Készen várjuk a rajtot

Néhány nappal az NB I/B-s bajnokság nyitányát megelőzően, Rutka Péterrel beszélgettünk a nyári tapasztalatokról.


 

– A napokban a nyolchetes nyári felkészülés végéhez érkeztünk, hogyan értékeled ezt az időszakot?

– Először is úgy, hogy nagyon hosszú volt minden szempontból – válaszolt honlapunk kérdésére Rutka Péter, az Eszterházy SC csapatvezetője, a felnőtt együttes másodedzője. – Rengeteg munka van a lányokban, iszonyatosan fárasztó és megterhelő volt ez mindenki számára. Nem csak fizikálisan, de mentálisan, és lelkileg is voltak olyan részek benne, ami nem ,,normális” embernek való. A budaörsi és dorogi felkészülési mérkőzések után volt a legrosszabb lelkiállapotban mindenki, de szerencsére ezen túl vagyunk, és igazai harcosok módjára várjuk a szombati bajnoki nyitányt.

– Az alapozás első heteinek kemény fizikai megpróbáltatásait követően, megjelentek az edzőmeccsek is, amelyek elég vegyes képet festettek. Mennyire lehet kiindulni ezekből a találkozókból?

– Azt gondolom, egyáltalán nem lehet sok mindent leszűrni ezekből a mérkőzésekből. Teljesen más jellegű munkát végeztünk ugyanis a nyáron, mint fogunk majd a bajnoki időszak alatt. Ez így van rendjén ebben a nyári időszakban. Ezeken a találkozókon rengeteget cseréltünk, hogy mindenki azonos terhelést kapjon, de a sérülések ezt átírták. Nyilván játszani mindig jobb, mint edzeni, a bajnoki mérkőzéseken azonban minden más lesz. Tudat alatt benne van mindenkiben, hogy itt még nem pontokért megy a küzdelem, viszont szombattól kőkeményen azokért fogunk harcolni.

– A felkészülési mérkőzéseken az is szembetűnő volt, hogy, amikor sok a sérült, akkor elég rövid a kispad. Mennyire okozhat problémát a bajnokság őszi szezonjában, hogy várhatóan több hiányzóval kell elrajtolni?

– Mindig az a legerősebb egri csapat, amelyik éppen rendelkezésre áll. Hogy rövid-e a kispadunk? Nézőpont kérdése. Évek óta ezzel küzdünk, mégis sikeresek vagyunk. Inkább az aggaszt, hogy a játékosok minden nap reggeltől estig órákra járnak, mellette van, aki edzősködik, és ugye jó lenne majd, ha az edzésekre is jó passzban jönnének a játékosok. Igaz közhely, de a hétköznapokon lehet mérkőzést nyerni, nem hétvégén.

– Ha már játékosok, mennyire vagy elégedett az új kerettel?

– Két új játékosnak kellett beilleszkednie a csapatba. Mindkettő hölggyel maximálisan elégedettek vagyunk. Azt látni kell, akik idejönnek, óriási önbizalomhiánnyal rendelkeznek. Hogy ez minek tudható be, azt nem tudom. Kiser Panna és Pankotai Luca is nagy reménység, de egyik játékos sem hisz magában. Amint felemelik a fejüket és rendbe teszik a lelküket, hatalmas erősítést fognak jelenteni. Ez nyilván vonatkozik a többiekre is, hiszen egy-egy hiba után szeretik temetni magukat és úgy viselkedni, mintha világvége lenne. Ez egy játék, élveznie kellene mindenkinek addig, ameddig lehet.

– Már csak néhány nap az első hazai bajnokiig, minden készen áll a rajtra a klub háza táján?

– Azt hiszem, évről évre mindig előrébb tartunk szervezési kérdésekben. Minden készen áll a rajtra, és azt szeretném kiemelni, bár sokan nem szívlelnek minket, de minden ugyan úgy fog működni, mintha az első osztályban játszanánk. Meg kell tisztelnünk az ellenfeleket, és azt a miliőt, amit tavaly átéltünk, igyekszünk tovább vinni. Ha már valaki követi a példát, elértünk valamit. Tudjuk, hogy sokaknak nem vagyunk szimpatikusak, és mindenki az Egert akarja megverni. Ennek ellenére mi minden mérkőzésre úgy készülünk, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozzuk.

– A nyári szezonindító sajtótájékoztatón elhangzottak a célok. Az elmúlt nyolc hét közös munkája után képesnek tartod a társaságot a bajnoki cím megszerzésére?

– Ezt kicsit megfordítanám. Női mezőnyben Debre Viktor személyében, szerintem az Eszterházy Károly Egyetem csapatának az ország egyik legjobb edzője van. Hatalmas megbecsülést kellene az irányába tanúsítani, hiszen, amit elértünk az elmúlt két évben, az igazán megsüvegelendő. Rengeteg olyan játékosunk van, akik évek óta itt kézilabdáznak. Biztosan megkereste már több csapat őket, de mégis itt vannak. Nem gondolom, hogy a hatalmas fizetés miatt, hanem azért, mert szeretnek itt lenni. Hogy ki hogyan bánik velük, és mi a megítélés velük szemben? Jó pár embert felhoznék, hogy egy hetet dolgozzon végig, és utána lehet átértékelnének pár dolgot. Jelenleg húsz játékos alkotja a keretet, ebből nyilván vannak fiatalok. Ennek ellenére én hiszek és bízok mindenkiben, mert tudom, hogy egyetlen cél vezérli őket. A legjobbnak lenni. Mi bármire képesek vagyunk, de azt látni kell, vannak olyan napok, amikor nem minden úgy sikerül, ahogyan eltervezzük. Inkább legyen kevés oroszlán, mint sok nyúl! Ennek szellemében készülünk az NBI/B-s bajnokságra.

 

 

Fenyves Balázs, 2019.09.10.
(FOTO: Kakuk Dániel, archív)