Orosháza után, Szeged előtt

A bajnokságban remekül kezdő Győrffy Alexandra szerint, akárcsak a múlt heti rivális ellen, úgy a mostanival szemben is szorosabb összecsapásra számíthatunk az őszinél.


 

– Háromgólos orosházi győzelemmel nyitottátok a bajnokság tavaszi szezonját, vagyis egy meglehetősen szoros találkozóval. Mennyire illett bele a jól megszokott idénynyitó mérkőzések sorába a múlt vasárnapi?

– Teljes mértékben, de itt jegyezném meg, én egyébként is jobban szeretem, hogyha erős ellenféllel kezdünk – fogalmazott honlapunk kérdésére az Eszterházy SC felnőtt csapatának kapusa, Győrffy Alexandra. – Ez jellemzően így is szokott lenni, legalábbis mindig kemény találkozók jelentik számunkra a szezonnyitót a sorsolás alapján. Ősszel ez mégsem így alakult, akkor elég simán legyőztük az Orosházát, de a mostani meccsen változott a dolog. Orosházán egyébként sem egyszerű két pontot szerezni, ilyen szempontból talán mindegy is, hogy az első, vagy mondjuk a harmadik fordulóban játszottunk volna ott.

– Kiemelkedően fontosnak bizonyult a te szereped ezen az összecsapáson, amiért ugyanis a támadójáték akadozott, neked is többet kellett nyújtanod a kapuban. A huszonegy kapott góllal elégedett tudsz lenni?

– Az biztos, hogy ez a huszonegy kapott gól közrejátszott abban, hogy meg tudtuk nyerni a mérkőzést, és szerencsére nagyon jól is sikerült nekem ez a meccs. Sokszor eltaláltam a lövéseknél a helyeket, ami az előzetes videózásoknak volt köszönhető, úgyhogy ilyen szempontból valóban jól sikerült a felkészülés.

– Végig szorosan alakult az eredmény, a negyven százalék feletti védési mutatódnak hála pedig nem is volt csere a posztodon. Ez most tényleg egy extra meccset jelentett számodra, vagy a védelem is sokat segített?

– Az, hogy sokat tudtam védeni az imént említett eredményes felkészülés révén, az mindenképpen sokat számított, illetve még annak is komoly jelentősége volt, hogy sok védés döntő szituációban érkezett. A lányok is sokat hozzátettek, hogy ennyire jó teljesítmény jöjjön ki ebből az ütközetből, szóval együtt, közösen tettünk meg minden tőlünk telhetőt.

– Hogy kicsit már előre nézzünk, hasonló lehet a múlt heti, és a mostani rivális között a helyzet, hogy ősszel mind a kettő gárdát simán győztétek le, de mint a vasárnapi példa mutatja, tavasszal sokkal nehezebb a feladat?

– Igen, mert a Szeged is nagyon sokat változott. Az az érdekes, hogy nem emberarányban változtak, nem cserélődtek ki a játékosok, csak szimplán sokkal jobban összeálltak, és jobban játszanak. Mindezt a helyezésük is jól megmutatja, mert a gyengébb kezdés után most már a negyedik pozícióig sikerült előre jönniük. Biztos, hogy nehezebb lesz ez a mostani mérkőzés, főleg, hogy lerohanások, indítások kapcsán nagyon gyors játékot játszanak, nekünk ezért ezt kell leginkább megakadályoznunk.

– Múlt héten a tavasz első bajnokiján léptetek pályára, most meg az első hazai bajnokin. Milyen érzések kavarognak benned ezek kapcsán?

– Megmondom őszintén, nyilvánvalóan nagyon jó itthon játszani, de én mindig úgy gondolkozom, hogy a csapat erejét az mutatja meg, hogyan tud idegenben szerepelni. Ez általában nálunk nem nagyon szokott megmutatkozni, mármint nincs különösebb jelentősége annak, hogy itthon vagyunk-e, vagy más otthonában. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy nem igazán befolyásolnak minket a külső körülmények. Tényleg jobb a megszokott helyen kézilabdázni, ami miatt viszont nagyobb is lehet a tét, alapvetően azonban nem érzem a csapaton a helyszín fontosságát.

– Ahogyan ősszel, úgy tavasszal is három rangadó jelenti az első három fordulót. A formaidőzítés így is lett időzítve?

– Olyan tekintetben igen, hogy, amikor a tabella vége felé elhelyezkedő ellenfelekkel játszunk, akkor másabb szokott lenni a heti felkészülésünk. Nagyobb olyankor az edzéseken megjelenő terhelés, most ugyanakkor, illetve például a múlt héten is sokkal inkább a taktika, a labda került előtérbe, szemben a fizikális felkészítéssel. Nem mondanám egyébként, hogy könnyebb lenne a papíron gyengébb riválisok ellen játszani, sokszor talán még nehezebb is. A rangadóinkon legalábbis mindenkiben megvan a kellő motiváció, amiért rangadónak van kikiáltva, míg más meccset könnyebben elenged az ember fejben. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy mindegyikre ugyanúgy kell odamenni, ugyanúgy kell koncentrálni, és csak azzal kell foglalkozni, hogy mindig az éppen aktuális ellenféllel szemben tegyünk meg mindent a győzelemért.


 

Emlékeztető:

NB I/B, kelet, 12. forduló
Oxxo Energy Orosházi NKC – Eszterházy SC 21-24

 

A 13. forduló mérkőzése:
Eszterházy SC (1.) – PC Trade Szeged (4.)
Eger, Eszterházy-csarnok, február 15., szombat, 18.00.

 

 

Fenyves Balázs, 2020.02.13.
(FOTO: Kakuk Dániel + Szántó György, archív)