Kiküzdöttük, visszavágtunk az Orosházának!

Az első félidő felétől már végig vezetve, kétgólos győzelemmel búcsúzott saját közönségétől felnőtt csapatunk.


 

Az év utolsó hazai bajnokijára gyűltünk össze a Leányka úton, ráadásul egy igazi rangadóra. Az NB I/B keleti csoportjának tizenkettedik fordulójában a második és a harmadik helyezett nézett egymással farkasszemet, hiszen az Eszterházy SC ellenfele a tabellán két ponttal lemaradó Oxxo Energy Orosházi NKC alakulata volt.

A héten már több alkalommal ecseteltük, miért is jelentett kiemelt összecsapást ez a párosítás, így hát a kezdésre minden készen állt, legalábbis ebben bíztunk. A kiemelt találkozó fényét tovább emelte, hogy ünnepi pillanatok követték a bemutatást. Dr. Liptai Kálmán az egyetemi sportegyesület első embereként a napokban adta át több, mint öt éve kezdődő elnöki pozícióját. Ezen apropóból a klub ügyvezetője, Jordán Dániel, valamint a lányok nevében a csapatkapitány Leiner Bernadett adott át ajándékot a leköszönő elnöknek, akinek hosszú méltatása mellett jogosan járt a lelátó vastapsa.

A meccs eleje aztán már nem volt ilyen emelkedett, legalábbis nem mondhatnánk, hogy jól kezdtek volna a hazaiak. Ahhoz képest, hogy előzetesen Zsadányi Sándor úgy fogalmazott, az orosházi ütközethez képest védekezésben, és a helyzetkihasználásban kell javulni, hát sok minden történt, csak éppen ez nem.

Az első negyedórához érkezve, szomorúan konstatálhattuk, hogy már a hatodik kimaradt egri ziccernél járunk, miközben a vendégek hét esetben is eredményesek tudtak lenni. Az egyetlen pozitívumot az jelentette, hogy legalább a mieink is pontosan ennyi találatnál jártak, igaz, a vezetés még csak az ONKC-nak jött össze.

Előbb-utóbb aztán végre megtört a jég, ehhez pedig majdnem tizenhét percet kellett várni. Akárhogy is, Pankotai Luca hétméterese pontos volt, ezzel 8-7-nél állt először jobban a házigazda. Innentől pedig érezhetően megváltozott valami, a szünetig ugyanis egyértelműen az egyetemisták dominanciájában zajlott a mérkőzés.

Erővel is jobban bírta az ESC, és, ahogyan arra előzetesen is számítani lehetett, valóban sok nehézség közepette érkezett Egerbe a viharsarki együttes. Gondolunk itt arra, hogy a vendégek egyik kulcsembere, Vörös Bettina jó teljesítményt nyújtott ugyan, viszont már kétszer is kiállították a játékvezetők, Herbert Gábor ennek ellenére is visszaküldte játékosát a pályára, amiből tisztán látszott, a padról nem feltétlenül tud úgy frissíteni a rivális, mint vendéglátója.

A másik oldalon legalábbis például Tóth Abigél pályáraküldése ismét jó húzásnak bizonyult. Az egyre lendületesebb, dinamikusabb, és ötletesebb egri támadásvezetés odáig vezetett, hogy 14-10-nél, és 15-11-nél már néggyel is vezettek a lányok, tehát úgy nézett ki, tényleg alakul a játék. A félidőre mégis eggyel kisebb különbség került a jegyzőkönyvbe, de a lényeg, abszolút optimistán várhattuk a folytatást.

A szünetben mindenre gondoltunk, csak éppen arra nem, hogy a második játékrész elején gyakorlatilag mindent elkövet a házigazda, hogy visszahozza meccsbe riválisát. Kezdjük azzal, hogy védekezésnél Szecsődi Laura úgy ütközött a jobbszélsővel, hogy egyből villant a piros. Azt ugye fölösleges kifejteni, Szecsődi kiválása mekkora veszteséget jelentett egy ilyen hőfokú meccsen.

A második dolog, hogy megint kezdtek megremegni a kezek elől. Pankotai Luca háromból hárommal kezdett a büntetők tekintetében, a negyedik viszont a kizárás után már kimaradt. Az orosháziak persze szemmel láthatóan fellelkesedtek, és egyetlen gólra faragták hátrányukat. Mondhatni új meccs kezdődött. Érdekes dolog, hogy mégis Herbert Gábor kért újból időt, hiszen egy Lengyel Eszter-féle gyors góllal újból hárommal léptek meg az egriek.

A találkozó hajrájában is nagyjából ez a különbség jellemezte az eredményt, jóllehet, 25-20-nál a meccs legnagyobb differenciájánál jártunk. A hajrában mellesleg szerencsére már nem forgott veszélyben a győzelem, egyedül az maradt kérdés, sikerül-e számszerűleg is visszavágni az orosházi vereségért. Ez végül nem jött össze, a végső dudaszó megszólalása után azonban ez nem is érdekelt már senkit. Utolsó hazai bajnokiján így fontos két pontot szerzett az Eszterházy SC, és megszilárdította második helyét a tabellán.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Rögtön a meccs első percében meglepett minket az Orosháza, mivel nem erre a felállásra készültünk. El is kellett telnie egy kis időnek, mire rendezni tudtuk a sorainkat, viszont szerencsére a félidő második fele már jobban sikerült. Fordulás után ahelyett, hogy lezártuk volna a mérkőzést, nem jól jöttünk vissza a szünetből, és így meglehetősen nyögvenyelősre sikeredett győzelemről beszélhetünk. Ma ugyanakkor nem a szép játék, hanem a két pont megszerzése volt a fontos, amit sikerült abszolválnunk.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 12. forduló
Eszterházy SC – Oxxo Energy Orosházi NKC 27-25 (15-12)
Eger, Eszterházy-csarnok, 150 néző.
V.: Hajdu T., Halász A.
ESC: Leiner – Bernát D. 3, Jurmann, Bató 6 (1), Alaxai, Szecsődi 5, Lengyel E. 3. Cs.: Nagy É. – Szeberényi 2, Tóth Abigél 2, Pankotai 6 (3), Kiser, Romány. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 6/5. ill. 6/5.
Kiállítások (kétperces): 8 perc, ill. 4 perc.
Piros lap: Szecsődi a 34. percben.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-4, 12. p.: 6-6, 18. p.: 8-7, 24. p.: 12-10, 36. p.: 17-15, 42. p.: 20-18, 48. p.: 25-20, 54. p.: 25-21.

 

A 12. forduló további eredményei:

FTC U19 – Csepel DSE 32-25
Levendula Hotel Algyő – Békéscsabai ENKSE 26-39
PC Trade Szegedi NKE – Hajdúnánás SK 30-28
Kispest NKK – Tempo KSE 34-33

 

 

Fenyves Balázs, 2021.12.04.
(FOTO: Szepesi Áron)