Sírból visszahozott bravúros pont

Huszonnyolc másodperccel a vége előtt még kettővel vezetett a Kispest, végül Kuti Bettina utolsó pillanatban érkezett góljával döntetlenre mentette a rangadót felnőtt csapatunk.


 

Remek hangulatban készült Kispest NKK elleni hazai bajnokijára az Eszterházy SC, egy órával a találkozó kezdése előtt legalábbis még úgy kezdték el a gimnasztikát a csapat tagjai, hogy a hangszórókból lakodalmas zene szólt. Ugráltak, táncoltak az egri lányok rendesen, mintha már előre ünnepelnének. Ebben a pillanatban nem is tudtunk mást kívánni magunknak, minthogy valamikor fél nyolc után is hasonló, ha nem jobb atmoszféra uralkodjon köreikben.

Ehhez azonban nagyon kemény csatát kellett megvívniuk a tabellán második egyetemistáknak, hiszen, a fővárosiakkal szemben egyébként is kőkemény meccseket szoktak játszani. Változást jelentett az előző hétvégéhez képest, hogy Alaxai Zoé nem tudott résztvenni az összecsapáson, ugyanakkor ujjtörését követően, visszatért Kiser Panna.

A megszokott kezdőcsapathoz képest nem csak a beálló poszton fedezhettünk fel változást (ahol mellesleg Szeberényi Flóra szerepelt), irányító pozícióban ugyanis cserélgette egymást a Pankotai Luca, Bató Lili kettős. Előbbi játékos támadásban, utóbbi védekezésben lépett pályára. A kapuban Nagy Éva nyitott, mégis Leiner Bernadettről szóltak a találkozó előtti percei. Bemutatás után a klub ügyvezetőjétől, Jordán Dánieltől a mai napon századik egri színekben játszott bajnoki mérkőzésének emlékére kapott emlékplakettet az ESC csapatkapitánya.

Innentől kezdve már teljes egészében az összecsapásra koncentrálhattunk, illetve arra, hogy kissé nehézkesen indult be a támadójáték. Rögtön elsőre kimaradt egy hétméteres, majd másodjára következett egy belemenés. Mégis a mieink szereztek vezetést. Egészen a tízedik minutumig jobban is állt a vendéglátó, ekkor azonban fordítottak a piros-feketék (4-5), így a meccs elején nem sikerült meglógni.

Ezt követően, a félidő további részében gyakorlatilag végig a házigazda állt jobban, ugyanakkor ismét nem volt meg az a fajta „gyilkos” ösztön, hogy a kecsegtető szituációkban el tudjon lépni ellenfelétől. Ilyen volt az első negyedóra végén, amikor 10-8-as állásnál jött az első emberelőnyös periódus, ahelyett azonban, hogy tovább növelte volna fórját a társaság, egyenlítés következett. A folytatás is hasonlóképp alakult a szünetig, így cseppet sem meglepő, hogy féltávnál csak minimális különbséget mutatott az eredményjelző.

Nem mondhatni, hogy sokat változott volna a játék képe a térfélcserét követően sem, felváltva estek a gólok, és a harminchatodik percben újra a Kispest vezetett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy felállásban felfedezhettünk módosításokat, hiszen például Kuti Bettina a jobbszélre, mellé Tóth Abigél kettes posztra, míg a balátlövő helyére Jurmann Gréta érkezett.

Közeledve a második felvonás feléhez, az edzők közül ismételten Zsadányi Sándornak kellett előbb időt kérnie. Mínusz kettőnél jártunk ebben a pillanatban, és sajnos a játékmegszakítás után sem javult sokáig a helyzet. Az utolsó tíz percbe lépve aztán végre legalább az egyenlítés összejött, de pokoli izgalmak vártak ránk a hajrában.

Pláne, hogy négy és fél perccel a vége előtt egy támadásban eladott labdát az üres kapuba tudott juttatni a vendég csapat, ezzel pedig 29-26-ra vezetett. Természetesen rögtön jött az időkérés, amely során az hangzott el, hogy a meccs alighanem elment, a döntetlent meg kell még célozni, hátha számít ez még az alapszakasz végeredménynél.

Ekkor még nem tudtuk, hogy milyen őrült végjátékot látunk majd. A hátrány csak nagyon apránként kezdett csökkenni, és már csak egy perc maradt hátra. Nehéz elképzelni, hogy huszonnyolc másodperccel a vége előtt még kettővel vezet a Kispest, és onnan el lehet bukni a mérkőzést, márpedig ez történt. Szecsődi Laura gyors gólja kezdetben csak a utolsó utáni esélyt adta meg az esetleges pontmentésre, azt viszont nem sokan hittük volna, hogy ezek után – különös tekintettel, hogy egy fővárosi időkérést is hátra volt – még egyáltalán támadhat a házigazda.

Nos, egy óriási vendég hiba után utolsó lerohanás alakult ki a pályán, amivel még éppen a dudaszó megszólalása előtt Kuti Bettina ikszre mentette az összecsapást. Ezzel gyakorlatilag a sírból hozott vissza egy pontot az Eszterházy SC, azt ugyanakkor három körrel a bajnokság alapszakasza előtt nem lehet tudni, hogy a másik pont elvesztése milyen következményekkel fog járni. Egy biztos, innentől annak is óriási szerepe lehet, hogy a Kispest végül be tud-e jutni a felsőházba. Ha nem, akkor olyan, mintha ez a mai meccs meg sem történt volna…

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Nem játszottunk jól, ezért csak azt tudom mondani, hogy azért a tartásért, ami a csapat bemutatott a végjátékban, és vissza tudott hozni egy pontot, elismerésem a lányoknak. Jelen pillanatban nem tudjuk, mire lesz ez elég, három fordulóval később okosabbak leszünk.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 15. forduló
Eszterházy SC – Kispest NKK 31-31 (17-16)
Eger, Eszterházy-csarnok, 100 néző.
V.: Ignéczi I., Pánczél-Héjjas T.
ESC: Nagy É. – Bernát D. 2, Györfi 6, Pankotai 4, Szeberényi 4, Szecsődi 6 (1), Lengyel E. 5. Cs.: Bató 2 (1), Tóth Abigél, Kuti 2, Jurmann, Csomós A., Romány. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 4/2. ill. 2/2.
Kiállítások (kétperces): 8 perc, ill. 14 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 2-1, 12. p.: 5-5, 18. p.: 11-10, 24. p.: 14-13, 36. p.: 20-19, 42. p.: 21-22, 48. p.: 24-25, 54. p.: 26-27.

 

A 15. forduló további eredményei:

Csepel DSE – Békéscsabai ENKSE 21-34
Tempo KSE – Oxxo Energy Orosházi NKC 27-29
Hajdúnánás SK – Levendula Hotel Algyő 32-21
PC Trade Szegedi NKE – FTC U19

 

 

Fenyves Balázs, 2022.01.29.
(FOTO: Nagy Adrienn)