Munkában!

Furcsa menetrendű január lesz, de a mai nappal elkezdődött a felkészülés.


 

Január 6-val, vagyis a hétfői nappal hivatalosan is elkezdte a 2020-as évet az Eszterházy SC felnőtt együttese, ami a munka részét illeti, rögtön két edzéssel. Ilyenkor szokás leírni, hogy pontosan mennyi idő áll a társaság rendelkezésére a tavaszi startig, ám mivel kicsit szokatlan a januári program, ezért tételesen fejtjük ki a programot. Egészen pontosan azt majd a hét folyamán egy, külön a januári ellenfelekről szóló cikkünkben, most legyen elég csak címszavakban.

A helyzet tehát az, hogy az előző esztendőben ilyenkor már túl voltunk egy Győr elleni bajnokin, és néhány nap választott el az FTC vizitálásától, az NB I/B-ben azonban más a helyzet. Itt ugyebár a komplett januári időszak a téli szünetet képezi, vagyis ezeket a heteket teljes egészében a felkészülésnek, az alapozásnak lehet szentelni. December közepétől így meglehetősen sok idejük volt a lányoknak arra, hogy feltöltődjenek. Amennyiben szigorúan tétmeccset nézünk, legközelebb először január 15-én, Gödön lépnek pályára az egyetemisták, ahol a Ligakupa csoportkörének harmadik találkozóját játszhatják.

A visszavágóra 24-ig kell várni, és ezt már a Leányka úton rendezik. Alighanem ez is jelenti majd a sorozat végét a mieinknek, hiszen, bár alapvetően oda-vissza a mieink számítanak esélyesnek gödi riválisukkal szemben, ám miután az első osztályú Szent István SE ellen itthon nagyobb arányban kaptak ki, mint, amennyire a fővárosi ütközet során nyerni tudtak, így a SZISE-nek pontot kellene veszítenie hátralévő két mérkőzésén, hogy az egriek előzni tudjanak.

Január 29-én aztán már a Magyar Kupa legjobb nyolc közé jutás lesz a tét az K&H Ligás MTK Budapesttel szemben. Itt mindössze egyetlen összecsapás dönt a továbbjutásról, amelyet az Eszterházy-csarnokban bonyolítanak le, és ezek után egy héttel következik a bajnoki szezonnyitó, Orosházán.

Addig azonban még tényleg viszonylag sok idő van, ma éppen ezért még egyáltalán nem ezen rivális csapatok szerepeltek a fókuszban, sokkal inkább a fizikális felkészítés. – Valóban így volt, napi két edzéssel kezdtünk, és jelenleg még egyáltalán nem a kézilabdán, vagy a taktikán van a hangsúly – számolt be a 2020-as év első valódi eseményeket hozó napjáról Rutka Péter, az Eszterházy SC csapatvezetője, másodedzője.

– Nem ez a cél egyelőre. Délelőtt focival kezdtünk, utána egy köredzéssel folytattuk, míg délután a bemelegítés után egy játékos labdás gyakorlatot végeztünk el, majd ismét egy sokállomásos köredzést. Holnaptól már a konditermi foglalkozások is megjelennek, és alapvetően továbbra is az erőnléti tréningek teszik majd ki az idő nagy részét. Idén kicsit változtattunk, hiszen tekintve, hogy kevesen csináltuk végig ezt a hosszú, megterhelő, ám, de nagyon szép őszt, ezért a lányok nem kaptak semmilyen házi feladatot. Ez azt jelenti, hogy nem kellett otthon egyénileg edzeniük, ezúttal csakis a pihenésre, és feltöltődésre kellett koncentrálniuk. Rájuk is fért, mert tényleg megterhelő volt az elmúlt fél szezon. Ahhoz képest egyébként, hogy mindenki többhetes pihenőből tért vissza, jó erőben kaptuk vissza a játékosokat. Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy itt mindenki szeret dolgozni, meg egyébként is, megszokták már a csapattagok az elmúlt évek felkészüléseinek ritmusát. A keret összetételét illetően, a továbbra is harcképtelen Bíró Eszteren kívül Brettner Zsófia, és Bernát Dorina nem kezdte el a munkát, mivel ők ketten az Eszterházy Károly Egyetem sportszakos hallgatóinak kötelező sítáborában vesznek részt egész héten. Van ugyanakkor visszatérőnk, és nagy örömmel adhatom hírül, hogy Petrovics Gerda több mint egy év után, mától teljes értékű edzésmunkát végezhet. Egyelőre ezek a legfontosabb dolgok, most majd szépen újra beleszokunk a napi rutinba, hogy, amikorra kell, készen álljunk az előttünk álló kihívásokra.

 

 

Fenyves Balázs, 2020.01.06.
(FOTO: Kakuk Dániel, archív)