„A második otthonom volt”

Nehéz érzelmek nélkül beszélni róla, mindenesetre megpróbáltuk feleleveníteni Rutka Péter tíz eszterházys évét.


 

– Ahogyan arról honlapunk beszámolt, tíz év után távozol az Eszterházy SC-től. Itt álljunk is meg egy gondolatra, hiszen, amennyiben a klub történelmét nézzük, te töltötted itt a legtöbb időt mindenféle szerepkört figyelembe véve. Mit érzel most, hogy hivatalossá vált, elmész?

– Örömet és bánatot egyaránt – vágta rá Rutka Péter. – Furcsa volt összepakolni mindent, hiszen az életem meghatározó része az, ami most lezárul. Köszönettel tartozom Hegedűs Tibornak, hogy annak idején segíthettem neki, azóta pedig én lettem a rangidős. Rengeteg szép évet töltöttem Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem pedig kiemelt szerepet fog mindig is betölteni az életemben. Azonban nyilván van bennem keserűség, hiszen a szabadidőm nagy részét Egerben tölthettem volna, de erre már nem fog sor kerülni.

– Mit jelent életedben ez a tíz év, és milyen szakaszát képezte ez kézilabdás pályafutásodnak?

– Hoznom kellett egy döntést. Vagy játszom, vagy abbahagyom, és maximálisan a klub menedzselésével foglalkozom. Biztos vagyok benne, hogy életem legjobb döntését hoztam, hogy az Eszterházy SC csapatát választottam. Rengeteg barátot szereztem, akiket hiszem, hogy bármikor fel tudok majd hívni, ha segítségre szorulok. Rengeteg csalódás is ért, sok bosszúság, de a lányok és a csapat mindennél fontosabb volt. &. Elég belegondolni! Amikor elkezdtük, az NB II-ben az volt a cél, hogy ne essünk ki. Aztán az évek alatt sikerült egy olyan klubot építeni, ami kétszer a világ legerősebb bajnokságában szerepelhetett. Hatalmas élmény volt minden egyes pillanata, de nem csak ez, hanem az is, hogy az NB I/B-ben topcsapat lett az Eger. Itt nőttem fel, és szereztem olyan tapasztalatokat, amelyeket majd tovább viszek. Mindent itt tanultam meg, így életem legmeghatározóbb része ez a tíz év. Egy biztos, és a legnagyobb tanulság, hogy nagyon meg kell nézni kiben és hogyan bízunk meg.

– Sokak innen-onnan már tájékozódtak arról, hogy távozol, most azonban az okokat is megkérdezzük. Tehát?

– Sajnos a vírus okozta kavarodás kihatott a csapatra, és ránk is. Idén biztos, hogy bajnokságot nyertünk volna és újra az élvonalban állhattunk volna helyt. Sajnos ahogy véget ért a bajnokság, nem történt sok jó dolog. Biztosítottak, hogy szakosztályvezető leszek, de sajnos a játékosok szerződései nem készültek el, így idő közben többen ajánlatot kaptak és nem minket választottak. Nem szeretem a munkát és a magánéletet összekeverni, de úgy hozta az élet, hogy most dönteni kellett. Az MTK Budapest vezetője évek óta nagyon jó barátom, és sokszor felmerült már, hogy mi lenne ha… Eljött a pillanat, hogy elfogadtam az általuk felvázoltakat. Debre Viktor hatalmas szakmai tekintély és számomra ez a kettő és fél év óriási lökést adott. Sok mindent megtanított nekem, amit köszönök neki. Most pedig az élet úgy hozta, hogy Magyarország sikeredzője mellett dolgozhatok. Hatalmas megtiszteltetés ez számomra, fantasztikus játékosokkal és profi, hozzáértő emberekkel. Egyébként az MTK engedte volna, hogy segítsek Egerben, hiszen tudták, mit jelent nekem az Eszterházy SC. Viszont itt másképp alakult.

– Mennyire vagy izgatott az MTK Budapestnél hamarosan kezdődő új munkáddal kapcsolatosan?

– Izgatottan várom már az új feladatokat, hiszen mint mondtam, egy teljesen más közegbe kerülök. Mások a célok, más a lehetőség, szóval nem tudom összehasonlítani a két klubot. Az biztos, ahogyan eddig, úgy ezután is tudásom legjavát fogom nyújtani.

– Milyen feladattal bíztak meg a fővárosi klub vezetői, és milyen időtávra szól a megállapodásotok?

– Golovin Vladimir munkáját fogom segíteni, amiben csak kéri, rendelkezésre állok. Az ifjúsági és a serdülő csapat edzőjének is igyekszem könnyíteni a munkáját, továbbá Paál László szakosztályvezető úr munkáját is szeretném segíteni. Egy évre kötnek velem szerződést, ami teljesen érthető. Meg kell nézni mindkét félnek, hogy mit és hogyan vár el a másiktól. Én azonban érzem azt, hogy akár hosszú távban is lehet gondolkodni, de ez már természetesen nem csak rajtam múlik.

– Szeptemberben új szezon kezdődik az Eszterházy SC életében, de már Rutka Péter nélkül. Egyáltalán bele tudod képzelni magad ebbe a helyzetbe?

– Őszinte leszek, ez a döntés nem csak rajtam állt. Pótolhatatlan ember nincs, így minden menni fog szépen a maga körforgásában. Nem én leszek már, aki intézi a dolgokat, de ezt biztosan hamar megszokja majd mindenki. A lányokért felelősséget vállaltam és igyekszem majd nekik segíteni, amiben csak tudok, és ahogyan csak tudok. Most már csak szurkolóként fogok maximum kimenni a mérkőzésekre, nyilván nehéz lesz lelkileg, de az élet ilyen. Nincs jó, vagy rossz döntés. Csak döntés van.

– Végezetül, mi az, amit a búcsú szavaiként megfogalmaznál, mi lesz, ami legjobban hiányozni fog a Leányka útról?

– A főváros és Eger között óriási a különbség. Itt csendes az élet, és minden szinte két-három percre van. Meg kell szokjam, hogy ez kicsit változni fog. Alapvetően nekem a Leányka úti Sportcsarnok a második otthonom volt, így is kezeltem. Hiányozni fognak a lányok, azon kollégák, akikre bármikor lehetett számítani. Meg kell külön említenem a takarító néniket, portás néniket és férfiakat, és a karbantartói munkatársakat. Csodálatos emberek, akikre mindig lehetett számítani. Az Eger Bulls szurkolói csoport minden tagja hiányozni fog, hiszen a sikereink bizonyos százaléka nekik is köszönhető. Az biztos, hogy hiányozni fog a Leányka út, de új élet jön, ahol már vár rám a Népfürdő utca…

 

 

Fenyves Balázs, 2020.07.20.
(FOTO: Kakuk Dániel + Szántó György, archív)