Közel a csodához

Idei első NB I-es bajnokiján sokáig jól állt az Eszterházy SC alakulata, ám a végjátékban érvényesült az érdi papírforma.


 

Régóta vártunk már erre a napra, szombat késő délután ugyanis ismét NB I-es női kézilabda mérkőzést rendeztek a Leányka úton. Négy év elteltével a világ legerősebbnek tartott pontvadászatába visszatérő Eszterházy SC gárdája pedig nem is akármilyen együttest láthatott vendégül a premier alkalmával.

Az Érd a tavalyi kiírás bronzérmeseként látogatott a hevesi megyeszékhelyre, ami azt is jelentette, hogy a magabiztos vendég győzelmen kívül, minden más eredmény komoly meglepetést jelentett volna. Ehhez képest rögtön az első percekben sikerült felvennie a versenyt a házigazdának.

Ám még mielőtt rátérnénk a találkozó konkrét alakulására, arról is illik megemlékeznünk, hogy a kezdődobást megelőzően, egy köszöntést láthatott a telt házas publikum. Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektoraként, és a klub elnökeként egy virágcsokrot adott át a csapat mellesleg sérült jobbszélsőjének, Kuti Bettinának a nyári junior világbajnoki cím apropóján.

A jogosan érkező taps aztán csak nem akart abbamaradni, sőt mit több, egyre többször verhették össze tenyerüket az egri szurkolók. A kedvencek legalábbis egyáltalán nem ijedtek meg sokkal esélyesebb riválisuktól, és gólra góllal válaszolták az összecsapás kezdeti szakaszában.

Érdekes mederben zajlott a meccs, már csak azért is, mert Debre Viktor előzetesen arra számított, hogy akkor lehet partiban lenni az érdiekkel, hogyha hátul jól zár a fal. Nos, ehhez képest, kis túlzással futószalagon érkeztek a gólok, és a tízedik minutumban 6-5-ös állásnál már hazai előnynek örülhettünk.

A folytatás is szoros csatát hozott, de az első félidő második felében kicsit visszább vettek a felek. Ettől függetlenül érezhető volt, ez az egri társaság nem fogja könnyen adni magát, és komolyan gondolja, hogy megráncigálja a tavalyi bronzérmes bajszát. A szünetben így aztán majdnem ikszes állást jegyezhettünk fel, Sári Barbara majdnem egészpályás próbálkozása azonban a játékvezetői döntés értelmében egy picikével időn túl érkezett.

Féltávnál tényleg csettinthettünk, de éppen ezért kicsit aggódhattunk is, hogy milyen elánnal jön majd ki az öltözőből Szabó Edina alakulata. Megint pozitívan kellett csalódnunk, ugyanis a folytatás első tíz perce olyannyira jól sikerült, hogy 21-18-nál már-már győzelmi esélyekről suttogott az Eszterházy-csarnok publikuma. Naná, hogy érkezett a vendég időkérés, és egy szemvillanás alatt szorosabbá is vált a csata.

Mindenképp ki kell emelnünk, hogy az egyetemisták ugyan lőttek szép gólokat, de nagyon sok esetben tényleg kibrusztolt találatokat szereztek, ami ugyanakkor abszolút mértékben a csapategységet dicsérte. Különösen nagyot alkotott a hazaiak csapatkapitánya, az összesen tizenkétszer eredményes Sári Barbara, akit a legalább egy fejjel magasabb érdi fal sem igen tudott feltartóztatni.

Így érkeztünk el a hajrához, hat és fél perccel ugyanis a befejezés előtt még mindig csak egyetlen találat jelentette a különbséget. Ekkor azonban már érezhetően elkészült erejével a házigazda, és mivel a narancssárga-feketék nagyobb merítési lehetőséggel rendelkeztek, végül, ha nagy nehezen is, de a maguk javára fordították a mérkőzést.

Mindentől függetlenül vastaps közepette hagyhatták el a pályát az egri lányok, akik szívüket, lelküket kitették ezen az összecsapáson, és, ami a legfontosabb, erre a teljesítményre abszolút építhetnek. Pláne a következő két mérkőzésen, amikor már nem éremesélyes ellenfelek következnek…

 

Mestermérleg:

Debre Viktor: – Megmondom őszintén, hogy jobbat kaptam, mint, amit vártam. Azt tudni kell, hogy Magyarország egyik legjobb csapatával játszottunk, és mindent megtettünk. Azt gondolom, hogy ennél többet nem tudtunk volna belőle kihozni. Látni kellett, hogy erősebbek, gyorsabbak az érdiek, és mi próbáltuk is lassítani ezt a játékot, mert ez az egy lehetőségünk volt. Az volt a tervünk, hogy próbáljuk meg megnehezíteni ellenfelünk dolgát, és mellette szolgáljuk ki a közönségünket, amit úgy gondolom, sikerrel teljesítettünk. Aki kijött ma erre a meccsre, az boldogan mehetett haza, mert látott egy nagyon jól felkészített Érdet, és egy Egert, amely harcolt és küzdött. Egy sportszerű mérkőzésen a jobbik csapat nyert, amivel nincs is semmi bajom, mert minden rendben volt.

Szabó Edina: – Egy nagyon lelkes, nagyon jól felkészített ellenféllel játszottunk, és tudtam is, hogy egy nagyon rutinos és ravasz edzőjük van. Azt hiszem, hogy az első forduló izgalma, feszültsége, kapkodása benne volt ebben a mérkőzésben, főleg az első félidőben. Elég hamar elbizonytalanodtunk, aztán átvettük az ellenfél játékritmusát. Sokáig támadtak, és általában valami ügyeskedéssel szerezték a góljaikat. A második játékrészben, de inkább annak is a második felében sikerült rendezni a sorainkat, ennek köszönhető az ötgólos győzelem. Nagyon sok sikert kívánok az Egernek, hiszen nagyon kellemes környezetben léphettünk ma pályára. Remélem, az eredményjelzőt is megjavítják, mert a nagy izgalmak mellett nem mindig tudtuk, hogy áll a meccs.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

K&H Női Kézilabda Liga, 1. forduló
Eszterházy SC – Érd 28-33 (15-16)
Eger, Eszterházy-csarnok, 350 néző.
V.: Bán T., Haskó T.
EKESC: Győrffy – Sallai 3, Bocsi 2, Hanczvikkel, Kobela 1, PADOS 5, SÁRI 12 (6). Cs.: Leiner – Juhász R., Petrovics 2, Brettner, Vörös Sz. 2, Borbély 1. Edzők: Debre Viktor, Rutka Péter.
ÉRD: Foggea – KRPEZ 9 (3), Kiss N. 4, Tóth G. 3, Kisfaludy 2, Kovacevics 5, LASSOURCE 6. Cs.: Gridnyeva – Gávai, Lavko 3, Jarebkova, Schatzl Natalie 1. Edző: Szabó Edina.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 4-5, 12. p.: 8-7, 18. p.: 11-11, 24. p.: 13-12, 36. p.: 17-18, 42. p.: 21-18, 48. p.: 23-22, 54. p.: 25-25.
Hétméteresek: 6/6. ill. 3/3.
Kiállítások (kétperces): 8 perc, ill. 4 perc.

 

Az 1. forduló további párosításai:

MTK Budapest – FTC-Rail Cargo Hungaria 25-25
Győri Audi ETO KC – Alba FKC 38-26
Békéscsabai ENKSE – Moyra-Budaörs Handball 31-29
Siófok KTC – DVSC Schaeffler 35-18
GVM Europe-Vác – Dunaújvárosi KKA 29-24
Kisvárda Master Good SE – Mosonmagyaróvári KC SE 19-16

 

 

Fenyves Balázs, 2018.09.01.
(FOTO: Kakuk Dániel)