Népliget bevéve, felsőház elérve!

Ismét nagyon sokgólos mérkőzést játszott az FTC U19-cel, és ismét sokáig szenvedett, de ismét nyerni tudott, így fontos két pontot szerzett az Eszterházy SC.


 

Fontos mérkőzéséhez érkeztünk a másodosztályú felnőtt bajnokságnak, az FTC U19 elleni, idegenbeli rangadó ugyanis a két megszerzendő pont jelentőségén túl, más téttel is bírt. A szombatival öt forduló maradt hátra az NB I/B keleti csoportjának alapszakaszából, ezen a napon pedig matematikailag is bebiztosíthatta felsőházi play-off helyét az Eszterházy SC.

A hétvége előtt legalábbis a második egriek, valamint a hatodik hajdúnánásiak között kereken tíz egységet fedezhettünk fel különbségként a tabellán. Mindez azt jelenti, hogy egy mai pontszerzés esetén ötödik helynél nem zárhatna rosszabbul az alapszakaszban Zsadányi Sándor alakulata, és amiért ugyebár az első öt megy a felsőházba, valóban ilyen jelleggel is figyelhettük az összecsapást. Ennek ellenére nem egy pontért utazott a fővárosba az ESC, tekintve pedig, hogy a házigazda is jó eséllyel pályázik a felsőházra, különösen fontos hatvan percről beszélhettünk.

Ennek megfelelően, kellő komolysággal kezdtek az egyetemisták, ami szerencsére az eredményben is megmutatkozott. Elég hamar sikerült háromgólos előnyre szert tenni, viszont ezt követően valami megtört. Kezdjük azzal, hogy 7-4-es vezetésnél Szecsődi Laura ütközött olyan szerencsétlenül egy hazai játékossal, hogy ápolni kellett, sőt, a akkor sem tért vissza a pályára a feketék nyolcasa, amikor letelt a három támadás.

Rögtön azután Lengyel Eszter kezében volt annak lehetősége, hogy plusz négyesre növelje a fórt, ám félpályás lerohanása a kapufán csattant. Itt kezdődtek a gondok. A vendég támadások egyre pontatlanabbá váltak, míg a Fradi sorra érte el találatait. Különösen a jobb szélről próbálkozó Tóth Eszter kézilabdázott elemében, első öt lövéséből ugyanis öt gólt szerzett (a szünetig összesen nyolcból nyolcat).

Nem nézett ki túl jól ekkoriban az egriek játéka, és így borítékolható volt, előbb-utóbb egyenlíteni, majd fordítani fognak a zöld-fehérek. Utóbbi a tizennegyedik percben sikerült a vendéglátónak, amikor pedig már kettővel lógott meg, érthető mód, jött az első hevesi időkérés. Sajnos azonban ez sem akadályozta meg azt a fajta mélyrepülést, aminek többször is mínusz négyes állás volt az eredménye. Kívülről nem nagyon tudtunk mást tenni, mintsem pozitívan nézni a dolgokat, és hát ősszel héttel is vezettek a ferencvárosiak, szóval innen is lehetett visszaút.

A játékrész utolsó tíz minutumában újból el is kezdte termelni a gólokat a támadó szekció, különösen Bató Lili, valamint a hajrára a pályára visszatérő Szecsődi Laura lendületes játékának hála. Utóbbi játékos negyedik mattolásánál sikerült utolérni a fővárosiakat (19-19), amiért ugyanakkor az utolsó másodperceben még volt egy jó próbálkozása az FTC-nek, a szünet minimális különbséget hozott.

Amennyire okot adott a bizakodásra az első félidő vége, olyannyira foghattuk a fejünket rögtön a folytatásban. Elképesztően rosszul kezdett támadásban a vendég csapat, a gyorsan bekapott három góllal ráadásul megint mínusz négynél járt. A váratlanul érkező újabb hullámvölgyet egy 4-0-ás egri roham követte, így már megint iksznél jártunk, és továbbra is rengeteg gólnál.

Idő közben a feszültség is kezdett egyre erőteljesebben megjelenni a csarnokban, több erősen megkérdőjelezhető ítélet borzolta a kedélyeket. Zsadányi Sándor a sokadik reklamálása után meg is kapta sárga lapját, mi ugyanakkor sokkal inkább azt jegyezzük meg erről az időszakról, hogy Lengyel Eszter révén 27-28-nál vezettek újra az egyetemisták.

Az utolsó tíz perc kezdődött, és többször már kettővel is sikerült vezetni, de még nagyon sok volt hátra. Itt volt a lehetőség, hogy megtörje riválisát az egri gárda. Érdekes módon, a találkozó ezen részében szuperált a legjobban a hátsó alakzat, de elől is megmaradt a kellő hatékonyság. Alaxai Zoé harcos találataival nagyon közel került a győzelem, és, mint később kiderült, nem is bukta már el innen a két pontot az Eszterházy SC, amely társaság nagyon fontos két pontot gyűjtött be, egyszersmind biztosította felsőházas play-off helyét.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Ötven perc nulla védekezés, ötven perc nulla kapusteljesítmény, aztán hirtelen minden megváltozott. Dicséret illeti a csapatomat, amiért ismét ekkorát küzdött a jól játszó Fradi ellen, viszont a találkozó nagy részében egyszerűen katasztrófa volt, amit kézilabda alatt bemutattunk.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 14. forduló
FTC U19 – Eszterházy SC 33-38 (20-19)
Budapest, Elek Gyula Aréna, 100 néző.
V.: Rózsahegyi B., Südi P.
ESC: Nagy É. – Bernát D., Szeberényi 3, Bató 8 (2), Alaxai 6, Szecsődi 6, Lengyel E. 5. Cs.: Leiner – Pankotai 1, Tóth Abigél, Kuti 4, Györfi 5, Csomós A. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 2/0. ill. 2/2.
Kiállítások (kétperces): 8 perc, ill. 10 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-4, 12. p.: 6-7, 18. p.: 11-10, 24. p.: 16-14, 36. p.: 24-20, 42. p.: 24-24, 48. p.: 27-28, 54. p.: 31-32.

 

A 14. forduló további eedményei:

Békéscsabai ENKSE – Tempo KSE 10-0 (elmaradt)
Levendula Hotel Algyő – Csepel DSE 35-26
Kispest NKK – Hajdúnánás SK 27-24
PC Trade Szegedi NKE – Oxxo Energy Orosházi NKC 23-36

 

 

Fenyves Balázs, 2022.01.22.