hetekben fantasztikus formában védő Nagy Éva első védésére a tizennyolcadik percig kellett várni, és elől sem a legjobb százalékban sikerült kihasználni a kínálkozó lehetőségeket.

A félidő utolsó harmadában aztán visszatért a mai kezdő, és ez valamelyest stabilizálta az eredményt. Egy idő után a védések is megérkeztek, ugyanakkor, amiért elől még mindig sok hibát láthattunk, nem akart nyílni az olló. A már említett Kiser Panna visszacserélése után sem lassított, gyakorlatilag lemásolta első tíz percét, és ugyanúgy négy per hármat lőtt, amivel féltávig hat góljával a találkozó legeredményesebbjének számított. Szünetben egyébként plusz kettőnél jártunk, és, bár végig a mieink vezettek, egy lapáttal mindenképpen rá kellett tenni fordulás után.

Nem indult jól a második játékrész, öt és fél perc alatt ugyanis megfordult az állás, és a 16-15-nél először állt jobban a házigazda. A pihenő alatt sajnos nem sikerült megnyugodni, és rendbe tenni a fejeket, továbbra is bántóan sok hibát jegyezhettünk fel a támadások alkalmával. Ezek után többször is jobban álltak a hazaiak, ugyanakkor még mindig nagyon sok idő volt hátra a mérkőzésből.

Szerencsére előbb-utóbb hátul sikerült stabilizálni a védelmet, így várható volt, hogy hamarosan az előny is növekedni fog. Így is lett, az ötvenkettedik percben, amikor a Szent István SE utolsó idejét kérte ki, már 21-17-re vezettek az egyetemisták. Persze, megnyugodni még mindig nem lehetett, de azért már jóval közelebb került a hőn áhított győzelem.

Az utolsó öt percbe lépve, Bató Lili szerzett labdát, és mivel az egészpályás lerohanás végén gólnak tapsolhattunk, először sikerült öttel ellépni, amivel gyakorlatilag pontot is tehettünk a találkozó végére. A hajrá ezzel teljesen izgalommentesre sikeredett, és mi egyáltalán nem bánjuk ezt. Ami pedig a legfontosabb dolog, a kulcsembereknek nem kellett végig a pályán lenniük, ráadásul a sikerrel két ponttal megelőzte a NEKA-t az Eszterházy SC, vagyis jelen állás szerint, feljutásra áll a play-off végjátékának kezdetén.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Ahogy elterveztük, sikerült mindenkit megfelelően pihentetni a mérkőzésen, senkinek nem kellett nagyon sokat a pályán lenni, a győzelem mellett ez volt ma a legfontosabb. Megvan a két pont, és ezzel együtt az előzés, már csak három meccs van hátra a szezonból.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, rájátszás, felsőház, a 10. fordulóból előrehozott mérkőzés
Szent István SE – Eszterházy SC 19-28 (11-13)
Tököl, Sportcsarnok, 100 néző.
V.: Gál L., Ludvig B.
ESC: Nagy É. – Bernát D., Tóth Abigél 4 (2), Bató 2, Alaxai 2, Györfi 4, Kiser 6. Cs.: Leiner – Kuti 1, Jurmann, Lengyel E. 2, Szeberényi 3 (2), Pankotai 2, Romány, Zákányi 2 (1). Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 1/1. ill. 7/5.
Kiállítások (kétperces): 8 perc, ill. 4 perc
Az eredmény alakulása: 6. perc: 2-4, 12. p.: 5-6, 18. p.: 8-8, 24. p.: 10-11, 36. p.: 15-15, 42. p.: 17-16, 48. p.: 17-19, 54. p.: 19-22.

 

A 10. forduló további eredményei:

Pénzügyőr SE – FTC U19 25-37
Komárom VSE – Levendula Hotel Algyő 17-21
Kozármisleny SE – Oxxo Energy Orosházi NKC 28-24
NEKA – Békéscsabai ENKSE 22-21

 

 

Fenyves Balázs, 2022.04.22.