„Nagy tempót szeretnénk diktálni”

Zsadányi Sándor szerint, a helyzetkihasználás és a kapusteljesítmény javulása lehet a kulcs az orosházi vereség megbosszulásához.


 

NB I/B, kelet, 12. forduló
Eszterházy SC (2.) – Oxxo Energy Orosházi NKC (3.)
Eger, Eszterházy-csarnok, december 4., szombat, 18.00.
V.: Hajdu Tamás, Halász András.

 

Amikor a 2021/2022-es szezonról beszélünk, ezen belül kellemetlen emlékről, akkor egyértelműen szeptember végéig kell visszamennünk az időben, míg konkrét eseményt illetően, a bajnokság harmadik fordulójáig. Ezen a napon utazott ugyanis az Oxxo Energy Orosházi NKC otthonába az Eszterházy SC felnőtt együttese.

A történetet jól ismerjük, viszonylag jó első félidő után, a második felvonásban teljesen szétesett az egriek játéka, amit az egyre inkább lendületet kapó házigazda remekül használt ki, és végül teljesen megérdemelt győzelmet aratott. A találkozó tudósításában, de igazság szerint, azóta is úgy fogalmazunk: előzetesen nem betervezett pontvesztéssel zárult a viharsarki hatvan perc, aminek bizony még komoly következményei lehetnek.

Az NB I/B-s versenykiírás nyári változása okán legalábbis azon csapatokkal szemben, akik a mieinkkel azonos csoportban szerepelnek majd a rájátszásban, továbbmennek az eredmények. Ebben a tekintetben pedig az a nagy helyzet, hogy miután az orosháziak jelenleg is harmadikok a tabellán, mindössze két egységgel lemaradva az ESC mögött, jelen állás szerint, komoly sansz mutatkozik rá, hogy mindkét gárda felsőházas lesz. És itt kell megjegyezni azt, hogyha esetlegesen nem jön össze az egyetemista visszavágás, úgy a feljutó helyek tekintetében egyre nagyobb lépéshátrány alakulhat ki, hiszen a keleten hibátlan Békéscsaba mellett per pillanat a nyugaton szintén százszázalékos NEKA is kiváló pozícióban van az első két, első osztályt jelentő pozíció szempontjából.

Persze, mi még legrosszabb álaminkban sem gondolunk arra, hogy megismétli magát a történelem, abban bízunk legalábbis, hogy még egyszer ugyanazon rivális ellen nem foghatnak ki a lányok ugyanolyan rossz napot. Mindezen gondolatunkat arra alapozzuk, hogy a pontvadászat eleje óta elég sok dolog történt, és az utóbbi időszakban, amikor igazán bajban voltak az egriek, mindig képesek voltak megrázni magukat, és összeszorított foggal hozni az adott mérkőzést.

Az ONKC mellesleg úgy áll két ponttal az egyetemistáktól lemaradva, hogy egy találkozóval többet játszott. Amíg ugyanis Bernáth Dorináék meccse az előző hétvégén elmaradt (a Hajdúnánás ellen jövő szombaton jön a pótlás), addig Herbert Gábor tanítványai saját otthonukban lépték le a szintén felsőházba vágyakozó Algyő gárdáját (33-21). Egy pillanatra itt meg is állhatnánk, és aggódhatnánk a szombati rivális ilyen sima győzelme miatt, amennyiben nem tudnánk, hogy egy héttel korábban viszont a Hajdúnánás nyert öt góllal Orosházán. A hírek szerint ráadásul az év végére még a mieinknél is több hiányzóval kalkulálhat a holnapi vendég, szóval nehéz lenne előre megjósolni, milyen csapatot láthatunk a pályán.

Ezért is kell az egyetemistáknak elsősorban saját magukkal foglalkozniuk, illetve, hogy kijavítsák azokat a hibákat, amelyek a két együttes legutóbbi összecsapásán előfordultak. – Valóban ezzel a feladattal töltöttük az elmúlt napokat, ugyanakkor nem a lassan mögöttünk hagyott teljes két hetet, mivel az előző héten, kihasználva, hogy nem játszottunk a bajnokságban, egy mini alapozást csináltunk végig – adott helyzetjelentést az Eszterházy SC vezetőedzője, Zsadányi Sándor.

– Hogyha így nézzük a dolgot, nem is jött rosszul, hogy nem volt meccsünk, mert az év utolsó két mérkőzésére így szereztünk egy kis plusz erőt magunknak. Ezért sem jött még szóba múlt héten az Orosháza, hétfőtől viszont már csak ez a rivális lebeg a szemünk előtt. Korábban, a Békéscsaba ellen minden létező fórumon hangsúlyoztam, hogy nekünk nem az a találkozó az év mérkőzése, sokkal inkább gondolok ugyanis így a mostani ütközetre. Egyértelmű, hogy az ősz legfontosabb összecsapása vár ránk, hiszen az eddigi eredmények, valamint a tabella állása is ezt mondatja velünk. Én nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy az orosháziak ne legyenek ott a felsőházban, ezért bizonyára kiemelten fog számítani a két egymás elleni eredményünk. Mivel idegenben kikaptunk, így nincs más választásunk, itthon nyernünk kell. Természetesen a heti munka során igyekeztünk kielemezni, hogy mi vezetett a fájó vereséghez. Amennyiben nagyon lesarkítom a helyzetet, akkor a kapusteljesítményt, és a helyzetkihasználást említeném meg a rossz eredmény két legfőbb okának, gyakorlatilag mind a két terület tragédia volt. A sok kimaradt ziccer mellett az sem segített minket, hogy kevés könnyű, vagy inkább gyors gólt tudtunk szerezni. Ezen egészen biztosan javítanunk kell most szombaton. Ezen kívül úgy készülünk, hogy végig nagy tempót kell diktálnunk, mert bármilyen hihetetlen is, az Orosháza még nálunk is rosszabbul áll hiányzók terén. A nagy tempó tükrében így jobban kellene bírnunk a hajrát, és itt jön vissza az előző héten elvégzett kemény fizikális munka. Azt gondolom, ez a plusz üzemanyag, és a heti taktikai felkészülés együtt elegendő kell, hogy legyen a győzelem megszerzéséhez, bízom benne, a lányok is így éreznek.


 

A 12. forduló további párosításai:

2021. December 3., péntek
17.00.: FTC U19 – Csepel DSE

December 4., szombat
16.00.: Levendula Hotel Algyő – Békéscsabai ENKSE
18.00.: PC Trade Szegedi NKE – Hajdúnánás SK
18.00.: Kispest NKK – Tempo KSE

 

 

Fenyves Balázs, 2021.12.03.
(FOTO: Balogh Tibor)