Komárom után, NEKA előtt

Leiner Bernadett jól emlékszik még az öt évvel ezelőtti feljutásra, szombat este ezért csapattársaival is megismertetné az érzést.


 

– A komáromi plusz nyolccal végérvényesen ráfordultunk a szezon utolsó, és egyértelműen legfontosabb mérkőzésére, de ugyebár múlt héten még várt rátok egy főpróba. Úgy sikerült minden, ahogyan elterveztétek?

– Jó meccset játszottunk, lendületesek voltunk, tudtuk gyakorolni a figuráinkat, és szerintem a védekezéssel sem volt probléma – válaszolt portálunk kérdésére az Eszterházy SC felnőtt gárdájának csapatkapitánya, Leiner Bernadett. – Mindenki pályára tudott lépni, a fiatalok is megkapták a lehetőséget, úgyhogy szerintem, tényleg nagyon rendben volt, amennyiben valóban főpróbaként éltük meg a hétvége előtt.

– Mennyire motoszkált már a fejekben akár a komáromi összecsapás előtt is, ami most hétvégén következik?

– Teljesen egyértelmű, hogy ezt egyszerűen nem lehet kizárni ilyen kicsivel a szezon vége előtt. Fejben már mindenki lázban ég, hogy elérhetjük a célunkat, de való igaz, múlt héttől lehet ezt egyre inkább érezni, legalábbis már a Komárom előtt is sokak fejében ott volt a NEKA. Persze, ez nem jelentette azt, hogy nem az éppen aktuális riválisra készültünk, csak éppen már tudat alatt is egyre többször megjelent az utolsó meccs.

– Hétfőn nem edzettetek, keddtől azonban már gőzerővel a NEKA volt a fókuszban. A találkozó előtti utolsó napokban egyértelműen érezhető, hogy nagyon nehezen múlik az idő?

– Pontosan ezt beszéltük mi is a lányokkal, hogy Úristen, mennyire ott lennénk már szombaton és, hogy mennyire lassan megy az idő. Zsadányi Sándor vezetőedzőnk mondta is, hogy nem baj az, hogy sokat beszélünk a szombatról, egészen addig, amíg a stresszszintet minimalizálni tudjuk. Azt gondolom, jelenleg senkiben nincs feszültség, vagy negatív értelemben vett izgalom. Mindannyian tisztában vagyunk a találkozó fontosságával, és jelenleg úgy érzem, ez inkább spannol minket, és erőt ad, mintsem nyomasztana. Szeretnénk szépen befejezni a szezont, és hát ennél szebben nem is lehetne. Az is eszembe jut még, hogy többeknek ez lesz az utolsó mérkőzése egri színekben, úgyhogy ilyen szempontból is biztosan érzelmes estén leszünk majd túl.

– Eddig nem beszéltünk róla, és még a jövő évi csapattal kapcsolatosan nem adtunk információt távozókról, viszont a te esetedben most mégis kivételt teszünk. A száztizenegyedik egri bajnokidra készülsz, és rajtad kívül csak nyolcan játszottak több alkalommal ESC-színekben, viszont ez a szombati lesz az utolsó. Mit érzel akkor, amikor bele kell gondolni, hogy életed egy fontos korszaka most lezárul?

– Ahogy ezt elmondtad, rendesen kirázott a hideg. Nehéz. Abszolút nehéz. Jelenleg ennyit tudok mondani. Öt év végére teszek pontot ezzel a meccsel, öt nagyon szép emléket tartogató esztendő végére. Ezidő alatt rengeteg pozitív dolgot raktam el magamban, és bár nyilván voltak kevésbé jók is, de mivel ezeket nem feltétlenül kell megemlíteni az összegzésnél, azt hiszem, nem is kell rá gondolni. Érdekes ez a helyzet egyébként, mert nem mondom, hogy stresszes vagyok, viszont, amikor rágondolok, hogy ez lesz az utolsó meccsem egriként, akkor összeugrik a gyomrom. Biztos, hogy nem lesz egyszerű megélni ezt az estét, de tudom, hogy egészen addig, amíg nem ér véget a mérkőzés, százszázalékban a két pont megszerzésére fogok koncentrálni. Aztán majd bőven lesz időm belegondolni, hogy mit jelent ez az egész.

– Ahogy mondod, lesz idő utána az összegzésre, most azonban visszatérve kicsit a szakmához, mit gondolsz, a balatonboglári meccs tükrében, milyen hatvan percre lehet számítani?

– Nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy ne legyen végig kőkemény összecsapás. Idegenben is ki-ki meccset játszottunk, amit mutat az eredmény is, és ugyanez várható itt, Egerben is. Biztos vagyok benne, hogy a NEKA alaposan felkészül belőlünk, de ugyanígy teszünk mi is. Ha jól tudom, nagyon jó hangulat lesz, úgyhogy egészen biztosan az év egyik legjobb mérkőzése lehet a szombati.

– Akárhogy is számolgatunk, alighanem két forgatókönyv szerint zajlik majd a szombat este: vagy hatalmas katarzis, vagy óriási csalódás. Pontosan ez adja a sava borsát ennek a különlegesnek nevezhető összecsapásnak?

– Ez szerintem egyértelmű. Teljesen egyetértek veled ebben a két dologban, mert tényleg nem tudok mást elképzelni. Nyilván a rosszabbik forgatókönyvbe még csak belegondolni sem akarok. Egyébként ez egy nagyon nehéz dolog, amit fejben el kell tudnunk bírni, és nem szabad, hogy a két eshetőség közül bármelyikre is túlzottan sokat gondoljunk. Amíg le nem fújják a meccset, addig teljes mértékben koncentrálnunk kell. A recept tehát az üres fej kell, hogy legyen, úgy kell belemenni ebbe a találkozóba, mintha nullán lennénk. Aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz a végén, de természetesen csakis a katarzisban gondolkozunk.

– Te már korábban is átélhetted, milyen az egri csapat tagjaként feljutni az élvonalba, és ott szerepelni. Összehasonlítva az idei szezont a korábbiakkal, mennyire találod meg a hasonlóságot a bajnokság végjátékában az érzelmek tekintetében?

– Szerencsésnek mondhatom magam, mert egyszer már tényleg átéltem ebben a klubban, hogy milyen feljutni másodosztályból az NB I-be. Akárhogy is alakul a további pályafutásom, ezt sosem fogom elfelejteni. Különbségként azt említeném meg, hogy tizennyolc évesen, vagyis sokkal fiatalabb fejjel máshogyan éli át az ember az ilyen sikert. Jó érzés volt már öt éve is az ünneplés, most ugyanakkor már jóval érettebb játékosként és emberként tudnám utólag átértékelni ennek az egész szezonnak a hozadékát, amennyiben sikerülne megnyerni a mérkőzést. Nagyon kemény évadon vagyunk túl, hiszen erős alapszakaszból kellett jó eredményeket továbbvinnünk, ráadásul az idén először megjelenő rájátszás is rengeteg rendkívül nehéz mérkőzést tartogatott számunkra. Nem voltunk sokan, egy csapatként kellett végig harcolnunk az egész évet, és most, hogy ilyen közel kerültünk a végéhez, és a nagy sikerhez, nagyon remélem, hogy ismét átélhetem majd azokat az érzéseket, mint legutóbb öt évvel ezelőtt.


 

Emlékeztető:

NB I/B, rájátszás, felsőház, 8. forduló
Komárom VSE – Eszterházy SC 29-37

A 9. forduló mérkőzése:
Eszterházy SC (2.) – NEKA (3.)
Eger, Eszterházy-csarnok, május 14., szombat, 18.00.

 

 

Fenyves Balázs, 2022.05.12.
(FOTO: Szepesi Áron, Szántó György)