MKSZ: tesztelni kell!

Január elsejével a másodosztályban, sőt, a Ligakupában is kötelező a Covid-teszt.


 

Amikor azt mondjuk, hogy továbbra sem lehet tudni, mikor tér vissza az élet a koronavírus előtt megszokotthoz, akkor aligha állunk távol az igazságtól. Az elmúlt közel egy esztendőben számos olyan jogszabály, járványügyi intézkedés született, ami a komfortzónából történő kimozdulással együtt járt, ráadásul még mindig nem értünk a végére ezeknek a szabályozásoknak.

Minderre ékes példa a Magyar Kézilabda Szövetség legújabb, az Eszterházy SC felnőtt együttesét is érintő intézkedése, amely szerint, már nem csak az első osztályú bajnokságokban, hanem az NB I/B-ben, emellett a Ligakupában is kötelező a Covid-tesztelés. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a szóban forgó két versenysorozat éppen aktuális mérkőzésének napján kell elkészíteni antigén tesztet, de csapatonként „csak” annyak a húsz személynek, akik neve szerepel a találkozó jegyzőkönyvében.

Ez azt jelenti, hogy az új rendszer alapján, szerdán már a Hajdúnánás elleni, hazai Ligakupa-meccsen is így kell eljárni, mint, ahogyan három nappal később, a Kispesttel szemben is. Alábbiakban a szövetség ide vonatkozó szabályozását tesszük közzé!


 

Az NB I/B osztály versenykiírás 7. pontja az alábbiakkal egészül ki:

  • Minden 2021. Január 1-je után játszott NB I/B osztályú mérkőzés jegyzőkönyvben szereplő játékosnak és hivatalos személynek a mérkőzés előtt készült és kiértékelt antigén tesztet kell bemutatnia a teszt eredményének megérkezését követő harmadik napig. Az antigén teszthez kapcsolódó eljárási szabályokat az Covid-19 protokoll tartalmazza, amelyben szerepel az antigén tesztelésre vonatkozó eljárásrend, mely a versenykiírás melléklete.
  • Amennyiben a sportszervezet nem tud bemutatni antigén teszt eredményeket, akkor az jogosulatlan játéknak minősül. A tesztek bemutatásának kötelezettsége alól mentesül az a személy, aki a mérkőzés napját megelőző 180 nappal pozitív PCR-, vagy antigén tesztet produkált, majd igazoltan felgyógyult (amennyiben játékos akkor új sportorvosi engedéllyel rendelkezik). A mentesítés további feltétele, hogy a mérkőzés napját megelőző 180 napban készült pozitív antigén, vagy PCR-teszt beküldésre került az covid19@mksz.hu email címre.

 

 

Fenyves Balázs, 2020.01.10.