Teher nélkül hozni a kötelezőt

A kiesés elől menekülő Kecskemét új edzővel érkezik a szombati bajnokira.


 

NB I/B, kelet, 19. forduló
Eszterházy SC (2.) – GBB Zrt. Kecskeméti NKSE (10.)
Eger, Eszterházy-csarnok, május 1., szombat, 18.00.
V.: Gulybán Olivér, Juhász Dániel
A mérkőzést az Eszterházy Sport facebook-oldalán élőben közvetítjük!

 

Négy mérkőzés maradt hátra az idei bajnokságból, a múlt hétvégi, Vasas elleni döntetlennel pedig nagyjából eldőltek a korábban még nyitott kérdések. Az angyalföldiek egy hete megőrizték egypontos előnyüket a mieinkkel szemben, amiért pedig néhány napja a korábbról elmaradt két meccsük közül egyet győzelemmel pótoltak, így már három egység a fórjuk, és tényleg karnyújtásnyira állnak a bajnoki címtől.

Az egriek attól függetlenül, hogy nem tudták legyőzni legnagyobb riválisukat, a remivel újabb komoly lépést tettek affelé, hogy bebiztosítsák a pontvadászat ezüstérmét. Merthogy négy körrel a befejezés előtt az azonos mérkőzésszámmal rendelkező, harmadik Kispest előtt öt pont az előny, tekintve pedig, hogy a hátralévő programban a tabella utolsó három helyezettje ellen is pályára kell lépni, mindenféle elbizakodottság nélkül elég nehéz olyan forgatókönyvet elképzelni, hogy megelőzzék a lányokat.

Persze, ettől még résen kell lenni, mert például a most szombati rivális GBB Zrt. Kecskeméti NKSE épp az életéért küzd. Nem túlzás a kifejezés, tekintve legalábbis, hogy az idei versenykiírás alapján, a tízediktől tizenkettedik pozícióban záró alakulatok elbúcsúznak az NB I/B-től, a jelenleg tízedik alföldiek komoly bajban vannak. Már csak azért is, mert az előző hétvégén attól a Szegedtől szenvedtek 30-27-es vereséget saját otthonukban, akik jelenleg kilencedikek, vagyis osztályozós helyen tanyáznak, és a sikernek köszönhetően, három egységgel távolodtak északi szomszédjuktól.

A rossz eredmények tükrében, a hét eleje edzőváltással indult a kecskeméti klubnál, Varga Józsefet egy fiatal szakember, Mátrai Péter váltotta a kispadon. Utóbbi személy neve ismerősen csenghet az egri kézilabdában járatosaknak, hiszen néhány éve még az SBS-Eger első osztályú férfi gárdájának kapusaként tartották számon a most kinevezett szakvezetőt. Akárhogy is, Mátrai komoly fába vágta a fejszéjét, avagy Marianna-árok mélységű vízbe csobbant bele, a csapat hátralévő öt meccséből ugyanis nem nagyon lehetne már sokat hibázni, hogy maradjon remény a bennmaradásra.

A mieinkről is beszélvén, a héten minden a szokott módon zajlott, és alapvetően jó hangulat uralkodott a Leányka úton, hiszen a Vasas elleni eredmény újból hitet adott a társaságnak. Azzal a meccsel most már tényleg mindenfajta teher lekerült az egyetemistákról, így aztán a szezonból hátralévő összecsapásokon valóban felszabadultan játszhatnak. – Felszabadultan, de nem könnyelműen – jelentette ki ellentmondást nem tűrően Zsadányi Sándor, az Eszterházy SC vezetőedzője.

– Már csak a tabellán látható különbségből kiindulva is egyértelmű esélyesei vagyunk a mérkőzésnek, de nem szabad elfelejteni, hogy továbbra is ezer sebből vérzünk, ráadásul a riválisnál is olyan dolgok vannak a háttérben, amelyek még veszélyesebbé teszik ellenfelünket. Gondolok itt arra, hogy a Kecskemét a kiesés ellen harcol, és az a csapat, amelyik az életéért küzd, mindig nagyon motivált. Arról már nem is beszélve, hogy a héten új edző ült a kispadra, egy fiatal, ambiciózus kolléga, aki nyilván minden hátralévő mérkőzést meg szeretne nyerni. Emiatt sem gondolnám, hogy egyszerű dolgunk lesz, vagy, hogy a szokottnál könnyebben adnák majd a győzelmet a kecskemétiek, ám nekünk továbbra sem kell ezzel foglalkozni. Azt gondolom, hogyha a két csapat őszi meccsén tapasztalt támadójátékot tudjuk nyújtani, akkor ismételten nem lehet gond a két pont megszerzésével. A védekezésben jobb teljesítményt várok, ám, ha elérjük a harminc dobott gólt, nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet, amiből nem mi jövünk ki győztesen.


 

A 19. forduló további párosításai:

2021. Május 2., vasárnap
11.00.: Pénzügyőr SE – Vasas SC
16.00.: Oxxo Energy Orosházi NKC – FTC U20
18.00.: Tempo KSE – Kispest NKK-Vajk
18.00.: PC Trade Szegedi NKE – VS Dunakeszi
Hajdúnánás SK – Gödi SE elmarad

 

 

Fenyves Balázs, 2021.04.30.
(FOTO: Balogh Tibor)