Szertefoszlott álmok

Nem bírtuk el a terhet, a NEKA megy az NB I-be. Idén bronzérem az egri termés.


 

A várakozásoknak megfelelően, már egy órával a mérkőzést megelőzően, szép számban kezdtek gyűlni a szurkolók a Leányka úton, naná, hiszen az NB I-be jutásról döntő összecsapásról senki sem akart lemaradni. Pár perccel a meccs előtt is hasonló volt a képlet, mint, amit napokkal ezelőtt is számtalanszor elmondtunk, aki nyer, az mehet az első osztályba.

Már a csapatok bemutatásánál is érezni lehetett, ez valami egészen különleges lesz, rég volt ennyi ember az Eszterházy-csarnokban. Rég nem látott vendégeket is köszönthettünk, az Eger Bulls szurkolói csoport tagjai is újra összeálltak, hogy győzelembe hajszolják a lányokat, akik pedig a nézőtéren foglaltak helyet, azok is jóval hangosabban buzdították kedvenceiket.

Az esemény első hangrobbanását még mindig a meccs előtt könyvelhettük el, Zsadányi Sándor ugyanis ötvenedik ESC-színekben megélt bajnoki mérkőzése miatt kapott emlékplakettet az egri klub elnökétől, dr. Váczy Kálmántól, illetve ügyvezetőjétől, Jordán Dánieltől. Innentől kezdve már tényleg kezdődhetett az összecsapás, méghozzá a legnagyobb izgalmak mellett.

Nem startolt kirobbanóan a házigazda, és akkor még finoman fogalmaztunk. Varga Emília révén folyamatosan a vendégek álltak jobban az első negyedóra jelentős részében, a mieinknek így elég hamar az üldöző szerep jutott. Megint sok lehetőség maradt ki a hazaiaknál, és érdekesség hogy csak a jobb oldalon. Amíg legalábbis a bal szárnyon Lengyel Eszter, és Györfi Dóra is remekül használta ki helyzeteit, addig a másik szélen kezdő Bernát Dorina két kapufával nyitott, majd a helyette érkező Kuti Bettina is.

Utóbbi játékos második kísérlete már célt ért, és mivel ez a találat 6-6 után esett, a tizennegyedik percben vezetettek először az egyetemisták. Ebben a pillanatban jogosan hihettük azt, hogy végre elkapják a fonalat az egriek, a vezetés megtartása mégis nehezebb feladatnak tűnt, mint hittük. 8-7-es mérkőzés állás után, ezek után a szünetig egy 0-6-os sorozat jött, újabb hazai gólt ugyanakkor egészen a szünet utánig nem láthattunk. Féltávig óriási bajba keverte magát az ESC, ahonnan ugyan lehetett visszaút, ám ilyen játékkal, és legfőképp ennyire felpaprikázott ellenféllel szemben mindez teljesíthetetlen küldetésnek tűnt.

A NEKA kezdte a második felvonást, méghozzá újabb eredményes támadással. Ezzel a legnagyobb különbségnél jártunk, amiért ugyanakkor Alaxai Zoé a következő akcióból végre megtörte a kínosan hosszú gólcsendet, azt reméltük, végre megtörik a jég, és elkezdődik a felzárkózás.

Nos, igencsak nehezen elkezdte a nagy hadműveletet Zsadányi Sándor csapata, de tényleg csak nagyon apránként. A negyvenhatodik minutumban ugyanakkor komoly sanszhoz jutottak a mieink, amennyiben Lengyel Eszter belövi büntetőjét, kettő találatra lehetett volna zárkózni. Itt jegyezzük meg, ez már a harmadik kihagyott egri hetes volt a meccsen (és még mindig nem az utolsó), ami egészen egyszerűen nem fért bele.

Nagyon úgy tűnt, ez egy olyan nap lesz, amikor semmi nem akar összejönni az egyetemistáknak. Számtalan kapufa, kimaradt ziccer, a már említett egészen pocsék hétmétereskihasználásról nem is beszélve. Idő közben az utolsó tíz perc is elkezdődött, de még mindig mínusz négynél jártunk. Egy utolsó nagy hajrát kezdett el az Eszterházy SC, és vissza is jött kettő gólra, de, amikor sorra jöttek a nagyobbnál nagyobb lehetőségek, hogy minimális legyen a különbség, valaki mindig rontott elől. Ezzel az utolsó percekben már igazi csodára lett volna szükség, és sajnos nem is nagyon volt benne a levegőben a fordítás.

Igazán sajnálhatjuk, mert a sansz megvolt. Nem is akármilyen. Ennyi elrontott helyzettel ugyanakkor egyszerűen nem lehet meccset nyerni. Ilyet legalábbis nem. Rendkívül fájó ennyire közel az álmok kapuja előtt elbukni, de az igazság az, hogy a NEKA védelmével nem tudott mit kezdeni ezen a napon az egri csapat. Ezzel az is eldőlt, hogy bronzéremmel fejezi be a szezont a társaság, és jövőre is az NB I/B-ben szerepel majd…

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Nagyon nehéz mit mondani ilyen kevéssel a mérkőzés vége után, pláne így, hogy nem tudtunk élni a lehetőséggel. Azt gondolom, a helyzetkihasználásunkon múlott, a NEKA pedig megérdemelten nyert, mert jobban kézilabdázott.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, rájátszás, felsőház, 9. forduló
Eszterházy SC – NEKA 22-25 (8-14)
Eger, Eszterházy-csarnok, 280 néző.
V.: Rózsahegyi B., Südi P.
ESC: Nagy É. – Bernát D., Szeberényi 1, Bató 2 (1), Alaxai 5, Györfi 4, Lengyel E. 3 Cs.: Leiner – Pankotai, Kuti 5, Kiser 2. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 5/1. ill. 1/1.
Kiállítások (kétperces): 6 perc, ill. 8 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 2-2, 12. p.: 5-6, 18. p.: 7-7, 24. p.: 8-8, 36. p.: 10-16, 42. p.: 14-18, 48. p.: 16-19, 54. p.: 19-21.

 

A 9. forduló további eredményei:

FTC U19 – Kozármisleny SE 24-26
Oxxo Energy Orosházi NKC – Szent István SE 28-18
Békéscsabai ENKSE – Komárom VSE 30-18
Levendula Hotel Algyő – Pénzügyőr SE 30-24

 

 

Fenyves Balázs, 2022.05.14.
(FOTO: Szepesi Áron)