Történelem

Kezdetek 

Egerben a kézilabda sportágnak több évtizedes hagyománya van.

Az 1980-as években az Eszterházy Károly Főiskola az NBII-es női kézilabda bajnokságban szerepelt. Ezekben az években az egriek egy erős középcsapatnak számítottak. Az elkövetkezendő időkben az Eger beleerősödött a mezőnybe és évről évre fejlődve jobb eredményt ért el.

2010 nyara a klub életében egy történelmi siker ideje lett, mert kimagasló teljesítménnyel, magabiztosan nyerték meg a lányok az NBII észak-keleti csoportját. A bajnoki címmel jogot szerzett a csapat, a kézilabda bajnokság második osztályába, vagyis az NB I/B-be való indulásra.


NBI/B

Ezt a lehetőséget megragadva, a bajnokságot nyert játékosokra támaszkodva, illetve egy-két rutinosabb játékos igazolásával vágott neki a másodosztályú szerpelésnek a klub. Sajnos a bennmaradást nem sikerült elérni a pályán, azonban a Magyar Kézilabda Szövetség felkérte a csapat vezetőit, hogy továbbra is maradjanak tagjai az NBI/B-s bajnokságnak. Az Eszterházy Károly Főiskola természetesen élt ezzel a lehetőséggel és egy tőkeerős szponzor segítségével már azon kezdtek dolgozni, hogy a világ egyik legerősebb kézilabda bajnokságának másodosztályában stabilizálják a csapatot. Hosszú távú célként tűzték ki, hogy évek múlva a csapat kiharcolja az első osztályban indulás jogát. A támogatói konzorcium egyik tagja a GloboSyS Hungary Kft., egyúttal névadó szponzora is lett az Eszterházy Károly Főiskola Sport Club NBI/B-s női kézilabdásainak. Az egri női kézilabdásokat támogató cégcsoport az ország egyik legnagyobb hazai tulajdonú infokommunikációs vállalatcsoportja lett. Benkó György a GloboSyS Hungary Kft. igazgatója sportélet pálya modell megvalósítását vázolta fel. Ennek lényege az volt, hogy a főiskolai hallgatók sportolói karrierjét, valamint a civil életre történő felkészülését a tanulás által összehangolja. A csapat erősítése is ennek jegyében történt, vagyis olyan tehetséges, sikeréhes kézilabdázókat várt a klub, akik tanulni akarnak a magas szintű sport mellett. A cél az volt, hogy a csapat minden játékosa az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója legyen.

A 2011/2012-es szezonban 20 mérkőzésből 13 győzelemmel, 2 döntetlennel és 5 vereséggel zárta az Eszterházy a pontvadászatot, amire a főiskola életében még nem volt példa. Bronzérmet szerzett a csapat a másodosztályban a Nyíradony és a BSE csapatai mögött. Mindenki számára eljött a várva várt év az érmes helyezést követően, melynek egyértelmű célja a bajnokság megnyerése volt.

A csapatot olyan egyéniségekkel továbberősödött, akik korosztályuk kimagasló egyéniségei voltak. A szakmai stáb is bővült, hiszen az egykori válogatott kapus, jelenleg az magyar utánpótlás – válogatott kapusedzője, Bartalos Béla is csatlakozott a csapathoz. Heti hét edzéssel készült a keret a bajnoki rajtra. A 2012/2013-as évben bearanyozódott a főiskola és a szponzorok neve. Fantasztikus teljesítménnyel, 24 győzelemmel és mindössze 2 vereséggel, 10 ponttal megelőzve a második helyezett Vasas SC csapatát nyerte a csapat az NBI/B-s bajnokságot. Az eredmény kísértetiesen hasonlított a 2010/11-es szezonéhoz, amikor az NBII-ben is két vereséggel, magabiztosan nyerte a csapat a bajnokságot.

Reméltük nem úgy folytatódik, hiszen akkor, az utána következő évben kiesett a csapat a magasabban jegyezett osztályból.

Nézzük részletesebben is a klub életét 2009-től

NBI

A játékosok és a szakmai stáb, valamint az Eszterházy Károly Főiskola bekerült a magyar sporttörténelembe, hiszen ekkora sportsikert még nem jegyeztek az intézmény fennállása óta.

Sajnos az NBI-es évad nem sok sikert hozott a klub életében, pont nélkül esett ki az első osztályból az alakulat. A szezon végén több meghatározó játékos, a vezetőedző és a szponzor is távozott a csapattól. Ennek ellenére az idénynek több pozitív történése is volt, a fájó vereségek mellett. Egerben sokan láthatták a kétszeres BL győztes Győri AUDI ETO és az FTC-Rail Cargo Hungária csapatait. Valószínű, hogy ennek hatása is, hogy az egri gyerekek közül sokan kedvelték meg ezt kemény, de szép sportágat, így a klubnál igazolt versenyzők száma növekedett.  Mindezek mellett az Eszterházy játékosai is hatalmas rutinra tettek szert, amit a jövő évi NBI/B-s találkozókon kamatoztatni tudtak. Az NBI-ből való kiesés után egy nagyon nehéz, de annál sikeresebb év következett. Bár játékosaink nagy része elhagyta a klubot, a kulcsemberek közül többen továbbra is a főiskolai csapatot erősítették. Ugyan azzal a szisztémával, edzésszámmal dolgozott a kerettel tovább Hegedűs Tibor, mint ahogyan az NBI-ben is korábban. Rengeteg szép sikert és egy bravúros ötödik helyet sikerült az év végére elérni az újjá alakult csapatnak.


Napjaink

A 2015 őszén kezdődő NBI/B-s pontvadászatnak olyan fiatal csapat vágott neki, ahol mindenki az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója. A bajnokság őszi szezonját követően, vagyis félidőben az Eger első helyezettként várja a tavaszt. A lányok és a csapat stábja elszántan készülnek a folytatásra, hogy a tavalyi eredményt felülmúlva az idén már a dobogón végezzenek. A csapat fejlődése folyamatos, melyet az eredmények igazolnak. Az Eszterházy KFSC jelenlegi első helyezésének értékét növeli az a tény, hogy az NBI/B-s bajnokság az utóbbi két évben rendkívül megerősödött. Az ellenfelek között több olyan csapat van, ahol az NBI-es szerepelés a célkitűzés és ennek érdekében komoly anyagi támogatással, igen magas költségvetéssel dolgoznak a klubok. Versenytársaink között olyan csapatok vannak, akik volt NBI-es játékosokat igazoltak és külföldi kézilabdásokkal erősítették meg klubjukat.


Utánpótlás

A klub nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás – nevelésre, ezt jelzi, hogy az ifjúsági csapat játékosai közül többen is bemutatkoztak már a felnőtt csapatban. Az alapokat adó utánpótlás csapatok évek óta jól szerepelnek a korosztályos bajnokságokban, és az előkészítő csoportokban is sok gyermek ismerkedik meg a kézilabdázás alapjaival. A fentiekből is kitűnik, hogy az egri utánpótlás stabil alapokon fekszik, és biztos támaszt jelent a felnőtt csapat számára.

Kiemelt médiaérdeklődés övezi az együttes mindennapjait, a saját weboldal mellett számtalan elektronikus és nyomtatott lap, valamint televízió és rádió számol be a klubnál történt eseményekről.


Céljaink

Célkitűzésünk egy olyan csapat kialakítása, amely kiharcolja az NBI-es részvétel jogát.

Az eredményes szereplés segítségével a csapat a határokon túlra is elviszi Eger város, valamint a klub támogatóinak hírnevét. Folyamatosan szeretnénk fejleszteni az utánpótlás-képzést is, minél több gyermeket bevonni az utánpótlás-nevelő programunkba, akik a szisztematikusan felépített képzési rendszerben el tudják sajátítani a kellő taktikai és technikai alapokat.