Történelem

 

Kezdetek 

Egerben a kézilabda sportágnak több évtizedes hagyománya van. Az 1980-as években az Eszterházy Károly Főiskola az NB II-es női kézilabda bajnokságban szerepelt. Ezekben az években az egriek egy erős középcsapatnak számítottak. Az elkövetkezendő időkben az Eger beleerősödött a mezőnybe és évről évre fejlődve jobb eredményt ért el. 2010 nyara a klub életében egy történelmi siker ideje lett, mert az együttes kimagasló teljesítménnyel, magabiztosan nyerte meg az NB II észak-keleti csoportját. A bajnoki címmel jogot szerzett a csapat, a másodosztályú, vagyis az NB I/B-ben való szereplésre.

NB I/B

Ezt a lehetőséget megragadva, a bajnokságot nyert játékosokra támaszkodva, illetve egy-két rutinosabb játékos igazolásával vágott neki a másodosztályú szerpelésnek a klub. Sajnos a bennmaradást elsőre nem sikerült elérni a pályán, azonban a Magyar Kézilabda Szövetség felkérte a csapat vezetőit, hogy továbbra is maradjanak tagjai az NB I/B-s bajnokságnak. Az Eszterházy Károly Főiskola természetesen élt ezzel a lehetőséggel és egy tőkeerős szponzor segítségével már azon kezdett dolgozni, hogy a másodosztályában stabilizálják a csapatot. Hosszútávú célként lett kitűzve, hogy évek múlva a csapat kiharcolja az első osztályban való indulás jogát. A támogatói konzorcium egyik tagja a GloboSyS Hungary Kft., egyúttal névadó szponzora is lett az Eszterházy Károly Főiskola Sport Club NB I/B-s női kézilabdásainak. Az egri női kézilabdásokat támogató cégcsoport az ország egyik legnagyobb hazai tulajdonú infokommunikációs vállalatcsoportja lett. Benkó György a GloboSyS Hungary Kft. igazgatója sportélet pálya modell megvalósítását vázolta fel. Ennek lényege az volt, hogy a főiskolai hallgatók sportolói karrierjét, valamint a civil életre történő felkészülését a tanulás által összehangolja. A csapat erősítése is ennek jegyében történt, vagyis olyan tehetséges, sikeréhes kézilabdázókat várt a klub, akik tanulni akarnak a magas szintű sport mellett. A cél az volt, hogy a csapat minden játékosa az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója legyen.

A 2011/2012-es szezonban 20 mérkőzésből 13 győzelemmel, 2 döntetlennel és 5 vereséggel zárta az Eszterházy a pontvadászatot, amire a főiskola életében még nem volt példa. Bronzérmet szerzett a csapat a másodosztályban a Nyíradony és a BSE csapatai mögött. Ezt követően, mindenki számára eljött a várva várt év az érmes helyezést követően, melynek egyértelmű célja a bajnokság megnyerése volt. A csapat olyan egyéniségekkel erősödött tovább, akik korosztályuk kimagasló egyéniségei voltak. A szakmai stáb is bővült, hiszen az egykori válogatott kapus, Bartalos Béla is csatlakozott a csapathoz. Heti hét edzéssel készült a keret a bajnoki rajtra. A 2012/2013-as évben bearanyozódott a főiskola és a szponzorok neve. Fantasztikus teljesítménnyel, 24 győzelemmel és mindössze 2 vereséggel, 10 ponttal megelőzve a második helyezett Vasas SC csapatát nyerte a csapat az NB I/B-s bajnokságot. Az eredmény kísértetiesen hasonlított a 2010/11-es szezonéhoz, amikor az NB II-ben is két vereséggel, magabiztosan nyerte a csapat a bajnokságot.

NB I

A játékosok és a szakmai stáb, valamint az Eszterházy Károly Főiskola bekerült a magyar sporttörténelembe, hiszen ekkora sportsikert még nem jegyeztek az intézmény fennállása óta. Sajnos az NB I-es évad nem sok sikert hozott a klub életében, pont nélkül esett ki az első osztályból az alakulat. A szezon végén több meghatározó játékos, a vezetőedző és a szponzor is távozott a csapattól. Ennek ellenére az idénynek több pozitív történése is volt, a fájó vereségek mellett. Egerben sokan láthatták az akkor már kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Győri AUDI ETO és az FTC-Rail Cargo Hungária csapatait. Valószínű, hogy ennek hatása is, hogy az egri gyerekek közül sokan kedvelték meg ezt a  kemény, de szép sportágat, így a klubnál igazolt versenyzők száma növekedett. Mindezek mellett az Eszterházy játékosai is hatalmas rutinra tettek szert, amit a jövő évi NB I/B-s találkozókon kamatoztatni tudtak. Az NB I-ből való kiesés után egy nagyon nehéz, de annál sikeresebb év következett. Bár játékosaink nagy része elhagyta a klubot, a kulcsemberek közül többen továbbra is a főiskolai csapatot erősítették. Ugyan azzal a szisztémával, edzésszámmal dolgozott a kerettel tovább Hegedűs Tibor, mint ahogyan az NB I-ben is korábban. Rengeteg szép sikert és egy bravúros ötödik helyet sikerült az év végére elérni az újjáalakult csapatnak.


Napjaink

A 2014/2015-ös szezont követően ismét egy sikeresebb időszak következett. A 2015/2016-as évadban kis híján ismét összejött a bravúr, és az első osztályba való feljutás, négy fordulóval a bajnokság vége előtt még öt pont volt az Eszterházy KFSC előnye, ám mivel a hajrában háromszor is kikapott a társaság, így az addigra kiharcolt esély tükrében, végül hatalmas csalódásra “csak” a harmadik helyen sikerült zárni. Mindez azért is volt különösen fájó, mert ebben az évben az első két helyezett jutott fel az NB I-be, az utolsó forduló kisvárdai veresége miatt így nemhogy a bajnoki cím, de még az NB I sem jött össze. A következő idényben aztán ismét egy gyengébb szezont könyvelhettünk el, amelynek végén Hegedűs Tibor is távozott a vezetőedzői posztból. Utódja, a játékosként világbajnoki ezüstérmet szerző Debre Viktor lett, aki hosszú edzői pályafutása során korábban még nem irányított női csapatot. A bemutatkozás olyannyira jól sikerült, hogy teljesen váratlanul megnyerte a 2017/2018-es idényt az együttes, és története során második alkalommal készülhetett az NB I-re! A 2018/2019-es kiírásban a K&H Ligát a szakma méltán tartotta a világ legerősebb női kézilabda bajnokságának, amely résztvevőjeként ugyan ezúttal sem sikerült kiharcolni a bennmaradást, ám itt már több sikerélményben lehetett részünk, mint korábban. Békéscsabán például történelmi győzelmet ünnepelhett a klub, korábban ugyanis pályán elért pontszerzésre, ráadásul győzelmre még soha nem volt. A szezon végén öt egységet összeszorgoskodó társaságot országszerte nagy elismerés övezte, így az aktuális időszakban, a 2019/2020-as évadnak nem is futhatott neki más célkitűzéssel az Eszterházy SC, minthogy megnyerje az NB I/B keleti csoportját, és rögtön visszakerüljön a legjobbak közé. Egészen a tavaszi szezon közepéig úgy is nézett ki, a klub történetében harmadjára is összejön a másodosztályú bajnoki cím, és az ezzel járó feljutást, csakhogy a COVID 19 koronavírus járvány miatt a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége minden pontvadászatot törölt, és az addigi eredményeket semmisnek tekintette. Ez különösen fájó dolog volt, hiszen öt fordulóval a befejezés előtt, ötpontos előnnyel vezetett a tabellán az együttes, így gyakorlatilag egy félig-meddig megszerzett aranyérem átadása hiúsult meg a döntés tükrében.

A 2020/2021-es szezonban mindezek következményeként, továbbra is az NB I/B keleti csoportjából várhatta a folytatást az Eszterházy SC. Idő közben nagyon komoly változások történtek a csapat életében, hiszen a vezetőedző Debre Viktor, három év után távozott a Leányka útról, míg az addigi csapatvezető, és a Debre-érában másodedzőként is tevékenykedő Rutka Péter kerek tíz esztendő múltán intett búcsút, nem egy korábbi kulcsjátékossal egyetemben. A beállt változások mindenképpen egy új korszak eljövetelét eredményezték, hiszen mind a játékoskeretben, mind a stábban is új impulzusok mentén haladt tovább a munka a nyári felkészülés kezdetétől, a Szegedről érkező Zsadányi Sándor szakmai intelmei alapján. A szakember első szezonjában remek eredményt sikerült elérni, ugyanis a veretlenül bajnok Vasas mögött második helyen zárt a társaság a pontvadászatban.


Utánpótlás

A klub nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásnevelésre, ezt jelzi, hogy az ifjúsági csapat játékosai közül többen is bemutatkoztak már a felnőtt csapatban. Az alapokat adó utánpótlás csapatok évek óta jól szerepelnek a korosztályos bajnokságokban, és az előkészítő csoportokban is sok gyermek ismerkedik meg a kézilabdázás alapjaival. A fentiekből is kitűnik, hogy az egri utánpótlás stabil alapokon fekszik, és biztos támaszt jelent a felnőtt csapat számára.


Céljaink

Célkitűzésünk mindig is olyan csapat kialakítása, amely versenyben lehet az NB I-es részvétel jogáért. Az eredményes szereplés segítségével a csapat a határokon túlra is elviszi az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger Megyei Jogú Város, valamint a klub támogatóinak hírnevét. Folyamatosan szeretnénk fejleszteni az utánpótlásképzést is, minél több gyermeket bevonni az utánpótlásnevelő programunkba, akik a szisztematikusan felépített képzési rendszerben el tudják sajátítani a kellő taktikai és technikai alapokat.