Visszatértünk az élők sorába!

Jó védekezés és kapusteljesítmény mellett, még, ha többségében szorosan is alakult a mérkőzés, de bevettük a Népligetet.


 

Délutáni mérkőzésre látogatott a fővárosba az Eszterházy SC felnőtt együttese, egyrészt azért, hogy kijavítsa a két héttel ezelőtti botlását, leginkább pedig amiatt, mert az FTC U19 otthonában már mindenképpen két pontot kellett szereznie. Alapvetően a tabellán meglévő különbség miatt (a tizenkettedik a negyediket látta vendégül), a mieink számítottak a találkozó esélyeseinek, ám egyrészt nagy hiba lett volna lebecsülni a zöld-fehér fiatalokat, másfelől mostanában mindenről beszélhetünk, csak éppen jogosan felmerülő elbizakodottságról nem.

A meccs elején így aztán rögtön arra a kérdésre kerestünk választ, sikerül-e előhozni a két csapat közti rutinbeli különbséget, amit esősorban megfontolt, higgadt kézilabdával lehetett volna reprezentálni. Hát, ehhez képest kicsit ismerős érzés fogott el minket az összecsapás elején, hiszen megint eléggé elrontották a rajtot az egyetemisták…

Még csak két és fél perc telt el a játékidőből, amikor kettős ember-, majd picivel később az eredményt nézve, 0-3-as hátrányba kerültek a mieink. Pankotai Luca csak ezt követően, a hatodik minutumban tudta megszerezni csapata első találatát, ami után azonban még mindig nem nyugodhattunk meg. Nem, mert közel kilenc perc alatt hatszor is mattolták az egri védelmet, elől viszont nem nagyon akart beindulni a gépezet.

Aztán szépen lassan csak kezdett működni a játék, és miután hét a hatra váltott a vendégek támadójátéka, Szeberényi Flóra hétméteresével először örülhettünk vezetésnek (6-7). Ekkor már javában benne voltunk egy majdnem tízperces periódusban, ami alatt a Fradi egyáltalán nem tudott eredményes lenni. Itt kell megemlíteni a feljavuló hátsó alakzat mellett Nagy Éva szerepét, az ESC csapatkapitánya ugyanis egyre több komoly védést mutatott be.

A játékrész utolsó harmadában már állandóvá vált a hevesiek előnye, azok után pedig, hogy mínusz hárommal kezdték a meccset a lányok, a szünetig plusz hármas állás jelentette a csúcsot. Féltávnál egyébiránt ehhez képest eggyel rosszabb volt az eredmény, de legalább fórnak örülhettünk, és ez további bizakodásra adott okot.

Sajnos a második felvonás hasonlóan rosszul indult, mint az első, vagy legalábbis úgy kezdődött, ahogyan mostanában szokott. Elsősorban most a hazai büntetők borzolták a kedélyünket (kilenc perc alatt ötöt kapott az FTC), ráadásul az előrejáték is újra elromlott. Nem is elromlott, a jó kifejezés az, hogy dekoncentrálttá vált, hiszen ziccerek ziccerek hátán maradtak ki egri oldalon. Zsadányi Sándor nem tehetett mást, időt kért nyolc minutum elteltével, hiszen 14-13-nál már megint a házigazda állt jobban. Majd nem sokkal később újra hárommal…

Ez a fajta rossz újrakezdés sokáig meghatározta a találkozó alakulását, és bár az imént említett különbségnél nem alakult ki nagyobb hátrány, egészen a negyvenkilencedik percig kellett arra várnunk, hogy ismét az egyetemisták vezessenek (19-20). Jöhetett a végjáték, amiben viszont legalább már megint lehetett hinni. Pláne akkor, amikor a csereként beszálló Kiser Panna második találatával először alakult ki négygólos differencia (20-24), hiszen ekkor már csak bő öt minutum maradt hátra a találkozóból.

A hátralévő időben igazából már csoda kellett volna a ferencvárosiaknak, hogy összejöjjön a pontmentés, és ahhoz is, hogy innen elszúrja a hajrát az Eszterházy SC. Csoda végül nem történt, bár az elmúlt hetek után mi egy kicsit mégis annak éljük meg a győzelmet, amivel így győztes főpróbát sikerült tartani a jövő szombati, Vasas elleni rangadó előtt.

 

Mestermérleg:

Zsadányi Sándor: – Visszatértünk az élők sorába! Rendkívül jól védekeztünk, ami a mai siker kulcsa volt. Gratulálok a csapatnak, mert nagyon jó szellemben, nagy küzdéssel játszottak végig.


 

A mérkőzés jegyzőkönyve:

NB I/B, 20. forduló
FTC U19 – Eszterházy SC 21-25 (10-12)
Budapest, Elek Gyula Aréna, 200 néző.
V.: Konkoly Á., Oláh B.
ESC: Nagy É. – Zákányi 2, Jurmann 2, Pankotai 4, Hadnagy 2, Szeberényi 6 (3), Szondi 3. Cs.: Kozma – Pint, Alaxai 2, Kurmai, Bernát D. 2, Kiser 2. Edző: Zsadányi Sándor.
Hétméteresek: 8/6. ill. 5/4.
Kiállítások (kétperces): 12 perc, ill. 14 perc.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 3-0, 12. p.: 6-5, 18. p.: 6-7, 24. p.: 8-10, 36. p.: 12-13, 42. p.: 17-15, 48. p.: 19-19, 54. p.: 20-23.

 

A 20. forduló további eredményei:

DVSC Schaeffler U19 – Levendula Hotel Algyő 33-21
Vasas SC – Kispest NKK 24-17
Kecskeméti NKSE – Oxxo Energy Orosházi NKC 25-43
Kozármisleny KA – Szombathelyi KKA 25-25
Komáromi VSE – PEAC 30-27
Tempo KSE – Szent István SE 29-28

 

 

Fenyves Balázs, 2023.03.11.