Végig vezetve vertük a Kispestet

Komolyan elhúzni ugyan csak az utolsó tíz percen belül sikerült, az egri győzelem azonban így is teljesen megérdemelt.


 

Ami a tavalyi szezonban csúcsrangadót jelentett, az most a tabella pillanatnyi állása alapján nem, a másodosztályú felnőtt bajnokság hatodik fordulójában legalábbis az öt meccséből négy vereséget szenvedő, és ezáltal a nyolcadik helyen tanyázó Kispest NKK otthonába látogatott a pontosan fordított mérleggel rendelkező Eszterházy SC alakulata.

A jelenlegi pozíciók ellenére, természetesen presztízsmeccset rendeztek a javából, és az igazat megvallva, a mieinknek bőven lehetett okuk miért visszavágni a piros-feketéknek. Felfokozott hangulatról ennek ellenére sem beszélhettünk, a Soroksári Sportcsarnok majdhogynem „félhomályában” csendesen kezdődött a bemelegítés is. Körülbelül húsz perccel jártunk a találkozó startja előtt, amikor megszólaltak a hangszórók, aminek már abszolút ébresztő hatással kellett bírnia mindkét oldalon.

A zene meg is tette a hatását, a kezdődobást követően ugyanis egyből jó tempóban kezdtek bele a játékba a felek. Kiváló egri rajtot láthattunk, már, amennyiben azt vesszük alapul, hogy rögtön két hazai akciót is sikerült kivédekezni, majd az ellentámadásokból gólokat szerezni (0-2).

A jobb kezdés mégis csak néhány pillanatig tartott, mivel a kispestiek nem sokkal mínusz kettes hátrányuk után, fordítani tudtak. Meglehetősen szoros csatát hozott az első játékrész, amelynek azért jelentős részében a mieink vezettek. A kiélezett állást mi sem bizonyítja jobban, minthogy közte kettes különbségnél nem is alakult ki nagyobb differencia a szünetig. Amikor erre lehetőség adódott, akkor mindig az egyetemisták rontották el támadásaikat, így tényleg nem sikerült komolyabb fórra szert tenni.

Ennél nagyobb baja egyébiránt nem igen volt a vendég gárdának, hiszen végig irányított a találkozó első játékrészében. Amikor a fővárosiak egészen közel jöttek, vagy egyenlítettek, akkor a kapuban ezúttal kezdő Leiner Bernadett egy-egy nagyobb védése segítette ki a védelmet. A szünetre maradt is a plusz kettes vezetés, ami félóra játék alapján reális eredménynek volt nevezhető.

Fordulás után egyértelműen az jelenthette az első apró kihívást, hogy végre legyen legalább háromgólos a különbség, ami a második etap kezdését követően, Lengyel Eszter révén gyorsan össze is jött (15-18). Sajnos azonban továbbra sem tudott megnyugodni az ESC, így ahelyett, hogy tovább növelte volna előnyét, megint egészen szorosan alakult az állás. Ebben nagy szerepe volt annak a Solt Annának, aki tavaly még egri színekben kézilabdázott, ezen a meccsen ugyanakkor már kispesti játékosként, a második félidő közepéig hét lövésből hat találatnál tartott.

Az idő szépen lassan ment előre, és a játék menete mit sem változott. A vezetés tényének ettől függetlenül örülhettünk, annak viszont már nem, hogy egy ártalmatlan szituáció során a nyár végén egyéves kihagyása után visszatérő Pankotai Luca támadás közben megállt a labdával, és a térdéhez kapott. Az egriek irányítója arcán meg-megjelnő könnycseppekkel le is bicegett a pályáról, számára ugyanis befejeződött a mérkőzés.

A találkozó persze ment tovább, és nem is volt szabad, hogy kizökkentse ez a szituáció a lányokat. Közben beléptünk az utolsó tíz percbe, és még mindig két-három gól körül mozgott a differencia. Egészen az ötvennegyedik minutumig. Ekkor ugyanis gondolt egyet Szecsődi Laura, és egy betöréssel végre valahára közé rakta a négy találatot (24-28). Aztán jött rá egy támadással Bernát Dorina, és máris plusz ötnél jártunk.

Ebben a pillanatban kézzel fogható közelségbe került a győzelem, de még a hajrát végig kellett bírni. Zsadányi Sándor is érezte ezt jó öt perccel a vége előtt, időkérése után pedig nagyon okos kézilabdát láthattunk a tanítványoktól. A vége ennek köszönhetően már nem hozott izgalmakat, amely során jöttek a fiatalok is, majd az ünneplés. Az Eszterházy SC végre nyerni tudott a Kispest ellen bajnoki mérkőzésen, és az orosházi vereségét leszámítva, még mindig csupa győzelemmel áll.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Azt hiszem, sikerült megvalósítanunk azt, amit előzetesen elterveztünk. Ez a győzelem a csapaté, beleértve a kapusok jó teljesítményét is, örülök neki, hogy végig vezetve sikerült legyőznünk a Kispestet.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, kelet, 6. forduló
Kispest NKK – Eszterházy SC 29-33 (15-17)
Budapest, Soroksári Sportcsarnok, 100 néző.
V.: Budai-Bock K., Wenzel T.
ESC: Leiner – Bernát D. 4, Bató 5 (2), Alaxai 1, Szeberényi 2, Szecsődi 8 (3), Lengyel E. 7. Cs.: Nagy É. – Tóth Abigél 2, Pankotai 2 (1), Zákányi, Csomós A. 1, Kiser 1, Romány. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 1/1. ill. 7/6.
Kiállítások (kétperces): 10 perc, ill. 2 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-2, 12. p.: 5-7, 18. p.: 7-9, 24. p.: 12-12, 36. p.: 18-19, 42. p.: 21-22, 48. p.: 22-25, 54. p.: 24-27.

 

A 6. forduló további eredményei:

Békéscsabai ENKSE – Csepel DSE 31-19
FTC U19 – PC Trade Szegedi NKE 40-31
Levendula Hotel Algyő – Hajdúnánás SK 26-21
Oxxo Energy Orosházi NKC – Tempo KSE 25-24

 

 

Fenyves Balázs, 2021.10.24.