Plusz hétről buktunk el

Budaörsi ellenfelével szemben sem bírta a végjátékot az Eszterházy SC felnőtt együttese, így hiába is állt többségében jobban, újból pont nélkül maradt.


 

„Legyőztük a halált, mert bármikor képesek voltunk elviselni azt”, szólt a kiírás az Eger Bulls szurkolói csoport tagjaitól szombat este, amikor az Eszterházy SC éppen aktuális első osztályú bajnoki mérkőzését játszotta.

Nem a véletlen szülte ezen sorokat, hiszen a Moyra-Budaörs Handball elleni hazai találkozó október 6-re, avagy az aradi vértanúk emléknapjára esett, a hazai keménymag tagjai pedig Damjanich János utolsó szavait idézték fel. A magasztos szavak egy más korban hangoztak el, és ugyan egyértelműen túlzás lenne bármilyen hasonlatot is keresni a régmúlt, valamint a mai nap kézilabda mérkőzése között, a nemzeti öntudat felidézésével igazán harcias hozzáállást szerettek volna viszont látni kedvenceiktől a drukkerek.

A megfelelő harci szellem szükséges is volt a K&H Liga ötödik fordulójában, hiszen, bár a mieinken kívüli másik nullapontos rivális érkezett a Leányka útra, ám egy rutinos játékosokkal, évek óta az élvonalban edződő alakulattal szemben kellett volna eredményt elérni.

Nos, nagyon sokáig úgy tűnt, végre meg lesz a várva várt siker, legalábbis a találkozó jelentős részében a mieink álltak jobban. Hogyha szakaszosan nézzük a meccs kulcsmomentumait, először a tizenegyedik percről kell beszélnünk, amikor Hanczvikkel Zsanett révén először mentek el három találattal a hazaiak (8-5), amelyet követően még viszonylag hamar fordítani tudtak a vendégek (9-10).

Ezen kívül 12-11-nél vezettek a budaörsiek, aztán nagyon-nagyon sokáig már egyáltalán nem. Merthogy az első játékrész végét úgy megnyomták az egriek, ahogyan három hete a Mosonmagyaróvár, csak éppen most a házigazda volt az eredményes fél. A szünetig ötgólos előnyig jutottak így Debre Viktor és Rutka Péter tanítványai, vagyis minden szépen és jól alakult.

Még fordulás után is, amikor olyannyira jól kapta el a rajtot a társaság, hogy 22-15-nél már a közte hétnek tapsolhattunk. Nem akármilyen forgatókönyv alapján zajlott tehát az összecsapás, de a feketeleves sajnos még hátra volt…

Sajnos ugyanis a negyvenedik percet követően, váratlanul elkezdett szétesni a hazaiak játéka. Elől elfogyott az ötlet, így egyre kevesebb gólnak örülhettünk, ellenben a másik oldalon rohamosan zárkózott egyre közelebb a rivális. A közvetlen végjáték előtt Kiskartali Zsófia találata már a döntetlen állást jelentette (28-28), és innentől érthetően, egy teljesen új meccs kezdődött.

Az utolsó tíz percbe lépve, még mindig több alkalommal vezettek az egyetemisták, akik szekerét ekkoriban a már tíz gólnál járó Sári Barbara higgadt hétméteresei, valamint az átlövő pozícióban nagyobbnál nagyobb gólokat szerző Brettner Zsófia húzta. Az ötvennegyedik minutumban viszont már semmi sem segített, a végül tizenegy találattal záró Pálos-Bognár Barbara jóvoltából ismét a vendégek vezettek, és innen már nem is engedték ki kezükből a győzelmet.

A végső dudaszó megszólalása után, érthetően síri csend honolt a csarnok azon részén, ahol az Eszterházy SC sikereiért szorítottak, avagy dolgoztak, nem csoda, hiszen hétgólos előnynél már nagyon sokan úgy éreztük, végre összejön a történelmi pontszerzés. A végén mégis kiénekelték azt a bizonyos sajtot, amivel a szombat esti, talán az eddigi szezon legfájóbb veresége lett.

 

Mestermérleg:

Debre Viktor: – A végén teljesen megérdemelten vitte el a Budaörs a két pontot, de mi is jól küzdöttünk és helyenként jól is játszottunk. A védekezésünk nem állt össze az egész mérkőzés folyamán, megint sok elkerülhető gólt kaptunk, és a negyvenötödik perctől szétestünk. Sem védekezésben, sem támadásban nem tudtunk ekkor már maradandót alkotni, nem volt egy olyan teljesítmény már, amely át tudott volna lendíteni minket a holtponton, az ellenfél pedig a rutinos játékosainak köszönhetően, megfordította a mérkőzést. Messze még a bajnokság vége, de az biztos, hogyha pontot szeretnénk szerezni, akkor sokkal jobban kel összpontosítanunk és koncentrálnunk, az adódó lehetőségekkel pedig élni kell.

Mihály Attila: – Szeretnék gratulálni a hazaiaknak, mert azt gondolom, hogy egy nagyon karakteres csapatként, megfelelő játékot játszanak, ráadásul igen jól. Viszont nem szeretnék elmenni szó nélkül az én csapatom mellett sem, mert rosszul kezdtük a szezont, jobb játékot vártunk az első négy fordulóban. Ennek a hiánya látszott is a lelkeken, kicsit bizonytalan volt a társaság, amit ki is használtak az egriek. Azt gondolom, hogy a második félidőre megéreztük a mérkőzés tétjének súlyát, és egy kiélezett meccsen tudtunk fordítani.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

K&H Liga, 5. forduló
Eszterházy SC – Moyra-Budaörs Handball 31-33 (18-13)
Eger, Eszterházy-csarnok, 270 néző.
V.: B. Pech K., Vágvölgyi M.
EKESC: Győrffy – Buzsáki 3, Hanczvikkel 3, PETROVICS 5, SÁRI 10 (7), Kobela 1, Sallai. Cs.: Tóth A., Leiner – Juhász R, BRETTNER 5, Vörös Sz. 2, Borbély 2. Edzők: Debre Viktor, Rutka Péter.
BUDAÖRS: Sipeki – Dávid-Azari 4, PÁLOS-BOGNÁR 11 (8), Hornyák Á. 3, PÁSZTOR N. 8, Gerháth 1, Mézes. Cs.: Wéninger – SZABADFI 4, Zsigmond 1, Kiskartali 1, Hajduch, Ertl. Edző: Mihály Attila.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-3, 12. p. 8-5, 18. p.: 9-9, 24. p.: 12-12, 36. p.: 22-17, 42. p.: 24-21, 48. p.: 26-25, 54. p.: 28-28.
Kiállítások (kétperces): 12 perc, ill. 14 perc.
Hétméteresek: 7/7. ill. 8/8.

 

Az 5. forduló további eredményei:

Győri Audi ETO KC – GVM Europe-Vác 41-30
Kisvárda Master Good SE – Dunaújvárosi KKA 30-23
MTK Budapest – Alba Fehérvár KC 26-27
Érd – Eu-Fire Mosonmagyaróvár KC SE 40-26
EUbility Group-Békéscsaba – Siófok KTC 25-30

 

 

Fenyves Balázs, 2018.10.06.
(FOTO: Kakuk Dániel)