Történelem

 

Kezdetek 

Egerben a kézilabda sportágnak több évtizedes hagyománya van. Az 1980-as években az Eszterházy Károly Főiskola az NB II-es női kézilabda bajnokságban szerepelt. Ezekben az években az egriek egy erős középcsapatnak számítottak. Az elkövetkezendő időkben az Eger beleerősödött a mezőnybe és évről évre fejlődve jobb eredményt ért el. 2010 nyara a klub életében egy történelmi siker ideje lett, mert az együttes kimagasló teljesítménnyel, magabiztosan nyerte meg az NB II észak-keleti csoportját. A bajnoki címmel jogot szerzett a csapat, a másodosztályú, vagyis az NB I/B-ben való szereplésre.

NB I/B

Ezt a lehetőséget megragadva, a bajnokságot nyert játékosokra támaszkodva, illetve egy-két rutinosabb játékos igazolásával vágott neki a másodosztályú szerpelésnek a klub. Sajnos a bennmaradást elsőre nem sikerült elérni a pályán, azonban a Magyar Kézilabda Szövetség felkérte a csapat vezetőit, hogy továbbra is maradjanak tagjai az NB I/B-s bajnokságnak. Az Eszterházy Károly Főiskola természetesen élt ezzel a lehetőséggel és egy tőkeerős szponzor segítségével már azon kezdett dolgozni, hogy a másodosztályában stabilizálják a csapatot. Hosszútávú célként lett kitűzve, hogy évek múlva a csapat kiharcolja az első osztályban való indulás jogát. A támogatói konzorcium egyik tagja a GloboSyS Hungary Kft., egyúttal névadó szponzora is lett az Eszterházy Károly Főiskola Sport Club NB I/B-s női kézilabdásainak. Az egri női kézilabdásokat támogató cégcsoport az ország egyik legnagyobb hazai tulajdonú infokommunikációs vállalatcsoportja lett. Benkó György a GloboSyS Hungary Kft. igazgatója sportélet pálya modell megvalósítását vázolta fel. Ennek lényege az volt, hogy a főiskolai hallgatók sportolói karrierjét, valamint a civil életre történő felkészülését a tanulás által összehangolja. A csapat erősítése is ennek jegyében történt, vagyis olyan tehetséges, sikeréhes kézilabdázókat várt a klub, akik tanulni akarnak a magas szintű sport mellett. A cél az volt, hogy a csapat minden játékosa az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója legyen.

A 2011/2012-es szezonban 20 mérkőzésből 13 győzelemmel, 2 döntetlennel és 5 vereséggel zárta az Eszterházy a pontvadászatot, amire a főiskola életében még nem volt példa. Bronzérmet szerzett a csapat a másodosztályban a Nyíradony és a BSE csapatai mögött. Ezt követően, mindenki számára eljött a várva várt év az érmes helyezést követően, melynek egyértelmű célja a bajnokság megnyerése volt. A csapat olyan egyéniségekkel erősödött tovább, akik korosztályuk kimagasló egyéniségei voltak. A szakmai stáb is bővült, hiszen az egykori válogatott kapus, Bartalos Béla is csatlakozott a csapathoz. Heti hét edzéssel készült a keret a bajnoki rajtra. A 2012/2013-as évben bearanyozódott a főiskola és a szponzorok neve. Fantasztikus teljesítménnyel, 24 győzelemmel és mindössze 2 vereséggel, 10 ponttal megelőzve a második helyezett Vasas SC csapatát nyerte a csapat az NB I/B-s bajnokságot. Az eredmény kísértetiesen hasonlított a 2010/11-es szezonéhoz, amikor az NB II-ben is két vereséggel, magabiztosan nyerte a csapat a bajnokságot.

NB I

A játékosok és a szakmai stáb, valamint az Eszterházy Károly Főiskola bekerült a magyar sporttörténelembe, hiszen ekkora sportsikert még nem jegyeztek az intézmény fennállása óta. Sajnos az NB I-es évad nem sok sikert hozott a klub életében, pont nélkül esett ki az első osztályból az alakulat. A szezon végén több meghatározó játékos, a vezetőedző és a szponzor is távozott a csapattól. Ennek ellenére az idénynek több pozitív történése is volt, a fájó vereségek mellett. Egerben sokan láthatták az akkor már kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Győri AUDI ETO és az FTC-Rail Cargo Hungária csapatait. Valószínű, hogy ennek hatása is, hogy az egri gyerekek közül sokan kedvelték meg ezt a  kemény, de szép sportágat, így a klubnál igazolt versenyzők száma növekedett. Mindezek mellett az Eszterházy játékosai is hatalmas rutinra tettek szert, amit a jövő évi NB I/B-s találkozókon kamatoztatni tudtak. Az NB I-ből való kiesés után egy nagyon nehéz, de annál sikeresebb év következett. Bár játékosaink nagy része elhagyta a klubot, a kulcsemberek közül többen továbbra is a főiskolai csapatot erősítették. Ugyan azzal a szisztémával, edzésszámmal dolgozott a kerettel tovább Hegedűs Tibor, mint ahogyan az NB I-ben is korábban. Rengeteg szép sikert és egy bravúros ötödik helyet sikerült az év végére elérni az újjáalakult csapatnak.


Napjaink

A 2014/2015-ös szezont követően ismét egy sikeresebb időszak következett. A 2015/2016-as évadban kis híján ismét összejött a bravúr, és az első osztályba való feljutás, négy fordulóval a bajnokság vége előtt még öt pont volt az Eszterházy KFSC előnye, ám mivel a hajrában háromszor is kikapott a társaság, így az addigra kiharcolt esély tükrében, végül hatalmas csalódásra “csak” a harmadik helyen sikerült zárni. Mindez azért is volt különösen fájó, mert ebben az évben az első két helyezett jutott fel az NB I-be, az utolsó forduló kisvárdai veresége miatt így nemhogy a bajnoki cím, de még az NB I sem jött össze. A következő idényben aztán ismét egy gyengébb szezont könyvelhettünk el, amelynek végén Hegedűs Tibor is távozott a vezetőedzői posztból. Utódja, a játékosként világbajnoki ezüstérmet szerző Debre Viktor lett, aki hosszú edzői pályafutása során korábban még nem irányított női csapatot. A bemutatkozás olyannyira jól sikerült, hogy teljesen váratlanul megnyerte a 2017/2018-es idényt az együttes, és története során második alkalommal készülhetett az NB I-re! A 2018/2019-es kiírásban a K&H Ligát a szakma méltán tartotta a világ legerősebb női kézilabda bajnokságának, amely résztvevőjeként ugyan ezúttal sem sikerült kiharcolni a bennmaradást, ám itt már több sikerélményben lehetett részünk, mint korábban. Békéscsabán például történelmi győzelmet ünnepelhett a klub, korábban ugyanis pályán elért pontszerzésre, ráadásul győzelmre még soha nem volt. A szezon végén öt egységet összeszorgoskodó társaságot országszerte nagy elismerés övezte, így az aktuális időszakban, a 2019/2020-as évadnak nem is futhatott neki más célkitűzéssel az Eszterházy SC, minthogy megnyerje az NB I/B keleti csoportját, és rögtön visszakerüljön a legjobbak közé. Egészen a tavaszi szezon közepéig úgy is nézett ki, a klub történetében harmadjára is összejön a másodosztályú bajnoki cím, és az ezzel járó feljutást, csakhogy a COVID 19 koronavírus járvány miatt a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége minden pontvadászatot törölt, és az addigi eredményeket semmisnek tekintette. Ez különösen fájó dolog volt, hiszen öt fordulóval a befejezés előtt, ötpontos előnnyel vezetett a tabellán az együttes, így gyakorlatilag egy félig-meddig megszerzett aranyérem átadása hiúsult meg a döntés tükrében.

A 2020/2021-es szezonban mindezek következményeként, továbbra is az NB I/B keleti csoportjából várhatta a folytatást az Eszterházy SC. Idő közben nagyon komoly változások történtek a csapat életében, hiszen a vezetőedző Debre Viktor, három év után távozott a Leányka útról, míg az addigi csapatvezető, és a Debre-érában másodedzőként is tevékenykedő Rutka Péter kerek tíz esztendő múltán intett búcsút, nem egy korábbi kulcsjátékossal egyetemben. A beállt változások mindenképpen egy új korszak eljövetelét eredményezték, hiszen mind a játékoskeretben, mind a stábban is új impulzusok mentén haladt tovább a munka a nyári felkészülés kezdetétől, a Szegedről érkező Zsadányi Sándor szakmai intelmei alapján. A szakember első szezonjában remek eredményt sikerült elérni, ugyanis a veretlenül bajnok Vasas mögött második helyen zárt a társaság a pontvadászatban. A 2021/2022-es idényben ennél is közelebb érezhettük magunkhoz az első osztályt, hiszen az utolsó forduló NEKA elleni vereségével dőlt el, hogy nem sikerül a feljutás, az ugyanis épp az Egerben nyerni tudó balatonbogláriaknak jött össze, amieinknek így be kellett érniük a bronzéremmel.


Utánpótlás

A klub nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásnevelésre, ezt jelzi, hogy az ifjúsági csapat játékosai közül többen is bemutatkoztak már a felnőtt csapatban. Az alapokat adó utánpótlás csapatok évek óta jól szerepelnek a korosztályos bajnokságokban, és az előkészítő csoportokban is sok gyermek ismerkedik meg a kézilabdázás alapjaival. A fentiekből is kitűnik, hogy az egri utánpótlás stabil alapokon fekszik, és biztos támaszt jelent a felnőtt csapat számára.

MEFOB

Egyetemi sportegyesületként, kiemelten fontos szerepet szentelünk a különböző felsőoktatási versenyeken való részvételnek, így a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságnak, vagyis a MEFOB-nak is. Az országos szinten legrangosabbnak számító egyetemista megmérettetést eddig kilenc alkalommal írták ki, amikor pedig azt mondjuk, hogy egyértelműen eszterházys egyeduralom rajzolódik ki, akkor egyáltalán nem túlzunk. 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, valamint 2019 után 2022-ben ismét sikerült felérni a csúcsra, és hetedik alkalommal nyerte meg a MEFOB-ot az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatóiból álló alakulat, amely legnagyobb részben az Eszterházy SC felnőtt csapatára épül.


Céljaink

Célkitűzésünk mindig is olyan csapat kialakítása, amely versenyben lehet az NB I-es részvétel jogáért. Az eredményes szereplés segítségével a csapat a határokon túlra is elviszi az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger Megyei Jogú Város, valamint a klub támogatóinak hírnevét. Folyamatosan szeretnénk fejleszteni az utánpótlásképzést is, minél több gyermeket bevonni az utánpótlásnevelő programunkba, akik a szisztematikusan felépített képzési rendszerben el tudják sajátítani a kellő taktikai és technikai alapokat.