Ragyogó siker a nyitányon!

Noha 1-0-nál a Hajdúnánás vezetett, de rögtön fordított az Eszterházy SC, onnan pedig nem engedte ki kezéből a győzelmet.


 

Ilyen szezonkezdésre sem került még sor. Fél év után, végre tétmérkőzésen léphetett pályára az Eszterházy SC felnőtt alakulata, de már a Hajdúnánás SK elleni összecsapás előtti megérkezéskor érezni lehetett, ez most valami egészen más, mint, amit megszoktunk. Komor hangulat, zárt kapuk, és komoly fegyelem. Ez jellemezte a találkozó előtti jó másfél-két órát. A házigazda klub a lehető legszigorúbb körültekintéssel alkalmazta a Magyar Kézilabda Szövetség koronavírus-protokollját, és igazából tapintani lehetett a feszültséget az amúgy sem hűvös klímájú létesítményben.

A kezdésig aztán előbb-utóbb megérkezett egy olyan fajta idegesség is, amit sokkal jobban szeretünk, az úgynevezett meccsdrukk. Persze, az egri lányok profi módján kezdték el a bemelegítést, kívülről egyáltalán nem látszott rajtuk a feszültség. Nem úgy mesterükön, az Eszterházy SC-nél első tétmérkőzését vezénylő Zsadányi Sándoron. Más kérdés, hogy ez a jobbik eset, izguljon csak az edző a pálya széléről, mintsem a tanítványok a játéktér kellős közepén.

Szerencsére így is történt, a meccs elejét legalábbis nagyon keményen megnyomták az egyetemisták. Habár az első találat még hazai játékos nevéhez fűződött, ezt követően sorozatban ötször örülhetett a vendég kispad, mindezt úgy, hogy közben nem érkezett válasz. Nem is csoda, hogy Molnár Andrásnak már a nyolcadik minutumban időt kellett kérnie, ami a folytatásra kicsit meg is fogta az ESC-t.

Nem a védekezésben látszott meg a játékmegszakítás, sokkal inkább a támadójátékban. Ami addig működött, utána már nagyon akadozott. Rengeteg ziccer maradt ki, köszönhetően elsősorban a hajdúnánási hálóőrnek, Kiss Bernadettnek. A hazaiak legjobbja, amennyiben ez nem lett volna elég a mieinknek, még a büntetőknél is nagyon komoly százalékban hárított, az első félidő hét egri hétméteresénél ugyanis mindössze háromszor kellett maga mögé nyúlnia a játékszerért. Igen, az érem másik oldala, hogy az egriek négyet is elrontottak, ami azért a szünetbéli elszámolásnál igencsak hiányzott. A legnagyobb különbség a közte hat találat volt, ugyanakkor a játékrész felétől csak nagy nehézségek árán akartak jönni az újabb vendég gólok. A hátsó alakzat továbbra is hozott egy jó szintet, de a pihenőre még úgy is 12-13-as állásnál vonulhattak a felek.

Ezek alapján egy pillanatig sem nyugodhattunk meg, és kemény második felvonásra lehetett számítani. Nos, nem tudni, mi hangzott el az öltözői megbeszélés során, viszont egytől egyig sikerült lemásolni az első félidő legelejét. Kiváló szellemben rajtolt a pihenő után Zsadányi Sándor együttese, így pedig ismét sikerült levegőhöz jutni.

A védekezés továbbra is jól zárt, az ezúttal végig a kapuban álló (kivéve, amikor emberhátránynál mezőnyjátékossal cserélő) Vajk Eszter egyáltalán nem engedett gyors gólt a vendéglátónak, elől ráadásul újból elkezdtek potyogni a gólok. Ekkorra már Szecsődi Laura számított vezérnek, aki mellett Bató Lili is kiválóan mozgatta a figurákat, bő tíz perccel a vége előtt Brettner Zsófia első találatával, így megint plusz hatos fórnál jártunk (18-24). Ugyan ekkor még hátra volt a meccs végjátéka, de egyre inkább érezni lehetett, nem lesz szoros hajrá.

Szerencsére így is lett, a végén legfeljebb már csak amiatt idegeskedhettünk, hogy az ötödik hetes is kimaradt, de hangsúlyozzuk, ebben a pillanatban ez már senkit nem érdekelt, hiszen első bajnoki mérkőzésén nagy győzelmet aratott az Eszterházy SC. Ez a siker pedig sok erőt adhat a folytatásra. Jövő hét szombaton már újra a Leányka úti főhadiszálláson.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Az első félidőt úgy kezdtük el, ahogy azt elterveztük. Tudtuk azt, hogyha belehibázunk, akkor ez a Hajdúnánás meg fogja büntetni azonnal. Sajnos ez meg is történt, és a négy kimaradt hétméteres után egygólos előnnyel fordultunk. Ami nagyon pozitív, hogy nem ijedtünk meg, és úgy jöttünk ki a folytatásra, hogy ugyanazzal a feszes védekezéssel folytattuk, ahogyan az első harminc percet is elkezdtük. Tulajdonképpen a mérkőzést itt tudtuk eldönteni. Nagyon fegyelmezett játékot mutattunk elől és hátul is, amiért gratulálok a játékosaimnak. Ez a nagybetűs CSAPAT győzelme volt.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 1. forduló
Hajdúnánás SK – Eszterházy SC 23-27 (12-13)
Hajdúnánás, Hódos Imre Sportcsarnok, zárt kapuk mögött
V.: Csuka P., Kocsis O.
ESC: VAJK – Kuti 3, Brettner 1, Bató 5 (1), JUHÁSZ R. 2, KOBELA 3, Buzsáki 2. Cs.: Bernát D., Gindeli 1, Jurmann, Kiser 1, SZECSŐDI 9 (4). Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 3/3. ill. 10/5.
Kiállítások (kétperces): 16 perc, ill. 12 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 1-4, 12. p.: 3-5, 18. p.: 5-10, 24. p.: 6-10, 36. p.: 13-16, 42. p.: 16-18, 48. p.: 18-22, 54. p.: 20-25.

 

Az 1. forduló további eredményei:

PC Trade Szegedi NKE – Tempo KSE 25-24
Kispest NKK-Vajk – Pénzügyőr SE 26-23
VS Dunakeszi – Ferencvárosi TC U20 27-41
GBB Zrt. Kecskeméti NKSE – Vasas SC 32-35
Gödi SE – Oxxo Energy Orosházi NKC elmaradt

 

 

Fenyves Balázs, 2020.09.12.