Történelmi győzelem!

A klub fennállása során először szerzett pontot az élvonalban az Eszterházy SC csapata, amely együttes egy góllal nyert Békéscsabán.


 

Az év utolsó lehetősége a pontszerzésre. Így harangoztuk be a szombati, EUbility Group-Békéscsaba elleni K&H Liga meccset, és akkor még nem tudtuk, hogy ezt a bizonyos lehetőséget ezúttal már ki is használja az Eszterházy SC.

Ami a Viharsarokban történt, arra előzetesen talán nem sokan számítottak volna. No, de szépen sorjában, elvégre is nem akármilyen út vezetett a szezon, de úgy an blokk, a klub történetének első élvonalbeli pontjaihoz.

Maga a mérkőzés nem kezdődött túlságosan jól, a lányokban hagyott ugyanis nyomot a bemelegítés a hatalmas, és akkor még szinte üres csarnokban. Ennek megfelelően, jobban is startolt a házigazda, de szerencsére sikerült tartani a lépést, köszönhetően Győrffy Alexandra védéseinek.

A tízedik perctől aztán teljesen más irányba kezdett elmenni a találkozó. Egyszer csak elkezdett dominálni a vendég gárda, és gyakorlatilag negyvenöt percig folyamatosan magánál is tudta tartani az előnyt. A támadójáték remekelt, elsősorban a Borbély Márta, Sári Barbara kettős révén, és hátul is jól működött a védelem. Mindennek tükrében a félidő háromgólos egri vezetésnél jött el.

A szünetben a szakmai stáb tagjai próbálták felhívni a lányok figyelmét a higgadtságra, és, hogy próbálják meg ugyanilyen hidegvérrel értékesíteni a lehetőségeket. Szerencsére a kérés megértő fülekre talált, hiszen ragyogóan sikerült elkezdeni a második játékrészt.

Egészen az ötvenkettedik percig tartani is tudták ötgólos előnyüket az egyetemisták, ekkor azonban hirtelen magára talált a Békéscsaba. Ezt követően, egri emberhátrány következett, illetve több kimaradt ziccer, naná, hogy vérszemet kapott a házigazda. A végjátékban már az egyenlítés is összejött a lila-fehéreknek, így pokoli izgalmakra lehetett számítani.

A helyzetet nehezítette, hogy ekkorra érthető módon már a közönség is nagyobb hangerőre kapcsolt, így nehéz pillanatok következtek. Döntetlen állásnál azonban mellélőtte utolsó perces lehetőségét a hazai csapat, a másik oldalon így egy biztos pont konstatálása mellett a győzelemért lehetett támadni.

Néhány másodperc maradt már csak hátra az ütközetből, amikor Petrovics Gerda egyedül akart betörni, amiért azonban csak hétméterest érően tudták megállítani a békéscsabai védőjátékosok, büntetőt kapott az újonc. A vonal mögé természetesen ezúttal is Sári Barbara állt oda, aki tizenharmadik góljával eldöntötte a mérkőzés sorsát.

A fantasztikus siker hatalmas örömöt váltott ki az együttesből, és drukkereiből, hiszen el kell mondani, hogy a hosszú út ellenére, az Eger Bulls szurkolói csoport is elutazott az év utolsó fellépésére. Történelmi tettet hajtott ezzel tehát végbe az Eszterházy SC alakulata, hiszen korábban az NB I-ben még soha nem sikerült pontot szerezni a pályán, ami pedig ennél is fontosabb, hogy az év utolsó bajnokijának megnyerésével visszajött a remény. Innen folytatjuk januárban…

 

Mestermérleg:

Horváth Roland: – Megint bebizonyosodott, amit már régóta próbálok mondani a lányoknak, hogy az Eger előbb-utóbb pontot fog valaki ellen szerezni. Sajnálom, hogy mi voltunk a szenvedő fél. Azt tudomásul kell venni, hogy hatvan százalékos teljesítményt nyújtva nem lehet kimenni a pályára. Nem tudom, hogy mi történt, de nekünk teljesen más hozzáállással kellett volna belemenni ebbe a meccsbe, mert ez nem volt elég.

Debre Viktor: – Történelmi pontokat szereztünk, a klub történetében az első kettőt az NB I-ben, aminek természetesen nagyon örülünk. Jól játszottunk és majdnem végig vezettünk is az első öt perc kivételével. Jól védekeztünk, Győrffy Szandi jól védett. Igazából magabiztosabban is nyerhettünk volna, de a végén kicsit begörcsöltünk a lehetőség kapujában. Nagy boldogság ez az életünkben, hiszen nagyon sokat dolgoznak a lányok, ennek a sikernek pedig közösen lehet most örülni a találkozóra elutazott szurkolóinkkal együtt, akiknek ezúttal is köszönjük, hogy elkísértek minket.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

K&H Liga, 9. forduló
EUbility Group-Békéscsaba – Eszterházy SC 28-29 (15-18)
Békéscsaba, 900 néző
V.: Marton Zs., Szabó E.
BÉKÉSCSABA: Balog J. – Kovács A. 4, Agbaba 2, Walfisch 6, Zöldi-Tóth 5, Vukajlovics 8 (1), Bottó 2. Cs.: Bínó, Horvát D. – Dombi K., Kukely, Djokovics 1, Giricz. Edző: Horváth Roland.
EKESC: GYŐRFFY – Bocsi 1, BORBÉLY 5, PETROVICS 3, SÁRI 13 (6), HANCZVIKKEL 2, BUZSÁKI 5. Cs.: Leiner – Sallai, Kobela. Edzők: Debre Viktor, Rutka Péter.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 4-3, 12. p.: 7-7, 18. p.: 10-11, 24. p.: 14-15, 36. p.: 16-21, 42. p.: 20-23, 48. p.: 20-25, 54. p.: 24-27.
Kiállítások (kétperces): 8 perc, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 3/1. ill. 6/6.

 

A 9. forduló további eredményei:

Érd – Moyra-Budaörs Handball 31-22
Siófok KTC – FTC-Rail Cargo Hungaria 28-31
Alba Fehérvár KC – DVSC-Schaeffler 30-26
MTK Budapest – GVM Europe-Vác

 

 

Fenyves Balázs, 2018.11.16.