Lakatos László: „tavaszra belerázódtunk”

Folytatva szezonértékelő sorozatunkat, ezúttal az Eszterházy SC ifjúsági csapatával foglalkoztunk, amely társaság szakvezetőjével beszéltük át az évet.


 

– Tavaly még a serdülők között, idén viszont már a legidősebb utánpótlás korosztályban mérette meg magát a klub ifjúsági együttese. Evidens a kérdés, mennyire volt sikeres ez a fajta váltás, és az akklimatizáció?

– A tabella alapján nem volt túl sikeres a váltás, de ettől sokkal összetettebb a teljesítmény értékelése – látott hozzá szezonértékeléséhez az Eszterházy SC ifjúsági alakulatának trénere, Lakatos László. – Támadásban és kontrajátékban nagyon jól teljesített a csapat, de a hátsó alakzat egyéni agresszivitásának a hiánya és a csapatszintű védekezés sokszor megoldatlan feladatnak bizonyult. Taktikailag viszont sokkal érettebb lett a társaság, szerintem, jó irányba tartunk, természetesen azonban ez majd a felnőtt csapatba való beilleszkedésnél derül ki. Az akklimatizációval elég sokáig problémáink voltak, hiszen a tavalyi idényben hozzászoktunk a sikerekhez. A korkülönbségek ellenére is mindig győzni szerettünk volna, így nagyon nehezen viseltük el a sorozatos vereségeket. A bajnokság utolsó negyedére viszont mindkét esetben csak a pozitívum volt a jellemző.

– Az ellenfelek életkora ugyan jelenthetett különbséget, ám a felkészülés, a heti edzésprogram aligha okozhatott meglepetést a csapat tagjainak, hiszen évek óta keményen dolgoznak a lányok Mennyire sikerült ebből profitálni?

– Valószínűleg nem indulunk el az ifjúsági bajnokságban, ha az elmúlt évek munkája nem teremtette volna meg hozzá az alapot. Úgy gondolom, főleg a kontrajátékunkat és a támadásépítésünket tudtuk kamatoztatni.

– Hogyan indult a szezon, és milyen tapasztalatok születtek az első őszi mérkőzések alkalmával?

– Az első két fordulóban két vereség a majdani dobogósoktól, amelyek közül az orosházi volt a fájóbb, mert a második félidőben padlóra kerültünk. A Debrecent tavasszal már elkaphattuk volna idehaza. Szóval látszott, ez más kávéház, gyors játékkal, jó felépítésű és tapasztaltabb játékosállományú csapatokkal. Nekünk is gyorsítani kellett a játékon és agresszívebben kellet volna védekezni. Az elsőben nagyot léptünk előre, a másodikban araszolgatunk. Ez a nehezebb feladat, hiszen sok „jó lelkű” játékossal dolgozok, de ki kell rángatni mindenkit a nyugalmizónájából.

– A tavalyi éremmel záruló bajnokság után, hogyan tudták feldolgozni a lányok, hogy ebben a mezőnyben jóval kevesebb lesz a sikerélmény?

– Nagyon nehezen dolgoztuk fel a sorozatos kudarcokat, beleértve magamat is. Sokszor én is türelmetlen voltam a csapathoz, voltak nehéz időszakaink. Szerencsére átvészeltük, formálódtunk és bízom benne, hogy egy sikeresebb idény elé nézünk.

– A bajnokság felénél következhetett egy téli alapozás, amikor már minden ellenféllel megmérkőzött a csapat. Milyen célokat lehetett kitűzni ennek tudatában a tavaszi idényre?

– A legfontosabb problémánkra kellett összpontosítani, ugyanakkor nem elhanyagolva a működő területeket, a védekezést. Nagyon sok párharcos, küzdős edzés került a programba, amit nem mindenki fogadott kitörő örömmel. Az is egyértelmű volt, hogy a védőfaltól nagyobb támogatottság kell a kapusoknak és erőnlétileg is fejlődnünk kell. A kapusok képzésénél nagyon sokat segített Bíró Imre, akinek a munkája kamatozott a tavaszi teljesítményekben. Az erőnléti fejlesztésben Varga Imre irányításával dolgozott a csapat, és ez is sikeresnek bizonyult. Mindent megmozgattunk azért, hogy előrébb lépjünk a tabellán, ami szerencsére sikerült is.

– Idén elég sok sérülés is hátráltatta az eredményes szereplést, mindennek ismeretében mennyire lehet örülni ennek a nyolcadik helyezésnek?

–  Nem kifejezetten a nyolcadik helynek örülök, hanem a mutatott játékunknak. Mi lőttük a második legtöbb gólt a bajnokságban, és szerintem, a csapat szép és modern kézilabdát játszik. Ősszel elbuktuk a szoros mérkőzéseket, tavasszal viszont zömében megnyertük. Nem egy játékos viszi a hátán a csapatot, hiszen négyen is száz lőtt gól környékén zártak. Természetesen sok hiányosságunk van még, mindannyian azon dolgozunk, hogy ezek száma csökkenjen.

– Mi történt az utolsó mérkőzés óta, és hogyan néz ki a nyári program?

– Az elmúlt három hétben levezetésként erőfejlesztés szerepelt a programban Varga Imre vezetésével. Július végéig aktív nyári pihenés vár a csapatra, aztán megkezdjük a felkészülést a következő idényre. A hathetes felkészülés napi két edzésből és egyhetes siroki edzőtáborból áll. Továbbiakban is lesznek játékosok, akik a felnőtt kerettel készülnek, ők egy héttel előbb kezdik meg a munkát. Itt szeretném megköszönni Debre Viktor segítségét is, hiszen tavasszal már három játékosom dolgozhatott a felnőtt kerettel.

 

 

Fenyves Balázs, 2019.06.14.