Mislen(y)csillagos egri győzelem!

Óriásit játszott, és küzdött Kozármislenyben a mai napon egyszerűen elpusztíthatatlan felnőtt csapatunk.


 

Hogyha nem is világraszóló módon, mégis sporttörténelmi mérkőzésen vett részt az Eszterházy SC felnőtt együttese, szombat este ugyanis olyan riválissal nézett farkasszemet, amelyikkel korábban tétmérkőzésen még soha. A Kozármisleny SE elleni play-off meccset így ebből a szempontból is különlegesnek nevezhettük, nem beszélve arról, hogy igen komoly téttel bírt.

Gondolunk itt a saját kézben lévő sorson kívül arra, hogy délután nagyon komoly meglepetésre, ötgólos vereséget szenvedett az egriek feljutásért folytatott harcában legnagyobb riválisnak számító NEKA. Az Algyő ötgólos győzelme mindenképp váratlan lehetőséget jelentett a mieinknek, ami csak abban az esetben ért volna sokat, hogyha a kozármislenyi hatvan perc végén vendég győzelmet jegyezhettünk volna fel.

Így kezdődött a találkozó, az előzményekről pedig már nagyon sokat tényleg nem érdemes elmondani, legfeljebb annyit, hogy nem csupán Szecsődi Laura nem utazhatott el az összecsapára (az állandó hiányzó Barta Adelinda, Fodor Ivett kettős mellett), ugyanis csütörtök este elég komolynak tűnő bokasérülést szenvedett Jurmann Gréta. Rajtuk kívül Csomós Anna, valamint Romány Kinga az ifjúsági csapat mérkőzésére utazott el, ezért a felnőttek ütközetén tizenhárom játékos neve szerepelt a jegyzőkönyvben.

Természetesen ez csak egy dolog, a pályán ugyanúgy hat plusz egy játékos tartózkodhatott mindkét oldalon, és hát ebben mindenképpen jobban néztek ki az egyetemisták. Remekül sikerült elkapni a rajtot, gyakorlatilag folyamatosan a mieink vezettek a szünetig, és a játékrész elején a hátsó alakzat volt az, amivel a leginkább meggyűlt a házigazda baja. Itt kell kiemelni Nagy Éva szerepét, az egriek, a holnapi napon huszonnyolcadik születésnapját ünneplő hálóőre sorra védte a lövéseket, ezáltal nagyon masszív alapot biztosítva a csapatnak.

Szerencsére egy-két kisebb kihagyástól eltekintve, elől is nagyszerűen működött az ESC. Györfi Dóra nagyon komoly bombákat eresztett el, amelyek jelentős rész célt is ért, de ugyanúgy kiemelhetnék a tarthatatlannak bizonyuló Alaxai Zoé beálló szereplését. A társaságnak remek fazont szabott Bató Lili, egyszóval, úgy nézett ki ez az egri gárda, ahogyan azt előzetesen szerettük volna.

A szünetig aztán egyre szebben kezdett nyílni az olló, a félidő végéig már hat találattal is sikerült meglógni. Egyedüli bosszúságot az okozhatott, hogy Szeberényi Flóra viszonylag hamar, tizenöt minutum után megkapta második kétperces kiállítását, így a folytatásban vele nagyon „tartalékosan” bánt az egri szakvezetés. Ezen kívül Bató Lilire tekinthettünk kicsit aggódva, tekintve, hogy a térfélcsere előtt kapott egyet a fejére, és, amiért az eset vérző seb kialakulásával járt, Fábián Gábor masszőr csinos kis turbánnal látta el a játékost.

Féltávnál tehát ragyogó vendég teljesítményt láthattunk, nem is kívánhattunk magunknak mást, minthogy bírja végig az ESC, és ebből a nem kevés különbségű előnyből maradjon a végére is. Nos, a második felvonást nem sikerült annyira jól kezdeni, mint az előzőt, hiszen gyorsan mínusz négyre apadt a fór, viszont jött egy merész húzás Zsadányi Sándortól, mely szerint támadásban hét a hat ellen támadtak a tanítványok, így, amikor tíz perc telt el a második félidőből, ismét visszaállt a korábbi legnagyobb differencia.

Előbb-utóbb aztán jött egy hullámvölgy, amit sajnos nem tudott kiküszöbölni az Eger. Elől abbamaradtak a gólok, ellenben a másik oldalon a korábbi egri játékos, Scheffer Zsanett háromszor is eredményes tudott lenni zsinórban, így 22-25-nél ismét szorosabb lett a meccs. Pláne, hogy ekkoriban (sem) nagyon volt az egriek mellett a játékvezetés, és akkor még finoman fogalmaztunk. Tíz minutummal a vége előtt mindennek nyomán már csak két gólnál mozgott a különbség, szoros hajrá elé nézhettünk…

Ezen a napon azonban az Eszterházy SC egészen egyszerűen elpusztíthatatlannak bizonyult. Történhetett akármi, sújthatta a csapatot a balszerencse, a hazai pálya előnyéből fakadó hátrány, akkorát harcoltak a lányok, hogy nem lehetett elvenni tőlük a győzelmet. Két perccel a vége előtt, amikor Alaxai Zoé már a hetedik gólját rámolta be, 29-33-nál jártunk, és bár még gyorsan időt kért a Kozármisleny, itt már mindenki tudta, eldőlt a mérkőzés. Első rájátszásmeccsét ezzel teljesen megérdemelten nyerte meg az egyetemista társaság, a már említett NEKA-botlásnak hála pedig már csak két ponttal marad le a második, vagyis feljutó helytől.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Óriási csapatgyőzelem volt ez a mai mérkőzés, mindenki hozzátette a magáét, aki éppen feljött a pályára. Végig jobban, és taktikusabban játszottunk a Kozármislenynél, ám sajnos voltak olyan játékvezetői ítéletek, amelyek olyan szempontból komolyan sújtottak minket, hogy nem a negyvenötödik percre dőlt el a találkozó, hanem csak a legvégén. Utólag már ennek azonban nincs jelentősége, nem hagytuk magunkat, hogy ellenfelünk esetleg megfordítsa a mérkőzést, ez a győzelem pedig így egy nagyon jó alapja a rájátszás kezdetének.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, rájátszás, felsőház, 1. forduló
Kozármisleny SE – Eszterházy SC 31-34 (13-19)
Kozármisleny, Városi Sportcsarnok, 150 néző.
V.: Rózsahegyi B., Südi P.
ESC: Nagy É. – Bernát D. 3, Bató 4, Alaxai 7, Szeberényi 3, Györfi 7, Lengyel E. 1. Cs.: Leiner – Pankotai 4 (2), Tóth Abigél 1, Kuti 2, Kiser 2, Zákányi. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 4/4. ill. 3/2.
Kiállítások (kétperces): 4 perc, ill. 10 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 1-2, 12. p.: 3-5, 18. p.: 8-10, 24. p.: 12-15, 36. p.: 16-21, 42. p.: 21-25, 48. p.: 24-27, 54. p.: 27-31.

 

Az 1. forduló további eredményei:

Oxxo Energy Orosházi NKC – Pénzügyőr SE 22-31
Levendula Hotel Algyő – NEKA 30-25
FTC U19 – Komárom VSE 28-37
Békéscsabai ENKSE – Szent István SE 33-26

 

 

Fenyves Balázs, 2022.03.12.