Szétfutottuk a Komáromot

Tizenhárom gól volt a legnagyobb különbség, a vége plusz nyolc, vagyis ragyogó győzelem.


 

Amennyiben azt nézzük, hogy legutóbb öt találattal bizonyult jobbnak az Eszterházy SC vasárnapi vendéglátójától, valamint, hogy hazai oldalon rendkívül rutinos kézilabdások léptek pályára, kissé meredek elképzelésnek tűnt Zsadányi Sándor meccs előtti haditerve, ami akár tizenöt-húsz gólos győzelemről szólt. Merthogy akár még a gólkülönbség is dönthet a második helyről, ezért mindenképp szeretett volna ilyen szempontból előre menekülni a társaság.

Legutóbb ugyebár 27-22-re nyertek a mieink, ezúttal viszont idegenben kellett pályára lépni a Komárom VSE ellen, de volt bőven változás az egri meccshez képest. Leglényegesebb információként azt kell megjegyezni, ahhoz képest, hogy a hazaiak kérték előzetesen a szombati játéknap helyetti vasárnapi időpontot, tizenegy játékossal tudtak kiállni, ami azért nem túl népes keret a maximálisan nevezhető tizenhatos számhoz képest. Persze, a pályán egyszerre ugyanannyian lehettek, szóval kíváncsian vártuk a kezdést.

Szerencsére nem sokat tétlenkedtek a lányok, azt követően ugyanis, hogy a mérkőzés első találatát a hazaiak szerezték, szinte maradéktalanul betartottak minden taktikai utasítást. A komáromiak elég nyitott védekezéssel kezdtek, ami úgy tűnt, öngyilkos taktika lehet a gyors játékra törekedő egyetemistákkal szemben.

Remekül alakult tehát a találkozó, amelynek első tíz percének legvégén még kapusgólnak is örülhettünk. Nagy Éva kiváló első félidőt zárt, két hétméterest is kivédett több ziccer mellett, a szezon első, az ő nevéhez fűződő találatával, valamint a mindössze tíz kapitulációval pedig tényleg megkoronázta az első harminc percben nyújtott teljesítményét.

Legnagyobb örömünkre a támadójáték is pengén működött. Gyors, ötletes, és legfőképp eredményes akciókat láthattak a helyszínen tartózkodók. Több kiváló egyéni teljesítmény miatt is boldogok lehettünk, Györfi Dóra például pazar pontossággal célzott, Alaxai Zoé minden labdát összeszedett, amiből vagy gól, vagy büntető született, Bató Lili pedig a lehető legjobbkor találta meg azt a játékát, amire jövő hétvégén mindenképpen szükség lesz. Amikor például második értékesített hétméteresét nagy ívben ejtette át a kirohanó hazai hálóőr fölött, még a nem vendég szimpatizánsok is csak csettinthettek.

Mindezek lenyomata a félidőre az addigi legnagyobb különbséget, közte kilencet eredményezte, amivel gyakorlatilag le is rendezte a találkozó két pontjának sorsáról döntő kérdéseket az ESC. Visszatérve tudósításunk legelső részére, ilyen állásnál már mi is komolyan elgondolkoztunk Zsadányi mester célkitűzésének létjogosultságán, ehhez azonban a folytatásban is hasonló kézilabdára, és hozzáállásra volt szükség.

Szünet után mindkét oldalon szélsőt váltott az egri szakvezetés, és az első támadásából szinte sorszszerűen, Lengyel Eszter választott remek megoldást, kialakítva ezzel a kerek differenciát (10-20). Kapuban is történt változás, jöhetett a csapatkapitány Leiner Bernadett, és így többektől is új lendület. No, nem mintha azzal fordulás előtt akármilyen probléma lett volna.

A második játékrész egyébként abból a szempontból teljesen más játékot hozott, hogy mivel eldőlt a mérkőzés, izgalmakkal már egyáltalán nem találkozhattunk. Kicsit ebbe bele is kényelmesedett a vendég gárda, és így nemhogy a plusz húszhoz közeledett volna az eredmény, a hajrá előtt újra kerek, közte tízes differenciánál jártunk. Persze, nem lehetettünk így sem elégedetlenek, csak az iram fokozásával, vagy legalábbis megtartásával reálisan nézve is meg lehetett volna az említett különbség.

A végére nyolcgólos győzelem került a jegyzőkönyvbe, amivel az alap cél teljesült, hiszen nagyon magabiztosan gyűjtötte be a két pontot az Eszterházy SC csapata. Ezzel az is eldőlt, hogy pontazonosság esetén biztosan jobb lenne a NEKA gólkülönbsége, vagyis egyetlen eredménnyel lehet jövő hétvégén feljutni, a győzelemmel. Alapvetően egyébként abszolút rendben volt a mai meccs, ez pedig hat nappal a feljutásról döntő rangadó előtt, lélektanilag is rendkívül sokat jelent.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Negyven percen keresztül úgy kézilabdáztunk, ahogyan előzetesen elterveztük, nagyon jól játszottunk, és az eredményben is közétettük a megfelelő különbséget. Az utolsó negyedórát viszont nagyon sajnálom, mert a fiataljainknak is hozzá kell tenniük a magukét, amikor megkapják a lehetőséget. Lehetett volna ez egy sokkal nagyobb differencia is, az alapvető célunkat viszont így is elértük, és nagyon magabiztos győzelmet arattunk.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, rájátszás, felsőház, 8. forduló
Komárom VSE – Eszterházy SC 29-37 (10-19)
Komárom, Városi Sportcsarnok, 50 néző.
V.: Gál L., Ludvig B.
ESC: Nagy É. 1 – Bernát D. 2, Bató 5 (3), Alaxai 5, Szeberényi 2, Györfi 8, Kiser 1. Cs.: Leiner – Pankotai 2, Tóth Abigél, Zákányi 1, Kuti 3, Jurmann, Lengyel E. 6, Csomós A., Romány 1. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 5/2. ill. 3/3.
Kiállítások (kétperces): 2 perc, ill. 8 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 2-3, 12. p.: 4-8, 18. p.: 4-11, 24. p.: 8-13, 36. p.: 12-25, 42. p.: 15-27, 48. p.: 17-30, 54. p.: 21-33.

 

A 8. forduló eredményei:

Szent István SE – FTC U19 33-34
Pénzügyőr SE – Békéscsabai ENKSE 24-28
Kozármisleny SE – Levendula Hotel Algyő 20-32
NEKA – Oxxo Energy Orosházi NKC 30-21

 

 

Fenyves Balázs, 2022.05.08.