Nézőtéri kihasználtságban országos második hely!

A felnőtt látványsportágakban érdekelt együttesek közül, egyedül a férfi kosárlabda bajnokságban szereplő Körmend végzett előttünk.


 

Érdekes statisztika látott napvilágot a közelmúltban a sportsztatisztika.blog.hu honlap alapján, ami összegezte a magyarországi látványsportágakban érdekelt férfi és női felnőtt csapatok 2018/2019-es szezonra vonatkozó nézőszámait. Miután ide sorolható az előző évadot a K&H Ligában töltő Eszterházy SC is, így mi is érdeklődéssel tekintettünk bele a kimutatásba.

Legnagyobb meglepődésünkre, nem is kellett sokáig böngészni a csapatokat, hiszen a lista legtetején máris szemet szúrt az egyetemista együttes neve. Hogy miről is van szó egészen pontosan? Nos, a statisztikát készítők a vizsgált klubok komplett szezonra lebontott nézőszámadatait vetették össze saját létesítményük kapacitásával, és ezek alapján jött ki mindenhol egy százalék, ami alapján rangsorolni lehetett.

Fontos tudnivaló, hogy az összevetésben szerepet játszott, hogy melyik gárdának hány hazai fellépése volt, mekkora csarnokának nézőtere, illetve természetesen, hogy mennyien is voltak jelen valósan a lelátókon. Ezek alapján az Eszterházy SC tavalyi tizenhárom hazai bajnokiján összesen 4.470 fő foglalt helyet, ami átlagosan 344 személyt jelent. Ugyan, ez a szám nem nevezhető túlzottan magasnak, ám, ha azt nézzük, hogy a mérkőzések helyszínéül szolgáló létesítmények (Eszterházy-csarnok, Kemény Ferenc Sportcsarnok) 92,55 százalékos kihasználtságot mutattak, úgy tényleg egy kiemelkedő adatról beszélhetünk.

Az egri női kézilabdásokat ebben a kimutatásban országosan egyedül a bajnoki ezüstéremmel záró EGIS Körmend férfi kosárlabdásai előzik meg 94,80 százalékos kihasználtsággal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a 91,54 százalékkal záró Grundfos Tatabánya férfi kézilabda gárdája állhatott. Érdekesség, hogy a negyedik helyen is egri társaság végzett, méghozzá a DVTK-Eger férfi együttese, de ez az alakulat már (nem sokkal) a kilencven százalékos vonal alatt található. Ebből is jól látszik, a hevesi megyeszékhelyen továbbra is nagy létjogosultsággal bír a kézilabda sportág.

Habár ez a jellegű statisztikai kimutatás valóban érdekes megközelítést hordoz magában, mindenképpen büszkék lehetünk erre az országos második helyre, hiszen ebből is látszik, hogy méreteinknek megfelelően, kiemelkedő szurkolói jelenléttel büszkélkedhetünk. Ennek megfelelően, ezúton is szeretnénk megköszönni drukkereink előző szezonban tanúsított támogatását, bízunk benne, nem lesz ez másképp az előttünk álló időszakban sem!

 

Alábbiakban a sportsztatisztika.blog.hu portál szóban forgó táblázata:

 

 

Fenyves Balázs, 2019.07.08.
(FOTO: Kakuk Dániel, archív)