Nagy küzdelem, csabai győzelem

Kitette szívét a pályára békéscsabai rangadóján felnőtt csapatunk, a bravúr mégis elmaradt.


 

Nem a szezon legfontosabb mérkőzése. Elöljáróban ezekkel a szavakkal harangozta be az ettől függetlenül az NB I/B-s bajnokság őszi idényének abszolút csúcsrangadójának számító összecsapását Zsadányi Sándor, az Eszterházy SC felnőtt csapatának vezetőedzője. Amennyiben azt nézzük, hogy az alapszakaszból is sok meccs van még hátra, és csak ezt követően jönnek a dobogós helyekről, illetve a feljutásról döntő találkozók, akkor abszolút igazat kell adnunk az egriek szakvezetőjének. Ettől függetlenül az elhangzott szavak egy picit a tanítványok megnyugtatását is szolgálták, mármint nem volt szabad túlizgulni ezt a hatvan percet.

Merthogy kezdés előtt mindenki tisztában lehetett vele, a bajnoki végelszámolásnál a Békéscsabai ENKSE otthonában rendezett találkozó két pontja igen sokat érhet. A realitások talaján maradva, persze nem létezett olyan ember, aki egyértelműen kijelentette volna, hogy itt ma az Egernek kell nyernie, ettől függetlenül bíztunk a jó játékban, és a jó eredményben.

Úgy is indult a mérkőzés, amiben bíztunk, mert a nagyszámú, és hangos hazai közönség ellenére, egyáltalán nem illetődtek meg az egyetemisták. Habár az első néhány támadásnál semmi szerencséjük nem volt, kettőnél nem tudott komolyabb előnyt kiharcolni a házigazda. Bató Lili és Alaxai Zoé rendkívül ötletes játékának hála, aztán a gólok is megérkeztek, vele együtt pedig a várt lendület.

Nem is sokáig maradt kérdés, hogy előbb-utóbb át kell venni a vezetést, ami 4-5-nél következett be először. Tényleg jól állt a lábán az egri csapat, az pedig megint csak a vendégek malmára hajtotta a vizet, hogy már tíz perc után jöttek az első cserék, kvázi több kulcsember is a szokásosnál hamarabb kapott (extra)pihenőt.

Jól nézett ki a meccs, igazi rangadó képét festette, és időkérés után emberelőnyből támadhatott a közte kettőért az ESC, éppen ezért jött a semmiből egy nagyon komoly hullámvölgy. Néhány másodperc híján kereken tíz minutum telt el a nyolcadik, és kilencedik egri találat között, ami egy ilyen hőfokú találkozón bizony nem akármilyen hátrány.

A jóvédekezésnek köszönhetően, mégsem tudott komolyabban ellépni az Előre, 12-9 után így, amikor végre megtört a már valóban kellemetlen hosszúságúnak tűnő gólcsend, ismét elkezdődhetett a felzárkózás. Az első játékrész hajrájában aztán a sok esetben tarthatatlan Mayer Szabina vezetésével rohamozó lila-fehérek már nem tudtak újra eredményesek lenni, így Pankotai Luca lövése egyenlítést ért, és egyúttal a félidő eredményét is beállította.

Szünet után sem ragadtak az öltözőben a lányok, annak ellenére sem, hogy döntetlen állásról a békéscsabaiaknak sikerült először elmozdulniuk. Néhány perccel később azonban már semmi sem mentette meg a vendéglátót attól, hogy ismét hátrányba kerüljön, Szecsődi Laura hétméteresből érkező találatával hosszú idő után vezettek újra a mieink. A harminckilencedik minutumban végre azt is megélhettük, hogy nem minimális ennek a vezetésnek a mértéke (15-17).

Mégsem dédelgethettünk sokáig vérmesebb reményeket a különbség még nagyobbá alakítását tekintve, egy hazai 5-1-es sorozattal ugyanis megint a pirosmezesek álltak mínusz kettőnél. Természetesen rögtön jött az időkérés, hiszen a támadójáték is kezdte újra elveszíteni élét, ráadásul több könnyű gólt is lőhettek a békésiek.

Sajnos a következő percekben sem jött változás a játékban, ami pedig külön dühítő volt, hogy a hazaiaknál csereként pályára lépő Szabó Dóra folyamatosan ziccereket fogott. A differencia idő közben nemcsak, hogy tovább nőtt, de korábban nem látott mértékűre emelkedett (24-19). Valaminek történnie kellett, hogy szoros végjáték alakulhasson ki, viszont lassan az időre is figyelni kellett, mert megérkeztünk az utolsó tíz perchez.

Valami aztán mégis elkezdett mozogni, Szecsődi Laura gyors három góllal jelezte, egyáltalán nem adta még fel a vendég gárda. Nem sokkal később már megint csak minimális különbségnél jártunk, avagy visszajött az esély. Majd gyorsan el is ment… Az ex-egri Gyimesi Kittiék az utolsó percekben a mérkőzés alakulása alapján ismét nagyobb különbséget eszközöltek ki, innen pedig már nem lehetett visszaút.

A végére így már csak a vereség mértéke maradt nyitott kérdés, amit azért is sajnálhatunk nagyon, mert akár több is lehetett volna benne. A bajnokesélyes otthonában ugyanakkor két komolyabb hullámvölgy nem fér bele. Az első játékrész tízperces gólcsendje, illetve a második etap plusz kettes állásról következő mínusz ötös hátránya túl nagy hátrányt jelentett, amit a Békéscsaba könyörtelenül kihasznált, és végül behúzta a rangadót.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Csak azt tudom elmondani, amit a lányoknak is az öltözőben, hogy nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert az egész meccsen sikerült kitennünk a szívünket a pályára. A Békéscsaba megérdemelten nyert, mert meg tudta büntetni a hibáinkat, mi pedig ezúttal is hadilábon álltunk az emberelőnyös játékkal, illetve jó pár ziccerrel. Kikapni soha nem jó, viszont biztos vagyok benne, hogyha a folytatásban is ezen az úton maradunk, akkor nem lehet kérdés, hogy el tudjuk érni céljainkat.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 8. forduló
Békéscsabai ENKSE – Eszterházy SC 29-25 (12-12)
Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 800 néző.
V.: Rózsahegyi B., Südi P.
ESC: Nagy É. – Bernát D. 1, Szeberényi 2, Bató 5, Alaxai 5, Szecsődi 4 (1), Lengyel E. 4 Cs.: Leiner – Kiser 1, Pankotai 3, Zákányi. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 1/1. ill. 3/1.
Kiállítások (kétperces): 10 perc, ill. 4 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 2-0, 12. p.: 5-6, 18. p.: 8-9, 24. p.: 11-9, 36. p.: 14-15, 42. p.: 18-18, 48. p.: 23-19, 54. p.: 26-24.

 

A 8. forduló további eredményei:

Levendula Hotel Algyő – PC Trade Szegedi NKE 37-29
Csepel DSE – Oxxo Energy Orosházi NKC 23-24
Tempo KSE – Hajdúnánás SK 28-27
FTC U19 – Kispest NKK 38-37

 

 

Fenyves Balázs, 2021.11.06.
(FOTO: Bók Tamás)