Mi a helyzet most?

Rutka Péterrel a jelenlegi helyzet ismeretében több fontos és aktuális kérdést is átbeszéltünk az Eszterházy SC vonatkozásában.


 

– Kezdjük azzal, hogy milyen most a klubon belüli élet? Egyáltalán mi az, amivel tudtok foglalkozni kézilabda terén ezekben a napokban?

– Teljesen felborultak a hétköznapjaink, nincsenek edzések, nem látjuk egymást nap, mint nap, csendesség van és, ha őszinte lehetek, egy hatalmas bizonytalanság mindenkiben – festette le a jelenlegi képet Rutka Péter, az Eszterházy SC csapatvezetője, a felnőtt gárda másodedzője. – Tennivaló van azért bőven, hiszen az élet nem állt meg, de a szakmai munka jelen pillanatban szünetel. A lehető legrosszabb pillanatban jött a leállás, mivel a feljutás küszöbén állunk, ennek ellenére most a legfontosabb, hogy az egészségünket megőrizzük.

– Milyen visszhangok érkeznek az edzőktől, játékosoktól, szülőktől?

– Utánpótlásedzőink a felnőtt csapathoz hasonlóan, otthoni feladatokat adnak, adtak ki a játékosoknak, de ez nyilván nem olyan, mintha együtt lennének. A járvány kitörésének első napjaiban mindenki aggódott, hogyan tovább, de ez mára már nem kérdéses. Minden korosztályban fel lett függesztve a bajnokság, így a gyerekek otthon vannak. Sajnos nem tudunk mit tenni, minden utasítást betartunk, és bizakodunk, hogy hamarosan újra pályán lehetünk.

– Sok helyen olvashatjuk, hogy világszerte a sportolók saját otthonukban tartják karban magukat. Mi a helyzet az NB I/B keleti csoportjában listavezető felnőtt csapatunk tagjaival?

– Mint említettem az előbb is, természetesen felnőtt játékosaink is megkapták az otthoni házi feladatot. Futás, erősítés szerepel a programban. Mást sajnos jelen pillanatban nem is lehet csinálni, bár azt gondolom, minden játékosunk inkább a sportcsarnokban izzadna és küzdene a bajnoki címért.

– Milyen a hangulat házon belül, nagyon el vannak keseredve a lányok?

– Igen, el vannak. Annak ellenére, hogy most mindenki otthon van a szeretteivel, minden játékosunk imád játszani és edzeni. Ez az életük. Gondoljon bele mindenki, jelen pillanatban nincs kézilabda, nem lehet kapura dobni, nem lehet kivédeni a lövéseket és még sorolhatnám. Ez egy olyan helyzet, amire nem lehet felkészülni. Az elkeseredés legfőbb oka pedig az, hogy lassan kilenc hónapja egyetlen cél lebeg a szemünk előtt, hogy bajnokok legyünk. Magabiztosan vezetjük a bajnokságot, és a mi kis egyetemista csapatunk ismét ott lehetne a világ legjobbjai között. Reméljük, amikor kijövünk ebből az egészből, ott is leszünk.

– A hét elején egy videót tett közzé a klub, amelyben egyes felnőtt játékosok hívják fel a figyelmet a veszélyhelyzetben fontos magatartásra. Mennyire tartjátok fontosnak, hogy egy-egy ilyen akcióval példát mutassatok?

– Az elmúlt években a különféle rendőrségi akciók, nők elleni erőszak, mellrák elleni kampány során hallattuk hangunkat, és most is nagyon fontosnak tartottam, hogy tegyünk közzé olyan inspiráló és megnyugtató videót, amiben a lányok felhívják a figyelmet egy-két dologra. Sajnos a mai napig rengetegen vannak az utcán, ami nem segíti elő a vírus gyors lecsengését. Jelen pillanatban nem tudtunk többet tenni, minthogy saját eszközeinkkel felhívjuk a figyelmet a felelősségteljes magatartásra.

– Ehhez csatlakozik, hogy a minap Mirkóczki Ádám, Eger Megyei Jogú Város polgármestere is bejelentette, több egri sportszervezettel karöltve, az Eszterházy SC is jelezte, segítőkezet nyújt. Pontosan miről van szó?

– Segíteni mindig jó. Az önkormányzat bármilyen, a helyzet kezeléséhez szükséges dologban számíthat a csapatra, ami az erőnkből és a lehetőségeinkből telik. Szívesen segítünk például az időseknek bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, és egyéb szociális területen hiányként jelentkező feladat megoldásában. Egy dolog viszont nagyon fontos: kizárólag az önkormányzat megkeresésének tudunk eleget tenni, amire azért van szükség, hogy egy kézben összpontosuljanak a feladatok. Emiatt hogyha valaki szeretné az Eszterházy SC csapatának tagjait segítségül hívni, először mindenképpen az önkormányzattal vegye fel a kapcsolatot!

– A Magyar Kézilabda Szövetség egyelőre felfüggesztett minden égisze alatt zajló versenysorozatot. Azért írom, hogy egyelőre, mert például a kosárlabdázók épp tegnap jelentették be, hogy minden bajnokságot befejezettnek tekintenek. Van információ arról, mi lehet a szeretett sportágunk közeljövője a kialakult helyzet tükrében?

– Rengeteg információ kering szerte az országban. Van pozitív és negatív forgatókönyv is számunkra. Sokat dolgoztunk azért, hogy ismét első osztályú társaság legyünk. Szinte egyedüli, amit az Eszterházy SC csapata tesz évről évre. Egyetemista, fiatal lányokról beszélünk, akik között egyetlen külföldi játékos sincs. Sajnos a sors most ismét egy akadályt gördített elénk. Vezetjük a bajnokságot öt ponttal, nem szeretnénk, ha olyan döntés születne, mint a kosárlabda kapcsán. A bajnokság több, mint hetven százaléka elment és mint mondtam, tetemes előnyünk van. Az Eszterházy SC minden játékosa, stábtagja azért dolgozott éjjel-nappal, hogy ismét a legerősebb pontvadászatban képviselhessük városunkat, egyetemünket. Nem érezném jogosnak, hogyha ezt az évet a kukába kellene dobni, mert ez a klubra nézve is nagyon komoly hatást gyakorolna a jövőre nézve. Persze, minden egyelőre merő spekuláció, bízunk abban, hogy megfelelő, és korrekt döntés születik minden tekintetben.

– Ezek szerint, benne van a pakliban, hogy amennyiben ennél a pontnál befejeződik a bajnokság, úgy nem neveznek ki bajnokot, vagy épp a feljutásra sem lesz lehetőség?

– Azt gondolom, a pakliban benne van. A kocsimban tartom a bajnoki aranyérmünket, amit 2018. Május 19-én nyertünk meg. Szeretném, ha az idei is ott lenne majd mellette. Ilyen szempontból a Magyar Kézilabda Szövetség döntéshozóinak kezében vagyunk, ahogyan mindenki más is. Mi kicsi porszem vagyunk a gépezetben, de azt csak hangsúlyozni tudom, hogy egy olyan csapatnak, mint a miénk, nem minden évben adatik meg, hogy a világ legjobbjai ellen játsszon. A tavalyi év viszont megmutatta, hogy Egerben imádják a női kézilabdát is.

– Ezekben a munka területén eseménytelenebb hétköznapokban mennyire van lehetőség a jövőn dolgozni? Gondolok itt elsősorban a következő évi csapat kialakításán, TAO-pályázatok, szponzorokkal történő kontakt kapcsán, hogy csak néhányat említsek.

– Egyetemi csapat vagyunk, ahol jelen pillanatban a legfontosabb a biztonság és az egészség. Vezetőink rengeteget dolgoznak minden egyes nap, amit ezúton is köszönünk. Természetesen dolgozunk, hogy az Eszterházy SC csapata megmaradjon. Jelen pillanatban minden jelenlegi játékosunkkal már beszéltünk, a döntés alapvetően az ő kezükben van a közös folytatást illetően. Bízom benne, hogy hamarosan a stáb is sorra kerül, de nagyon nehéz úgy tárgyalni, hogy nincs személyes kontaktus. TAO-pályázatunk be lett adva, folyamatosan erőn felül dolgoznak ott is a kollégák, hiszen az idei év elszámolása sem lesz olyan egyszerű. Remélhetőleg ez a vírus hamarosan elhagyja a világot, és vidám, boldog embereket láthatunk újra. Annyit még hagy mondjak el, kérek én is mindenkit, hogy ahol lehet, segítsünk másoknak és cselekedjünk felelősségteljesen! A szüleinket, nagyszüleinket most nekünk kell megvédeni, hiszen a sport egy játék, amit pótolhatunk. Őket viszont nem…

 

Fenyves Balázs, 2020.03.18.
(FOTO: Szántó György, archív)