Még az újoncavatás is belefért

Egy félidőig szorosan alakult, aztán átrohant ellenfelén az Eszterházy SC felnőtt-ifi „hibrid”.


 

Túlzás nélkül kijelenthető, soha nem látott összeállításban vágott neki soron következő, és egyben utolsó alapszakasz-bajnoki mérkőzésének az Eszterházy SC felnőtt együttese. Amint arról a héten több ízben is beszámoltunk, a Tempo KSE elleni összecsapásnak az esetleges presztízsen kívül az ég világon semmilyen jelentősége nem volt, ami meg is látszott a vendégek utazó keretén.

Amikor azt írjuk, hogy Leiner – Kuti, Tóth Abigél, Jurmann, Romány, Csomós, Kiser kezdő, és mindez felnőtt bajnokin, akkor tényleg megállapítható, hogy a fiatalítás adta ennek a meccsnek a fő mozgatórugóját. Ezen kívül a pihentetés is, hiszen a felsoroltakon kívül már csak azt a Zákányi Blankát említhettük meg a felnőtt keretből, aki még továbbra is utánpótlás korú. A többiek mind ifisták. Egyébként is egy kapussal, összesen tizenkét emberrel érkezett az ESC, szóval előzetesen meglehetősen érdekes találkozóra számíthattunk.

A totális tétnélküliség a másik oldalon is nyomon követhető volt, a két szakvezetés így a bemelegítés elején meg is állapodott egymással, hogy tíz perccel hamarabb indul a játék. Néző csak nagyon kevés foglalt helyet a gyáli létesítmény lelátóján, és a pályán is elég csendesen, hangulattalanul startolt el az ütközet.

Kezdetben az jelentette a különbséget a két csapat között, hogy amíg a házigazda háromból három értékesített hétméteressel nyitott, addig a mieink kettőből semmivel. Az első negyedóra végéhez érkezve legalábbis még mindig egy-két gól között mozgott a különbség. Egészen addig, amíg Kiser Panna első alkalommal a találkozón ki nem egyenlített (9-9), támadásban tehát kezdtek magukra találni az egyetemisták.

Mintha csak egy gombot nyomtunk volna meg ebben a pillanatban. Tóth Abigél találatával először vette át a vezetést az egri csapat, sőt, hátul is egyre több bíztató dolgot láthattunk. Például jó védekezést, labdaszerzést, vagy, aminek még jobban örülhettünk, Leiner Bernadett kezdett úgy védeni, mint ezen a helyszínen legutóbb másfél éve, amikor ötven perc után hatvannégy százalékos védési hatékonysággal zárt.

Sajnálhattuk, hogy a megváltozott lelkiállapotból nem sikerült hosszabb távon elrakni valamit. Egy idő után ugyanis ahelyett, hogy ellépett volna ellenfelétől a vendég gárda, ismét elkezdett hibát hibára halmozni a támadások befejezéseinél, amit kihasznált a Tempo, és 15-14-nél már újra vezetni tudott. Mégsem tartott sokáig a hazai fór, a szünetig újra fordítottak Zsadányi Sándor tanítványai, így minimális előnynél jöhetett a pihenő.

A második felvonás elején az első említésre méltó momentumot az jelentette, hogy Kuti Bettina lerohanásaival már közte négyet is feljegyezhettünk (19-23). Ahogyan kezdett egyre stabilabbá válni az előny, úgy jöttek be egyre fiatalabbak a vendég oldalon. Ficzere Ágnes korábban már bemutatkozott a felnőtt csapatban, ezért az ő pályára lépése nem járt újoncavatással, közeledve a mérkőzés háromnegyedéhez, ugyanakkor Lénárt Emese becserélésénél már ezt a dolgot is kipipálhattuk. Percekkel később aztán az első gólját is.

Ekkor egyébként már plusz nyolcnál jártunk, a találkozó pedig akkor dőlt el végérvényesen, amikor Romány Kinga 25-34 után kétszámjegyűvé varázsolta a differenciát. Mindez megnyitotta az utat egy másik debütáló, nevezetesen Losonczi Anna előtt is, ezzel pedig tényleg nagyon különlegessé vált ez az alapszakaszzáró.

Végezetül még egy dolgot mindenképpen megemlítenénk, azt ugyanis már kifejtettük, miért is nem volt tétje az Eszterházy SC mai mérkőzésének, más pályákon viszont kedvező eredmények születtek. Tegnap kikapott a Kispest, ma pedig nyert a Hajdúnánás, a két csapat emiatt helyet cserélt egymással a tabellán. Ez azt is jelenti, hogy nem számít a kispestiek elleni döntetlen, vagyis a felsőházi rájátszásba tíz izmos pontot vihetnek magukkal az egyetemisták, ami a play-off startján alighanem a harmadik legjobb pozíciót fogja jelenteni.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Attól függetlenül, hogy a bajnokság szempontjából ez már egy tétnélküli mérkőzés volt, nagyon örülök, hogy felforgatott csapattal is ilyen hozzáállást láthattam a játékosoktól. Gratulálok az együttesemnek!


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 18. forduló
Tempo KSE – Eszterházy SC 32-40 (17-18)
Gyál, Gyáli Sportcsarnok és Kézilabda Szakképző Központ, 40 néző.
V.: Babidorics E., Reszegi Cs.
ESC: Leiner – Kuti 6, Tóth Abigél 8, Jurmann 5, Romány 7, Csomós A. 5, Kiser 2. Cs.: Zákányi 2, Dohány V. 2 (1), Ficzere Á. 1, Lénárt E. 1, Losonczi 1. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 7/5. ill. 5/1.
Kiállítások (kétperces): 4 perc, ill. 10 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 4-1, 12. p.: 7-5, 18. p.: 11-12, 24. p.: 14-14, 36. p.: 19-22, 42. p.: 22-24, 48. p.: 24-30, 54. p.: 27-37.

 

A 18. forduló további eredményei:

Oxxo Energy Orosházi NKC – Kispest NKK 26-25
Csepel DSE – Hajdúnánás SK 17-24
Békéscsabai ENKSE – PC Trade Szegedi NKE 29-19
Levendula Hotel Algyő – FTC U19 28-39

 

 

Fenyves Balázs, 2022.02.19.