„Nem erre számítottunk”

Rutka Péter szerint, sejteni lehetett, hogy milyen döntés születik, ettől azonban még érthető az elkeseredettség.


 

Csütörtökön robbant be a hír, miszerint a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége egyöntetű véleménnyel és szavazással minden égisze alatt futó versenysorozatát törölte a 2019/2020-as évadot illetően. Egyes hangok szerint, sejteni lehetett, hogy a koronavírus megjelenése óta bevezetett intézkedéseknek ez lesz a következménye, most azonban, hogy ez hivatalossá vált, mégis szívbemaró érzés lett úrrá rajtunk.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy első az egészség, és egy világjárvány idejében, amikor sok millió ember jövőjére oda kell figyelni, el lehet fogadni, hogy nem mennek tovább a bajnokságok, a döntés ugyanakkor tényleg sok dilemmát hordoz magában. Az Eszterházy SC különböző korosztályú együttesei számára így most befejeződött a szezon, a legjobban pedig a felnőtt csapat tagjai és szurkolói lehetnek elkeseredve, hiszen nem sok hiányzott a hőn áhított bajnoki cím megszerzéséig, és az ezzel járó élvonalbeli feljutástól.

A szövetség határozata országszerte nagyon sok reakciót váltott ki a szakmából, érthető, a következő időszak ugyanis így nagyon sok helyen komoly változásokat hozhat. Mi házon belül maradva, elsődlegesen Rutka Pétert faggattuk ki a döntés hátteréről és arról, mit éreznek most a klub tagjai. – Ha őszinte akarok lenni, akkor pár héttel ezelőtt már sejtettem, hogy ez a döntés fog születni – utalt arra az egyetemisták csapatvezetője, amit mi is kifejtettünk írásunk elején.

– Ennek több oka is van, de nem szeretnék negatív lenni. Valamiért a sors ezt most így hozta, a 2020-as év eddig számtalan olyan körülményt teremtett, ami elég komolyan feladta a leckét. El kell fogadni a döntést, tudomásul is vettük, hiszen most nem nagyon tudunk mást tenni. Kicsit csalódott vagyok, hiszen a világ legjobbjait Egerbe hozni hatalmas élmény lett volna számunkra is. Pontosabban ezért dolgozott minden egyes edző, játékos, stábtag és vezető. Az biztos, hogy nagyon csalódott volt mindenki, nem erre a döntésre számítottak. Úgy érzik, hogy az elmúlt nyolc hónap kárba veszett, és úgymond elvették tőlünk az év elején kitőzött bajnoki címet. Ebben a helyzetben, mint vezető, teljesen máshogy élem meg a döntést, mint mondjuk a lányok. Ők reggeltől estig edzettek és mellette egyetemre jártak. Nem egyszerű feladat ez, bárki bármit gondol. Minden elismerésem az övék, mert olykor már sírásig vannak, olyan fáradtak. Ennek ellenére olyan eredményt értek el, amit a klub életében még egyetlen felnőtt csapat sem. Ők igazi sportemberek és én kimerem mondani, hogy bajnokok. Van lelkük és hatalmas szívük, megérdemlik, hogy ezt a munkát valahogy honoráljuk számukra. A személyes véleményem egyébként az, hogy a döntésnek egyértelműen vannak vesztesei, ezek közé tartozunk most mi is. Megjegyzem, egyszer mi is állhatnánk már a jó oldalon! Miután a bajnokság mérkőzéseinek több, mint hetven százalékát lejátszottuk, és a sport lényegében eredményre megy, nagyon reménykedtünk abban, hogy sikerül olyan megoldást találni, ami nem teszi semmissé a tavaly augusztus óta folyó lelkiismeretes munkát. Van erre nemzetközi példa is, Dániában például nem törölték a bajnokságot, hanem végeredményt hirdettek. Számtalan forgatókönyv lett volna még, itt most az egyik legdrasztikusabb lépés vált valósággá számunkra. Mint mondtam csalódott vagyok, de a klub felelős vezetőivel össze kell rakni egy tervet, hogyan lehet tovább menni a helyes úton.

Én továbbra is azt gondolom, hogy ami az Eszterházy Károly Egyetemen működik, annak hamarosan be kell érnie. Nem vagyunk elszállva a pénzekkel, és a játékosok továbbtanulása az egyik legfontosabb célja a programnak. A járvány nem kis fejtörést okoz az egész világnak, de hiszek benne, hogy erősebbek leszünk, mint valaha. Nekünk legalább is ezen kell dolgozni minden egyes nap. Reménykedem benne, hogy ez az egyetemi program, ami annak idején létrejött, folytatódhat és lesz megoldás a jelenleg kialakult helyzetre. Az álmainkért harcolni fogunk, nincs itt az ideje, hogy ezt feladjuk. A következő szezon versenykiírása jelenleg nem ismert, hiszen a járvány most felülír mindent. Ennek ellenére a játékosok továbbra is otthon kell, hogy készüljenek és végezzenek olyan feladatokat, amelyek elő vannak írva nekik. Véleményem szerint, július végéig nem nagyon fogunk találkozni velük, de addig még sok víz lefolyik a Dunán. Remélem hamarosan kialakul a jövő évi keret és onnantól kezdve lesz egy kis nyugalom kézilabda kapcsán. Ha belegondolok, hogy egy magányos amatőr készítette Noé bárkáját, és egy halom szakértő a Titanicot, akkor nem állunk olyan rosszul már most sem. „The Show Must Go On”! Szívből köszönöm minden játékosnak, edzőnek és stábtagnak az idei szezon erőfeletti munkáját! Számomra és sokak számára, ők a legjobbak és a legértékesebbek ezekben a pillanatokban is!

 

 

Fenyves Balázs, 2020.04.10.
(FOTO: Szántó György, archív)